in ,

“Kütahya’nın Kalbi” Tavşanlı Höyük’teki Kazılarda 3.700 Yıllık Beyin Parçaları ve Deri Kalıntıları Bulundu

Kütahya’da gerçekleştirilen kazılarda Tunç Çağı’ndan kalma ve oldukça iyi şekilde korunmuş insan kalıntıları gün yüzüne çıkartıldı.

Kutahya Tavsanli Hoyuk Tunc Cagi Kalintilari
- Reklam -
- Reklam -

Kütahya’da Tunç Çağı’ndan kalan ve aralarında 3.700 yıllık beyin ve deri parçaları da bulunan insan kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kalıntıların oldukça iyi korunmuş durumda olduğu kaydedildi.

Arkeologlar, Kütahya’da bulunan Tavşanlı Höyük’te iki Tunç Çağı insanına ait şaşırtıcı düzeyde iyi korunmuş kalıntılar buldu. Keşfedilenler arasında beyin ve deri parçaları da yer alıyordu.

Tavşanlı Höyük, yukarıdan bakıldığında bir kalp şeklini andırdığı için “Kütahya’nın Kalbi” olarak da anılıyor.

- Reklam -

Kalıntıları ortaya çıkartan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden araştırmacılar, Türkiye’de gerçekleştirilen bir kazı çalışmasında ilk defa deri kalıntılarına rastlanmış olması nedeniyle elde edilen bulguların özellikle kayda değer olduğunu belirtiyor. Beyin parçaları da oldukça nadir rastlanan arkeolojik nesneler olmaları dolayısıyla (Türkiye’de günümüze dek 4-5 defa karşılaşıldı) yapılan keşfin önemini artırıyor.

Kütahya Tavşanlı Höyük Tunç Çağı

Araştırmacılar bulunan beyin-deri gruplarından birinin 15-18 yaşlarında genç, diğerinin ise 40-45 yaşlarındaki orta yaşlı bir erkeğe ait olduğunu belirledi.

Kütahya’da Tunç Çağı’na Ait Önemli Bulgular Elde Ediliyor

Her iki kalıntı grubu da aşırı ısı ya da basınca maruz kalmanın fosilleşme sırasında bir maddeyi karbona veya odun kömürüne dönüştürdüğü bir süreç olan karbonizasyon yoluyla bugüne kadar gelebilmiş. Uzmanlar, bu iki kişinin MÖ 1700 yılı civarında şehri yerle yeksan eden bir saldırı esnasında ateşe verilen evlerinden kaçmaya çalışırken can verdiklerini düşünüyor.

Her ne kadar araştırmacılar henüz şehrin neden saldırıya uğradığını ve saldırganların kim olduğunu tespit etmiş olmasa da konuya dair araştırmalar devam ediyor.

Yangından kaynaklanan yoğun ısı, her iki bireyin kafatasındaki beyin dokusunun korunmasını sağladı; ayrıca bir iskeletin göğüs ve karın bölgesi arasında bulunan deri kalıntıları da bu sayede günümüze kadar varlığını muhafaza etmeyi başardı.

Bulgular, 30 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde düzenlenen Avrupa Arkeologlar Birliği konferansında sunuldu.

Tavşanlı Höyük, Batı Anadolu ile İç Anadolu arasındaki geçiş güzergahı üzerinde yer alması nedeniyle Türkiye’de özellikle dikkat çeken arkeolojik bir sit alanı. Höyükte yapılacak kazılar, arkeologlara bu bölgelerde yaşamış antik kültürlerin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğuna dair önemli veriler sağlıyor.

- Reklam -

Kütahya Tavşanlı Höyük Tunç Çağı Beyin ve Deri Parçaları

Mevcut kazı ve araştırma çalışmaları Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü bölüm başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkan Fidan tarafından yürütülüyor. Fidan’a üniversite ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği kapsamında çalışan yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan 25 kişilik bir ekip eşlik ediyor.

Tavşanlı Höyük Geçmişte Batı Anadolu’nun En Büyük Yerleşim Yerlerinden Biri

2021 yılında başlatılan Tavşanlı Höyük kazı çalışmalarının yaklaşık 30 yıl sürmesi planlanıyor. Alandan sorumlu Hititolog Sezer Seçer Fidan da Tavşanlı Höyük’ün geçmişte Batı Anadolu’nun en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Buradaki yer almış daha eski yerleşimler birkaç köyün birleşiminden ibaret iken bataklıkların doldurulup kurutulmasıyla [bölge] kentleşmeye temel oluşturabilecek ve başkente dönüşebilecek bir alan haline geliyor. Bunlar kabaca 4.0000 ila 5.000 yıl önceki bir döneme karşılık geliyor. Bu alandaki kentleşme tabii ki tek aşamalı değil, zamanla genişleyerek devam eden bir oluşumdan meydana geliyor.”

Fidan sözlerinin devamında sürmekte olan kazıların amacının Tavşanlı Höyük’ün tarihinin izini sürerek Hititlerden kalma sur duvarlarını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Kazı alanının 8.000 yılı aşkın bir tarihi aydınlatabileceği düşünülüyor.

“Hitit dönemine ait yapıları tespit edebilirsek, yazılı belge veya bulgulara da ulaşabiliriz.”

Fidan, Kütahya bölgesinde yazılı belgelerin çok az olması nedeniyle Batı Anadolu için çok önemli bir bulgu olacağını söylüyor.

Kütahya’daki kazı çalışmalarına dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

hannibal barca kimdir hayatı bilgi

Tarihin Unutulmaz Aktörlerinden Kartacalı Hannibal Barca Hakkında Bilinmesi Gereken 12 Gerçek

Suitable Flesh Fragman H.P. Lovecraft Film

H.P. Lovecraft Uyarlaması “Suitable Flesh” Filminden Yeni Fragman