in ,

Pueblo Kızılderilileri Tarafından Yapılan Astronomiyle İlgili Oyma ve Resimler Gün Yüzüne Çıkarıldı

Pueblo Kızılderilileri tarafından yapılan astronomiyle ilgili oymalar ve resimlerin bulunması, tarih kitaplarının yeniden yazımına neden olabilir.

Kızılderililerin Yaptığı Astronomik Oymalar Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, Pueblo kültürü tarafından oluşturulan astronomiyle ilgili oymaları ve resimleri ortaya çıkarmayı başardı. Pueblo Kızılderilileri Kolomb öncesi Amerika’daki en gelişmiş topluluklardan biriydi. Bulgular bu yerli halk hakkında bilindiği sanılan birçok şeyi etkileyecek.

Antik Pueblolular (Anasaziler) ilk olarak tarım döneminde ortaya çıktı ve MS 1600’lere kadar günümüz Utah ve Arizona, New Mexico ve Colorado’nun bazı kısımlarını kapsayan bölgelerde varlıklarını sürdürdüler. Çok katlı taş evleri, (Pueblo adı buradan gelmektedir) taş sanatları, süslü takıları ve seramik boyama gibi öğelerle bilinirler.

Anasaziler çoğunlukla düz arazilerde yer alan çukur evlerde yaşadı. Bu evlerin bazıları tahta çitler ile çevriliydi. Ünlü tarım uygulamalarına ayrıca sepet dokuma ve hasır yapımı gibi sanatlar da eşlik etti.

- Reklam -

Polonya’da yer alan Jagiellonian Üniversitesi’nden arkeologların yeni bulguları, Colorado ve Utah sınırındaki Mesa Verde platosunda bulunan yerleşim kompleksinden geliyor. Bu alan meşhur Kolomb öncesi mağara oyuklarına inşa edilmiş ve kanyon duvarlarına oyulmuş yerleşimler nedeniyle halihazırda arkeologlar ve turistler arasında oldukça popüler bir yer. Ayrıca yaklaşık 3.000 yıl öncesine dair bir kaya sanatına da ev sahipliği yapıyor.

Kızılderililer Tarafından Yapılan Astronomik Oymalar ve Resimler Keşfedildi

Kayıp Astronomi Mirası: Pueblo Kızılderililerinin Gök Gözlemleri ve Gizemli Oymaların Ardındaki Sırlar

Yerel kaynaklara göre arkeologlar yerleşimdeki Sand kanyonu, Graveyard kanyonu ve Rock Creek kanyonundaki ulaşılması zor kayalıklarda araştırmalarına başladılar.

Görünene göre uçurum yerleşimlerinin yaklaşık 800 metre üzerinde önceden bilinmeyen pek çok petroglif saklıydı. Şaşırtıcı bir biçimde bu kaya panelleri, plato boyunca 4 kilometreye kadar uzanıyordu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kadim Kızılderili Medeniyetinin Gizemli Çöküş Nedeni Aydınlatıldı: Efsanelere Konu Olan Kozmik Bir Felaket Yaşanmış


Anasaziler bu kayalıkların üzerine gökbilimiyle ilgili gözlemler, yaz ve kış gündönümleri, ilkbahar ve sonbahar ekinoksları gibi takvimdeki bazı özel günlerin tarihlerini kaydetmek için kullanılan 1 metre genişliğinde spiral şekiller oymuşlardı.

Jagiellonian Üniversitesi’nde arkeolog olarak çalışan Profesör Radoslaw Palonka, yaptığı açıklamada, “Bu buluşlar bizi bu bölge hakkındaki bilgilerimizi yeniden düzenlemeye zorluyor,” dedi ve şöyle devam etti:

- Reklam -

“13. yüzyılda bu alanda yaşayan yerlilerin sayısını ve muhtemelen dış panellerin yanında gerçekleşmiş olan dinsel pratiklerinin karmaşıklığını kesinlikle küçümsemiştik.”

Kızılderililer Tarafından Yapılan Astronomik Oymalar ve Resimler Keşfedildi

Ayrıca takım MS 3. yüzyıla tarihlenen ve sepet yapımı dönemi de denilen zaman aralığına ait savaşçıların ve şamanların oymalarını tespit ettiler.

Kızılderili Astronomisinin Sessiz Tanıkları: Pueblo Kültürü ve Gökyüzü Gözlemleri

Pek çok Anasazi petroglifi MS 12. ve 13. yüzyıllarda oluşturuldu ve daha sonradan av sahnelerini anlatan karmaşık geometrik şekilleri de içermeye başladılar. İspanyollar Amerika’ya vardıktan sonra ise bu oymalarda at figürleri ortaya çıkmaya başladı. Yerliler atları ilk kez görmüşlerdi. Çünkü bölgedeki tüm atlar son buzul çağında yok olmuşlardı. Araştırma yerel toplulukların Polonyalı arkeolog ekibe yardımı olmadan tamamlanamazdı. Onların da yardımıyla bu nadide oymalar gün yüzüne çıkabildi.

Kızılderililer Tarafından Yapılan Astronomik Oymalar ve Resimler Keşfedildi

Jagiellonian Üniversitesi yaptığı resmi açıklama, “Yerel kabileler atalarının tarihi hakkında çok hevesliydiler ve bize ikonografi, kaya sanatı ve bazı yapıların fonksiyonları hakkında defalarca yardımları oldu,” dedi.

Pueblo Kızılderilileri imzasını taşıyan bu oyma ve resimler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Evren Nasıl Oluştu Sorusunun Yeni Bir Cevabı Olabilir

Evren Nasıl Oluştu? Yeni Galaktik Çelişkiler Kozmolojik Teorilere Meydan Okuyor

The Rings of Power 2. Sezon Sauron Rolü

“The Rings of Power”ın 2. Sezonunda Sauron’u Kimin Canlandıracağı Belli Oldu