in ,

J.K. Rowling Trans Bireylerin Cinsiyet Değiştirmesini Kolaylaştıran Yasa Teklifini Eleştirdi

J.K. Rowling, İskoçya’da hükûmetin trans bireylerin resmi olarak tanınmasını sağlayacak “Cinsiyet Tanıma Reformu” hakkındaki tasarıyı eleştirdi.

jk rowling trans bireyler hakkında yasa teklifi eleştiri
- Reklam -
- Reklam -

J.K. Rowling, İskoçya hükûmetinin trans bireylerin hayatını kolaylaştırabilecek “Cinsiyet Tanıma Reformu” yasa tasarısına dair eleştirilerini paylaştı.

Harry Potter serisinin ünlü yazar J.K. Rowling, cinsiyet değiştirmek isteyen trans bireylerin önünü açacak yasa tasarısını sosyal medya üzerinden eleştirdi. Yazar İskoçya hükûmetini uyararak bunun kadınlar ve kız çocukları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını söyledi.

Son yıllarda cinsiyet üzerine söylemleri yüzünden eleştirilen Rowling sosyal medya üzerinden paylaştığı gönderileriyle dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Geçen hafta İskoçya başkanı tarafından parlamentoya sunulan Cinsiyet Tanıma Reform Paketi ünlü yazarın eleştirileriyle öne çıktı. Yasa tasarısı temel olarak trans bireylerin cinsiyet değiştirmesini resmi olarak kolaylaştıran kararlar içeriyor. Ayrıca tasarı cinsiyet değiştirme sonrasında doğru cinsiyet ile yeni bir kimlik kartı ve cinsiyet tanıma belgesinin de kişilere tanınmasını sağlıyor.

- Reklam -

Mevcut hâliyle İskoçya yasalarına göre cinsiyet değiştirme işlemi, kişinin 18 yaşının üstünde olmasını, cinsiyet disforisi sahibi olduğuna dair detaylı bir sağlık analizini ve en az iki yıllık süreci geride bırakmış olmasını zorunlu kılıyor. Cinsiyet disforisi, bir kişinin cinsiyet kimliği ile doğduğu cinsiyet arasındaki uyumsuzluk nedeniyle hissettiği sıkıntıyı tanımlamak için kullanılıyor.

Parlamentoya getirilen bu yasa tasarısı ile birlikte kişilerin artık cinsiyet disforisi sahibi olduğuna dair sağlık raporunun bulunması zorunlu olmayacak. Bununla birlikte kişinin en az 16 yaşında olması cinsiyet değiştirmesi için yeterli olacak.

J.K. Rowling Yasa Tasarısının “Kadınları ve Kız Çocuklarını Tehlikeye Attığını” Söylüyor

Başbakan Nicola Sturgeon tarafından sunulan teklif sonrası Rowling sosyal medya üzerinden eleştirilerini aktardı. Ünlü yazar cinsiyet değiştirme işleminin resmi olarak kolaylaştırılmasının kadın haklarına zarar vereceğini söylüyor.

“Bazı gruplar, bu teklifin kadınların cinsiyet temelli haklarına ve sadece kadınlara hizmet veren hastaneler ve barınaklara zarar verebileceği endişesini dile getiriyor.

“Nicola Sturgeon’ın getirmeye çalıştığı yasa tasarısı, toplumda en fazla korunması gereken, erkekler tarafından tacize ve şiddete maruz kalmış ve hapishanedeki kadınlara zarar verecek. İstatistikler gösteriyor ki, hapishanelerde bulunan kadınların daha önceden suiistimal edilmiş olma ihtimali çok daha yüksek.”

- Reklam -

jk rowling trans bireyler hakkında yasa teklifi eleştirisi

Yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesinin ardından Rowling sosyal medya üzerinden eleştirilerine devam etti.

“Birçok kadın topluluğu Nicola Sturgeon’ın hükûmetine bu tasarının kadınlar ve kız çocuklarına nasıl zarar verebileceğine dair geçerli kanıtlar bulunduran raporları sundu. Ancak hepsi göz ardı edildi. Eğer bu yasa tasarısı meclisten geçerse ve öngörülen şeyler yaşanırsa hükûmet uyarılmadığını kesinlikle söyleyemez.”

Nicola Sturgeon ise BBC Radio 4 programında Rowling’in endişelerinin yerinde olmadığını söyledi. İskoçya başbakanı yasa tasarısının görüşülmeye devam edileceğini ve yasanın doğru bir parlamenter sistem içerisinde ele alınacağını sözlerine ekledi.

Siz İskoçya’da görüşülen yasa tasarısı ve Rowling’in eleştirileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bize iletebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Women's Prize for Fiction 2022 uzun listesi

Women’s Prize for Fiction 2022 Uzun Listesi Belli Oldu: Elif Şafak da Adaylar Arasında

Benim Zürafam Uçabilir - Mert Arık

Benim Zürafam Uçabilir Ödüllü Resim Yarışması Başladı