in ,

Kazakistan’da Tunç Çağı’ndan Kalma Sıradışı Bir Piramit Bulundu

Kazakistan’da yaklaşık 3.800 yıllık geçmişe sahip, altıgen yapılı bir piramit gün yüzüne çıkartıldı. Yapı, büyük ihtimalle seçkin sınıf için hazırlanmış bir mezarlıktı.

Kazakistan'da Tunç Çağı'ndan Kalma Piramit Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Kazakistan’da bir tür seçkinler mezarlığı olarak kullanılan sıradışı bir piramit gün yüzüne çıkartıldı. 3.800 yıllık geçmişe sahip olan yapıda araştırmalar devam ediyor.

Kazakistan’da son derece önemli bir arkeolojik keşif yapıldı. Bronz Çağı’na ait 3.800 yıllık bir altıgen piramit ülkenin doğusundaki topraklarda gün yüzüne çıkarıldı. Bu benzersiz yapının keşfi Mısır piramitlerine benzememekle birlikte, tarihi boyunca Avrasya steplerinde rastlanmamış bir yapıya işaret ediyor.

Yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki piramidin keşfi Kazakistan Ulusal Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından gerçekleştirildi ve hâlâ üzerinde çalışmalar devam ediyor.

- Reklam -

Mısır piramitlerinden farklı olarak bu piramit altıgen bir şekle sahip. Dış taş duvarları altıgen bir şekilde düzenlenmişken, iç duvarları ise merkezdeki bir mezar alanına yol açan labirent benzeri bir yapıya sahip.

Kazakistan’da Tunç Çağı’ndan Kalma Piramit Bulundu

Piramidin dış duvarları taş üzerine işlenmiş petrogliflerle süslenmiş. Bu çizimler arasında özellikle develer ve birçok at dikkat çekiyor. Ülkenin bu döneminde yaşayan insanlar, mezarlar ve taş anıtlar inşa etmenin yanı sıra metal işçiliği ve takı yapımı gibi uğraşlarla meşgul olmuş olabilirler. Ekonomilerinin büyük ölçüde hayvancılığa dayalı olduğu düşünülüyor.

Bronz Çağı’nın Gizemli Hazinesi: Kazakistan’ın Altıgen Piramidi

Piramidin organik kalıntılarının radyokarbon tarihlemesi bu yapının M.Ö. 19. yüzyılda inşa edildiğini gösteriyor. Benzer yapılar özellikle Orta Kazakistan’da da bulunuyor.

- Reklam -

Kazılar ve kalıntı analizi devam etmektedir ve şimdiye kadar seramikler, bir kadın altın küpe ve diğer takı parçaları gibi buluntular elde edilmiştir. Ancak, hala insan kalıntılarının bulunup bulunmadığı belirsiz durumda. Yeni keşfedilen piramit, çok sayıda antik mezar ve anıt içeren bir bölge olan Kyrykungir’de yer alıyor.

Kazakistan’da Tunç Çağı’ndan Kalma Piramit Bulundu

Bu önemli keşif hakkında daha fazla bilgi edinmek için bilimsel kayıtların ve buluntuların yayınlanması gerekmektedir. Uzmanlar, bu tür keşiflerin daha fazla incelenmesi ve bilimsel olarak belgelenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Kazakistan’da bulunan bu sıradışı piramit, tarih öncesi dönemlere ait sırları açığa çıkarmak için büyük bir fırsat sunuyor.

Kazakistan’daki bu piramide dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazla gelişme için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bazı kitaplarda Türklerin piramitler yaptığını ve bunu diğer kıtalara taşıdığını yazıyor. Sümerlilerin, Mısırlıların ve Yukatan adasındaki medeniyetlerin hepsinin bir kökten ve Türklerden geldiğini söylüyorlar.
    Şimdiye kadar Türklerin yaptığı bir piramit ortaya çıkmadığı için bu görüşe inancım olmamıştı. Fakat diğer uygarlıkların bir şekilde bağlantılı olduğuna halen inanıyorum. Bazı arkeologlar bir mimarinin aynı yerde tezahür edemeyeceğini söylemekte. Buda etkilenmenin yada aynı kültüre ait insanların o bölgeye geldiğini gösterdiğini bildiriyor. Fakat benim okuduğum kitaplarda şimdiye kadar Sümer, Mısır ve Yukatan adası piramitlerini karşılaştıran çok detaylı bir inceleme okumadım. İleride bunların gizemi çözülür umarım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jüpiter'in Uydusu Europa'da Yaşamın İzleri Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in Buzlu Uydusu Europa’da Yaşam İzleri Keşfetti

İstanbul Posta Treni - Bülent Çallı

Bülent Çallı’nın Distopik Kurgu Türündeki “İstanbul Posta Treni” Romanı Okurla Buluşuyor