in ,

J.K. Rowling, Ünlü Popüler Kültür Müzesindeki “Harry Potter Sergisi”nden Kaldırıldı

J.K. Rowling trans bireylere yönelik tartışmalı söylemlerinin ardından tepki görmeye devam ediyor. Ünlü yazar, Pop Culture Museum’daki Harry Potter sergisinden kaldırıldı.

J.K. Rowling Muze Harry Potter
- Reklam -
- Reklam -

J.K. Rowling, birçok okur tarafından transfobik kabul edilen söylemleri nedeniyle tepki çekmeyi sürdürüyor. Harry Potter serisinin yazarı, tartışma yaratan görüşlerini çeşitli platformlarda sık sık dile getiriyor. ABD’nin Seattle kentinde bulunan Museum of Pop Culture (Popüler Kültür Müzesi), bünyesindeki Harry Potter sergisinde ünlü yazara yer vermeme kararı aldı.

Müzenin sergi projeleri müdürü Chris Moore yayınladığı bir blog yazısında J.K. Rowling’in sergiden kaldırılma kararını duyurdu. Bu yazıda ayrıca Rowling’in söylemlerinin onu Harry Potter’dan bile soğuttuğunu dile getirdi. Moore ile hemfikir olan pek çok Hogwarts tutkununun mevcut olduğu biliniyor. Şimdilerde birçok hayran seri hakkında konuşurken Rowling aslında hiç yokmuş gibi davranmaya çalışıyor. Moore da kendi platformunu kullanarak Rowling’e karşı tepkisini ortaya koydu ve onunla hemfikir olan hayranların sesi oldu.

Museum of Pop Culture - Harry Potter

- Reklam -

Kendisi de bir trans birey olan Moore, yayınladığı gönderide sergiden J.K. Rowling’i kaldıracaklarına dair kararı şu şekilde açıkladı:

“Harry Potter dünyasında soğuk, kalpsiz ve neşe yiyici bir varlık var ve bu sefer bu bir Ruh Emici değil. İnternette bu kitap serisinin bir yazarı yokmuş gibi davranan insanlar var ve biz de onların arasına katılmak istiyoruz. Fakat malum kişinin nefret dolu ve ayrıştırıcı sesi biraz fazla çıkıyor, bu yüzden de görmezden gelmek epey zor. Şimdilik yetkililer Rowling’in etkisini azaltmak için ona dair her şeyi müzeden kaldırmaya karar verdi. Mükemmel bir çözüm değil fakat uzun vadede yapılacak şeyleri planlarken kısa vadede yapılabilecek en iyi şeydi.”

J.K. Rowling “Harry Potter” Sergisinde Yer Almayacak

Harry Potter’a dair parçalar müzenin Fantasy: Worlds of Myth and Magic bölümünde sergilenmeye devam edecek. Fakat yazara dair her içerik sergiden kaldırılmış durumda. Museum of Pop Culture Rowling’in ismi veya herhangi bir görseli ile müzede yer almasına müsaade etmeyecek.

“Harry Potter, popüler kültürün çok önemli parçalarından biri. Biz de bu seri için oyuncuların, kostüm ve dekor tasarımcılarının hakkını vermek istedik. Kim-Olduğunu-Bilirsin-Sen büyük bir problem oluşturuyordu. Bu yüzden de eserleri incelerken yazarın ismiyle veya ona dair herhangi bir görselle karşılaşmayacaksınız.”

- Reklam -

Rowling’in yazdığı 7 kitaplık seri bir neslin sığınağı olmuştu. Fakat ünlü yazarın trans bireyler hakkında ortaya koyduğu bazı açıklamalar pek çok hayran için bu sığınağı yıktı denilebilir.

J.K. Rowling Pop Müze Harry Potter

Moore, Pop Culture Museum’ndaki bu değişiklerle trans topluluğuna desteklerini göstermeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de serinin bir zamanlar insanlara ne kadar büyük bir eğlence ve neşe kaynağı olduğunun farkında olduğunu da dile getiriyor.

Sizin J.K. Rowling’in Harry Potter sergisinden kaldırılması hakkında düşünceleriniz neler? Sizce yazar eserinden bu şekilde ayrıştırılabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, kültür dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: ColliderEuro news

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Its_Tugca Its_Tugca dedi ki:

    Kadını resmen kendi evreninden kovuyorlar. Harry Potter’ın bütün hakları Rowling’de değil mi? En sonunda çekecek Harry Potter’ı piyasadan o olacak.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

All Fun and Games Fragmanı: Yeni Korku Filmi

Russo Kardeşler’in Yapımcısı Olduğu Asa Butterfield’lı “All Fun and Games”ten İlk Fragman

Mona Lisa Senfonisi - Bir Dedektif Milas Macerası - Kayahan Demir

Dedektif Milas’ın Maceralarında Sanat, Tarih ve Gizem Yeniden Bir Arada: “Mona Lisa Senfonisi” Raflarda