in , ,

Kayseri’de Bir Kişi, Tadilat Yaptığı Evinin Altında Tesadüf Eseri 2.000 Yıllık Yeraltı Şehri Buldu

Kayseri’de bir adam, evindeki tadilat çalışmaları sırasında 2.000 yıllık geçmişe sahip devasa bir yeraltı şehri keşfetti.

Kayseri Ev Tadilat Yeraltı Şehri
- Reklam -
- Reklam -

Kayseri’de yaşayan 57 yaşındaki Mustafa Halıcıoğlu, 5 sene önce tadilata başladığı evinin altında tesadüf eseri 2.000 yıllık bir yeraltı şehri buldu.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinin Ağırnas Mahallesi’nde oturan Mustafa Halıcıoğlu’nun evi, Mimar Sinan’ın da bir dönem yaşadığı sokakta yer alıyor.

Halıcıoğlu’nun keşfettiği yeraltı şehrinin en az iki katmandan oluştuğu ve Kapadokya ile benzerlik taşıdığı belirtiliyor.

- Reklam -

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’ndan (ÇEKÜL) temsilci Prof. Dr. Osman Özsoy, yaptığı açıklamada, “Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya’daki yeraltı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı,” ifadelerine yer veriyor.

Kayseri Ev Yeraltı Şehri

Kayseri’deki Tadilatın Ucu Kapadokya Benzeri Yeraltı Şehrine Çıktı

Mimar Sinan’ın evinin bulunduğu sokakta yaşayan Mustafa Halıcıoğlu, 5 sene önce evini tadilat etmek üzere çalışmalara başladı. Halıcıoğlu, aynı sokaktan 4 ev daha satın alarak çalışmalarını genişletti. Bu sırada bir tür samanlık olarak kullanılan yapıyı temizleten Halıcıoğlu, hiç beklemediği bir manzarayla karşılaştı.

ÇEKÜL Vakfı’nın yardımlarıyla gün yüzüne çıkartılan yeraltı şehrine “Halıcıoğlu Yeraltı Şehri” ismi verildi.

ÇEKÜL’den Prof. Dr. Osman Özsoy yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İçinde bulunmuş olduğumuz ve Halıcıoğlu diye bilinen bu yeraltı şehri, en az 3-4 yıl önce göz kestirdiğimiz ve hâlâ çalışılan bir mekân. Mülk sahibi zaman içinde burada yeraltı şehrinin içindeki hafriyatın ve çöpün çıkarılmasında inanılmaz bir gayret gösterdi. Kamunun burada bir yardımı yok. Bu işi de biraz gönül vererek yaptı. Çünkü severek yapmazsanız; bu işlerin hepsi sırtınızda yük olur. Bu yeraltı şehrinin temizlendirilmesi ve girilebilir hâle getirilmesi için çaba sarf etti. Yeraltı şehri, ilk gördüğümüz andan itibaren zaman içinde genişledi.”

Kayseri Halıcıoğlu Yeraltı Şehri
Kayseri Halıcıoğlu Yeraltı Şehri

Kapadokya ile Benzeşiyor

Prof. Dr. Özsoy, birbiri arasında geçiş yapan tünellerden oluşan şehrin en az iki katmandan oluştuğunu ve 150-200 metreyi kapsadığını belirtti. En az 2.000 yıllık olduğu belirtilen yeraltı şehrinin bölgedeki diğer yeraltı şehirleriyle yaşıt olabileceği aktarıldı.

Zaman içerisinde ahır, depo ve samanlık olarak kullanılan yapının literatüre kazandırılması için gerekli adımlar atıldı.

“Mekanizmalar, geçişler ve kapatma taşları, çok ilginç. 50 santimetre ve 1, 5 metre genişliğinde kapatma taşları var. Kapadokya’daki yeraltı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı.”

Kayseri Halıcıoğlu Yeraltı Şehri Keşfi

- Reklam -

Konut Mezarlığında Yeraltı Şehri Keşfi

Babasının eskiden büyük bir halı imalatçısı olduğunu belirten Mustafa Halıcıoğlu ise şu açıklamayı yaptı:

“İlkokulu bitirdikten sonra şehre taşındık. Babamın mirasını kardeşlerim ile bölüştükten sonra evi bana düştü. Çevremiz, konut mezarlığına dönmüş hâldeydi. Babamızın ocağı tütsün diye bir girişimde bulunduk ve an taraftaki komşularımızın konutlarını satın aldım. Geleceğe virane bırakmamak için burada bir çalışma başlattık. Çalışmalarımızın 5’inci yılındayız. Gördüğünüz yerler, moloz doluydu. Konutlardan artan molozları, uzağa taşımak yerine mağaralara doldurmuşlar. Buradaki molozları torbalara doldurarak çok zor şartlarda temizledik ve şu anki hâline getirdik.”

Halıcıoğlu, çalışmalara devam ettiklerini belirtirken evin altında böylesine bir yapı olduğunu hiç düşünmediklerini; temizlik yaptıkça daha fazlasının ortaya çıktığını açıkladı.

Kayseri 2.000 Yıllık Yeraltı Şehri

300 Metrekare Olabilir

“Hocalarımdan fikir alarak buraları temizledik. Üst yapı, ölü haldeydi. Orada da çalışmalar yaptık. Buradaki tek amacımız; gelecek nesillere bizden de bir eser kalması.

“(…) Buraya gelen turistler virane yerine bir şeyler görsün istiyoruz. Çalıştığımız yeraltı şehrinin, 300 metrekare olduğunu tahmin ediyorum. Burasının tamamı pislik doluydu. Son yüzyılın molozu ve çöpü, buralara doldurulmuştu. Bizi en çok yoran da bu oldu. Yüzeysel temizlik yaptık. Burasının 3-4 katlı olduğunu tahmin ediyoruz. Burayı ciddi bir şekilde gün yüzüne çıkarmak gerekiyor. Bu da şahıslar için çok zor. Burada çok ciddi bir tarih var.”

Benzer haberler Kuzey ülkelerinden de geliyor. Son olarak Norveçli bir ailenin arka bahçelerinde 1.200 yıllık Viking eserleri bulmaları gündem olmuştu.

İlginizi çekebilir: Anadolu’nun En Büyük Yeraltı Şehri Derinkuyu Neden İnşa Edildi?

Kayseri’de tesadüf eseri bulunan bu yeraltı şehri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kış Rüzgârları - George R.R. Martin Neden Yazamıyor

G.R.R. Martin “Kış Rüzgârları”nı Neden Bitiremediğini 2019’da Açıklamıştı: O Söyleşi Yeniden Gündem Oldu

Haluk Bilginer - The Turkish Detective Dizisi

Haluk Bilginer’in Başrolünde Yer Aldığı “The Turkish Detective” Dizisinde Geri Sayım Sona Eriyor