in ,

Bahçelerinde Kaybolan Bir Küpeyi Arayan Norveçli Aile Şans Eseri 1.200 Yıllık Viking Eserleri Buldu

Norveç’te bir aile, bahçelerinde kaybolan bir küpeyi ararken Viking Çağı’ndan kalma iki mücevher parçasına rastladı.

Norveçli Aile Viking Eserleri Buldu
- Reklam -
- Reklam -

Norveç’te yaşayan bir aile, bahçelerinde kaybolan küpeyi bulmak için metal dedektörü ile arama yaparken 1.200 yıllık Viking eserleri buldu.

Aasvik ailesinin üyeleri, Norveç’in güneydoğu kıyısında yer alan düşük nüfuslu bir ada olan Jomfruland’da yaşıyordu. Aile evlerinin dışında metal dedektörü kullanarak kayıp bir altın küpeyi bulmaya çalışıyorlardı. Büyük bir ağacın altındaki toprak alana ulaştıklarında, cihaz bir şey tespit ettiğini belirtti. Merakları körüklenen aile kazmaya başladı.

O noktada, yerel hükümet arkeologlarının daha sonra broş olarak tanımladıkları iki bronz süs eşyası buldular. Mücevherlerden büyük olanı oval biçimliydi ve muhtemelen bir kadının askılı elbisesinin omuz askılarını tutturmaya yardımcı oluyordu. Daha küçük olan diğer broş ise daireseldi; uzmanlar başlangıçta bunu tanımlamanın daha zor olduğunu düşündüler.

- Reklam -

Norveçli Aile Viking Mezarı

Norveçli Aile Altın Kaplamalı Viking Mücevherlerini Gün Yüzüne Çıkardı

Live Science’ın aktardığına göre, her iki nesne de ayrıntılı hayvan tasvirlerinin yanı sıra geometrik desenlerle işlenmişti. Arkeologlar, eşyaların üzerinde hâlâ mevcut olan izlere dayanarak bir zamanlar altınla kaplı olduklarını düşünüyor.

Araştırmacılar bulgunun, aristokrat bir Viking kadınının yaklaşık 1.200 yıl önce bölgeye gömüldüğünü işaret ettiğine inanıyor.

Vestfold ve Telemark İlçe Konseyi’nin Facebook sayfasında da gündem olan olay “Çimlerin hemen altında bir Viking mezarı!” sözleriyle duyuruldu.

Norveçli Aile Viking Eserleri Broş

Ortaya çıkartılan eserler ve mezar alanı, adada bir zamanlar Vikinglerin yaşadığını gösteriyor. Araştırmacılar daha önce Jomfruland’ın güneybatı kesiminde kairn olarak bilinen gevşek kaya yığınları bulmuşlardı. Vikinglerin bu yığınları büyük ihtimalle toprak üzerinde hak iddia etmek için yaptıklarından şüpheleniyorlardı. Ancak tarihi kayıtlar sadece Ortaçağ’a kadar uzandığı için emin olamıyorlardı.

- Reklam -

Vestfold ve Telemark İlçe Konseyi’nden arkeolog Vibeke Lia, yaptığı açıklamada, broşların yaşlarını göstermelerine rağmen, “Elde ettiğimiz çoğu metal tespit buluntusuna kıyasla oldukça iyi durumdaydılar,” ifadelerini kullanıyor. Bunun nedeni muhtemelen arazinin tarım için kullanılmaması ve bu nedenle de hiç sürülmemiş olması.

Yetkililer bölgede ne yapılacağından emin değil. Lia konuya dair şunları kaydediyor:

“Bir sonraki adım, bu alanın bozulma tehlikesi altında olup olmadığını değerlendirmek. Eğer orası güvenliyse, muhtemelen kazılmayacak ve olduğu yerde korunacaktır.”

Viking Eserleri Çıktı

Birkaç hafta önce Erlend Bore adlı bir Norveçli, Rennesøy adasında 1.500 yıllık altın takılardan oluşan bir hazine ortaya çıkarmayı başarmıştı. Bu yaz ise evinin bahçesinde kazı yapan bir başka Norveçli aile 1.100 yıllık Viking mezarını ortaya çıkartmıştı.

Norveçli ailenin bahçesinden çıkan Viking eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Smithsonian Mag

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Christoph Waltz - Frankenstein Filmi - Guillermo del Toro

Christoph Waltz, Guillermo del Toro’nun “Frankenstein” Uyarlamasına Katıldı

Suburban Screams - John Carpenter - Korku Belgeseli

John Carpenter 13 Yılın Ardından Korku Dizisi “Suburban Screams” ile Yönetmen Koltuğuna Dönüyor