in ,

Konya’da Roma Döneminden Kalma Sarayini Yeraltı Şehrine Tünellerle Bağlı Yeni Bir Yeraltı Şehri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Konya’da yer alan Sarayini yeraltı şehrine tünellerle bağlı yeni bir yeraltı şehri ortaya çıkartıldı. Yerleşke, özellikle devasa sarnıcıyla öne çıkıyor.

Konya Sarayini Yakınları Yeni Yeraltı Şehri
- Reklam -
- Reklam -

Konya şehir merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulunan Sarayönü ilçesindeki Roma zamanından kalma Sarayini yeraltı şehrinin artık yeni bir komşusu var. Sarayini’ne tünellerle bağlı bu yeni yapı, özellikle 20.000 kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek devasa sarnıcıyla dikkat çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sarayönü Belediyesi ortaklığında devam ettirilen kazı çalışmaları kapsamında yeni bir yeraltı şehri ortaya çıkartıldı. Yerleşkede dev bir sarnıç, çeşitli büyüklükte işlikler ve büyük bir şaraphane gibi mekânlar bulunuyor.

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz’un verdiği demece göre Konya’da keşfedilen yeni yeraltı şehri 8. yüzyıla tarihleniyor.

- Reklam -

Konya Sarayini Yeni Yeraltı Şehri

Uğuz, yeraltı şehrinde evsel mekânlar, bağlantılı galeriler, odayı anımsatan yaşam alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve niteliği henüz tespit edilemeyen başa mekânlar bulunduğunu ifade etti.

Konya Sarayini Yakınlarında Bulunan Yeni Yeraltı Şehri Jeoradar Çalışmaları Sonucunda Ortaya Çıkartıldı

Bölgedeki jeoradar çalışmasının kapsamı genişletilirken Uğuz şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut yer altı şehrinin 1 kilometre kuzeyinde yeni bir yeraltı şehri daha tespit ettik. Bu iki yer altı şehrini birbirine bağlayan tünel sistemleri olduğunu belirledik. Bu, yer altı şehrinin çok daha geniş bir alana yayılacağının habercisi niteliğinde. Yeni yılda da jeoradar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Uğuz, tahribatın yaşandığı bazı tünelleri temizlerken devasa bir sarnıcı ortaya çıkarttıklarını kaydederken bu yapının besleme kuyusundan ve birbirine bağlı üç galeriden oluştuğuna dikkat çekti. Uğuz sarnıcın detaylarına şu sözlerle yer verdi:

“Sarnıcın genişliği 63 metrekare. Yaz aylarında burada 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde su birikiyor. Yani burada 63 metreküp su rezerv olarak bulunuyor. Yer altı şehrinde kaç kişinin, dışarıya çıkmadan ne kadar süre yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç insana yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun analizini yaptırdığımızda kaynağın kendi dönemine göre kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yöntemi bu kaliteyi sağlıyor.”

Konya Sarayini Yakınları Yeni Yeraltı Şehri Bulundu

Sarnıca ulaşan tünellerde güvenlik amaçlı yuvarlak taşlarla kilitleme mekanizmaları olduğunu aktaran Uğuz, kaynağın, düşmanlarca zehirlenme riskine, kuşatma zamanlarında ya da kriz dönemlerinde yağmayı engellemeye karşı korunduğunu dile getirdi.

- Reklam -

Şaraphanedeki Üzüm Çekirdeklerinden Antik Tohum Elde Edilebilir

Dışarıyla bağlantısı bulunan, taş bloklarla ve ahşap döşemeyle kapatılmış mekânda ise bölgenin antik dönemdeki tarımsal faaliyetlerine ışık tutacak buluntular elde edildi.

Uğuz, çalışmanın geleceğine dair ise şu ifadelere yer verdi:

“Kazı ve temizlik çalışmalarımızı yoğunlaştırınca bulduğumuz işliğin bir şaraphane olduğunu tespit ettik. Mermer taşlardan bir üzüm ezme yeri var. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler var.

“Şaraphaneden çıkan numunelerin içinde üzüm çekirdekleri ve tortular bulduk. Yeni dönemde analizlerini yaptıracağız. Bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden antik bir tohum elde etmeyi umuyoruz. Bin yıl önce bu topraklarda yetişmiş bir üzüm türüne rastlarsak bu bizim çalışmalarımızı taçlandıracak. Hem sarnıcın hem tahkimatlı alanların hem de şaraphanenin keşfi buranın bizim de tahminlerimizin ötesinde geniş bir kullanım alanı olduğunu ortaya koyuyor.”

Konya Yeni Yeraltı Şehri

İlginizi çekebilir: Anadolu’nun En Büyük Yeraltı Şehri Derinkuyu Neden İnşa Edildi?

Konya’daki Sarayini yakınlarında ortaya çıkartılan bu yeraltı şehri hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Road House Fragman - Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal’ın Başrolünde Yer Aldığı “Road House” Filminden İlk Fragman

Yellowjackets 3. Sezon Yayın Tarihi 2025

Gizem ve Gerilim Dizisi “Yellowjackets”in 3. Sezonu 2025’e Kadar Yayınlanmayacak