Norveç’in güneyinde, evine ek bir yapı inşa etmek için bahçesini kazan bir adam, silahlarıyla birlikte gömülmüş 1.100 yıllık bir Viking mezarı keşfetti.
Mezardan çıkanlar arasında iki parça hâlinde gömülmüş paslı bir kılıç da vardı. Kılıcın keşfedildiği Agder eyaleti yerel yönetimine bağlı olarak çalışan arkeolog Joakim Wintervoll, kılıcın kabza işçiliği sayesinde mezarın geçmişinin Milattan Sonra 800 – 900 yıllarına dayandığını belirlemeyi başardı.
Bu konuda açıklamalarda bulunan Wintervoll şunları kaydetti:
“İlk çağlardan modern döneme dek Norveç’te kılıç kabzaları etrafında şekillenen modanın nasıl geliştiğine dair iyi bir arşive sahibiz. Bilinen diğer kılıç kabzalarıyla karşılaştırıldığında bu kılıcın 9. yüzyıl sonları yahut 10. yüzyıldan kalmış olması gerektiğini düşünüyoruz.”
Mezarda keşfedilen diğer kalıntılar ise at sırtında kullanılmak üzere tasarlanmış bir uzun mızrak, cam küreler ve altın yaldızlı bir kemer tokasından oluşmakta. Mezarda şu ana dek herhangi bir insan ve hayvan kalıntısına ise rastlanmadı.
Viking Mezarı Bir Savaşçıya Ait
Keşfedilenler, mezarın bir savaşçıya ait olduğuna işaret ediyor. Wintervoll’e göre mızrağın varlığı mezar her kime aittiyse bu kişinin at sırtında dövüşmeyi bildiğini gösteriyor. Bununla birlikte altın yaldızlı takılara bakılırsa bu savaşçı kesinlikle varlıklı biri olmalı.
Mezar ve içindekiler haziran ayı sonlarında, Oslo’nun yaklaşık 200 kilometre güneybatısındaki bir göl yakınlarında, çoğunluğu kırsal bir bölge olan Setesdal’de bir evin bahçesinde bulundu. Science Norway’e göre ev sahibi Oddbjørn Holum Heiland, eşi Anne ile birlikte evlerini genişletmeyi planladıkları bahçesini kepçe yardımıyla kazmaya başlamıştı.
Önce yüzeyin hemen altında, mezar taşı olduğu anlaşılacak olan dikdörtgen bir levha bulundu. Kazının ilerleyişi kılıcın kabzasını ortaya çıkardı. Bunun ardından Holum Heiland, bahçesinde başka Viking kalıntılarının da var olabileceğini fark etti ve kazıyı bırakıp eyalet arkeologlarını aradı.
Wintervoll ve Oslo Kültürel Tarih Müzesi’nden Jo-Simon Frøshaug Stokke keşiften birkaç gün sonra bölgeyi ziyaret etti. Wintervoll, bu arazide daha önce hiç Viking eseri bulunmadığını ancak 1930’larda yakındaki bir çiftlikte içinde kılıç, mızrak, cam boncuklar ve at dizgini bulunan bir Viking mezarı keşfedildiğini belirtti.
Her ne kadar iki mezar arasında bir bağ olduğunu söylemek için henüz erken olsa da keşfedilen bulguların şaşırtıcı seviyede benzer olduğu görülüyor.
Savaşçının Bedeni Yakılmış Olabilir
Buraya defnedilmiş kişi bütün olarak gömülmüş veya yakılıp külleri mezara bırakılmış olabilir. Uzmanlar o dönemlerde defin uygulamasının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini belirtiyor ancak henüz bir yakma işleminin varlığı doğrulanmış değil.
Mezar; neredeyse doğu-batı ekseninde, gün doğumu ve gün batımı ile hizalanacak şekilde kazılmış ve mezara dair tek belirteç, üzerindeki dikdörtgen taş gibi görünüyor.
Wintervoll son olarak bu mezarın uzaklardan görülmesinin amaçlandığını düşünmediklerine değiniyor ve bu tür mezarların daha çok ailevi veya özel bir işlevi olabileceğine işaret ediyor.
Norveç’te benzer bir keşfe 2020 yılında da imza atılmıştı. Evlerini restore etme kararı alan bir çift, zeminde bir başka Viking mezarını gün yüzüne çıkartmışlardı.
Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Norveç Viking diyarıydı zaten, bu çok normal bir şey diye düşünüyorum.
Bu gibi ‘bir kalıntı bulunduğunda ya da sergilenmesi sırasında çekilen fotoğraflarda’ üzüldüğüm nokta, bulan normal vatandaşın yanı sıra bu işin uzmanının veyahut arkeoloğun vb. kişilerin; buldukları kalıntıyı çıplak elle tutmaları. Bilmiyorum neden basit bir naylon veya plastik eldiven, iş eldiveni benzeri bir şeyi ellerine giyip o kalıntıya zarar vermemek adına onunla tutmazlar ?