in ,

Büyüdüğünde Güneş’e Benzeyecek: James Webb Uzay Teleskobu Bebek Yıldızın Görüntüsünü Yakaladı

James Webb Uzay Teleskobu, Herbig-Haro 211 (HH 211) adı verilen ve büyüdüğünde Güneş’e benzeyecek genç bir yıldızın bebeklik dönemine ait görüntüyü yakaladı.

James Webb Bebek Yıldızın Görüntüsünü Yakaladı
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu, Herbig-Haro 211 (HH 211) adı verilen genç bir yıldızın bebeklik dönemine ait çarpıcı görüntüleri yakaladı. Herbig-Haro 211’in oluşma sürecini tamamladığında Güneş’e benzeyeceği ifade ediliyor.

Yaklaşık iki yıl önce fırlatılan ve uzay boşluğundan bir dizi etkileyici görüntü getiren James Webb Uzay Teleskobu son keşfiyle bir kez daha göz kamaştırıyor. NASA tarafından paylaşılan bu görsel, genç bir yıldız olan Herbig-Haro 211’in (HH 211) bebeklik dönemine ait ayrıntıları gözler önüne seriyor.

Webb’in NIRCam kamerası sayesinde elde edilen yeni görüntü, bebek yıldızın oluşumunun şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü halini sunuyor. Bu genç yıldız, şu ana kadar sadece 10 bin yaşında ve protostar olarak adlandırılıyor. (Kıyaslama yapmak adına Güneş şu anda 4,6 milyar yaşında.)

- Reklam -

James Webb Bebek Yıldızın Görüntüsünü Yakaladı

James Webb’in Görüntülediği Yıldız Güneş’in Çocuksu Bir Benzeri

Herbig-Haro 211 şu anda Güneş’in kütlesinin sadece yüzde 8’ine sahip bir yıldız. Bu nedenle Webb’in gözlemleri sayesinde gökbilimciler bu genç yıldızın oluşumunu daha iyi bir şekilde anlayabiliyor. HH 211 çevresindeki moleküler buluttan malzeme topluyor ve aynı zamanda gaz jetleri yayıyor. Bu jetler çevresindeki gaz ve tozla etkileşime girdikçe kavisli yapılar ve yay şokları oluşturuyor.

James Webb Uzay Teleskobu genç yıldızların yıldız rüzgarları ve gaz jetlerinin etkisiyle nasıl oluştuklarını gösteren bu görsel ile bilim dünyasına yeni bir bakış sunuyor.

Herbig-Haro 211

- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu Evreni Keşfetmeye Devam Ediyor

James Webb Uzay Teleskobu evrenin derinliklerine bakarak binlerce ışık yılı uzaktan gelen ışığı gözlerimizin önüne seriyor. Webb’in gözlemleri evrenin erken aşamalarının gizemlerini çözmemize yardımcı oluyor. Bilim insanları Webb tarafından gözlemlenen genç yıldızın ilerleyen dönemlerde daha güçlü bir enerjiye sahip olacağına inanıyor ve bu görüntülerin Güneş’in henüz çok genç bir yıldızken nasıl göründüğünü temsil ettiğini düşünüyor.

Dünya Dışında Yaşam İpucu

James Webb Uzay Teleskobu

Aynı zamanda James Webb Uzay Teleskobu’nun Dünya dışında yaşam belirtileri arayışında da önemli bir rol oynadığını belirtmekte fayda var. Teleskop 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin atmosferini inceleyerek fitoplanktonlar tarafından üretilen bir molekülü gözlemledi. Bu keşif evrenin derinliklerinde yaşamın izlerini arayan bilim insanları için umut verici bir adım olarak kabul ediliyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun bu son gözlemleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzay keşifleriyle ilgili yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: NASA

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Görüntü çok güzel ya.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Yanına gidip belli bir mesafeden kendi gözlerimizle görebilseydik keşke. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Atilla'nın Atını Çalan Çocuk - Iván Repila

Atilla’nın Atını Çalan Çocuk – Iván Repila | Haftanın Kitabı #287

Yegâneler - İstanbul'da Bir Ejderha: Erbuğ Kaya Kitabı Çıktı

Erbuğ Kaya İmzalı Yegâneler Serisi İkinci Kitabı “İstanbul’da Bir Ejderha” ile Devam Ediyor