in ,

Japonya’nın Uzay Aracı Ay’a ‘Baş Aşağı’ İniş Yaptı: Elektrik Üretmeyi Başaramazsa İletişim Kesilebilir

Japonya’nın uzay aracı SLIM Ay’a iniş gerçekleştirdi. Bir süredir teknik sorunlar yaşayan aracın, yere ‘baş aşağı’ indiği ortaya çıktı.

Japonya Ay İniş SLIM Uzay Aracı
- Reklam -
- Reklam -

Japonya’nın uzay aracı SLIM 20 Ocak 2024 tarihinde Ay’a iniş gerçekleştirdi. Böylelikle Japonya, Ay’a yumuşak iniş yapmayı başaran beşinci ülke oldu. İnişin hemen ardından uzay aracının Güneş panellerindeki bir problem nedeniyle görevin uzun soluklu olamayacağı bildirilmişti. Şimdi ise bu sorunun sebebi ortaya çıktı.

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) imzasıyla Ay’a gönderilen SLIM’in (Smart Lander for Investigating Moon) yüzeye tepetaklak iniş yaptığı anlaşıldı.

Ajans, SLIM’in yüzeye başarıyla indiğini fakat elektrik üretimiyle ilgili ciddi bir problem yaşadığını duyurmuştu. Aracı yöneten ekip inişten hemen sonra uzay aracının durumunu doğrulayamadı ve sonunda Güneş panellerinin elektrik üretmediğini tespit ettiler.

- Reklam -

Yeni yayınlanan fotoğrafla birlikte bu durumun nedeni ortaya çıktı. SLIM, hesapta olmayan bir şekilde Ay’a baş üstü iniş yapmıştı. Bu da aracın beklendiği gibi Güneş enerjisinden yararlanamamasına sebep oldu.

Japonya Ay Yumuşak İniş SLIM Uzay Aracı

Fotoğraf ise Ay’a SLIM ile birlikte ulaşan LEV-2 ve LEV-1 adlı daha ufak otonom araçlar tarafından kaydedildi. Bu küçük araçlar SLIM’den başarıyla ayrılabildi ve Ay yüzeyindeki görevlerine başladılar.

Japonya Uzay Ajansı Ay Görevini Sürdürmek için Çaba Harcıyor

JAXA yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Bu görüntü LEV-1 aracılığıyla yere aktarıldı ve LEV-1 ile LEV-2 arasındaki iletişim işlevinin normal şekilde işlediği doğrulandı,” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca LEV-1 ve LEV-2 araçlarının Ay yüzeyine başarıyla yerleştirildiğinin doğrulandığına yer verildi.

Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nde Ay görevi mühendisi olan Dawoon Jung’a göre, Güneş’in sondanın iniş alanında batacağı 1 Şubat 2024 tarihine kadar SLIM’in yeniden canlanması için hâlâ biraz umut beslediğini kaydetti.

- Reklam -

Eğer o tarihe dek “canlandırma” başarılamazsa, SLIM ile iletişim tamamen kesilebilir.

Japonya Ay SLIM Uzay Aracı

JAXA Başkan Yardımcısı Hitoshi Kuninaka, uzay aracının bu süreçte kendi bataryasıyla çalışmayı sürdüreceği ve alabilecekleri en fazla bilimsel veriyi almak için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

İniş her ne kadar baş aşağı yapılmış olsa da Japonya, ABD, Sovyetler Birliği, Çin ve Hindistan’ın ardından Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirmeyi başaran ülkeler arasına katılmış oldu.

Japonya’nın Ay aracı SLIM’in akıbetine dair sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Aklıma bir fikir geldi. Ay’da bir uzay mühendisinin yaşayabileceği bir alan yapılsın. Bütün hayatını orada geçirmeyi kabul etsin. Bütün ülkelerle iş birliği yapan uluslararası bir pozisyonda olsun. Bu tarz durumlarda aracına atladığı gibi olay yerine gidip müdahale etsin. SLIM’ı ters çevirsin mesela. Bir uzay gemisi bozulacak olursa gidip tamir etsin. Tabii araç dediğim vinç olur, kepçe olur, lazım olan her şey olacak. Ünvanı da hazır: Ay tamircisi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Final Fantasy 14 Dizi Uyarlaması İptal

“Final Fantasy 14” Dizi Uyarlaması İptal Edildi

Calamity Jane Fragmanı: Yeni Western Filmi

“Arrow”un Oliver ve Felicity’si Yeni Western Filmi “Calamity Jane”de Yeniden Bir Araya Geliyor: İşte Fragman