in ,

Mısır’da Kayaya Oyulmuş Mezarlar ve Ağızlarına Altın Diller Yerleştirilmiş Mumyalar Bulundu

Mısır’da araştırma yapan arkeologlar, kayaya oyulmuş ve yaklaşık 2.000 yıllık geçmişe sahip yeni mezarlar ortaya çıkarttı.

Mısır Mezar Mumyalar Altın Dil
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’ın Minye vilayetine bağlı Al Bahnasa şehrindeki kazılarda yeni mezarlar gün yüzüne çıkartıldı. Ptolemaios (MÖ 304 ila MÖ 30) ve Roma (MÖ 30 ila MS 641) dönemlerine tarihlenen mezarlarda altın dilli mumyalar dahil olmak üzere birçok dikkat çekici bulgu tespit edildi.

Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın yaptığı basın açıklamasına göre kazılar Antik Yakın Doğu Enstitüsü ile birlikte çalışan Barcelona Üniversite tarafından El-Bahnasa’daki mezarlıkta yürütüldü.

Gün yüzüne çıkartılan mezarlar doğrudan ana kayaya oyulmuş ve Firavun Ptolemaios ile Roma dönemlerine tarihlenmişlerdi. Bu mezarlıklar ayrıca her iki dönemde de cenaze gelenekleri ve ritüelleri hakkında eşsiz bir bakış açısı oluşturulmasını sağladılar.

- Reklam -

Antik Mısır Mezar Mumyalar

Mezarların içinde tabutlar, mumyalar, altın cenaze töreni maskeleri ve İsis-Afrodit’in taçla süslenmiş bir çelenk giydiğini gösteren pek çok sayıda pişmiş toprak heykeller bulundu.

Mısır’ın şifa ve büyü tanrıçası İsis ile güzellikle ilişkilendirilen Yunan tanrıçası Afrodit’i bir araya getiren toprak figürler, tanrıçaların doğurganlık yönünü ön plana alıyor. Tasvirler, evlilik ve çocuk doğurma ile özdeşleştirilmiş, eski firavun modellerine uygun ve yeniden doğuş teması ile uyumluydu.

Live Science’a konuşan Pons Mellado, “Oxyrhynchus’ta ilk kez İsis-Afrodit imgeli pişmiş toprak bulduk ve bu tür parçalar Orta Mısır’ın bu bölgesinde ilk kez ortaya çıkıyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Mısır’da Yeni Altın Dilli Mumyalar da Keşfedildi

2022’de Nil Deltası’ndaki Quweisna nekropolünde altın dilli başka mumyalar ortaya çıkartılmıştı. Şimdi ise Al Bahnasa şehrindeki kazılarda Roma dönemine ait yaldızlı ve boyanmış cenaze maskeleri giyen mumyalar bulundu. Bu mumyaların arasında ikisinin ağızlarına altın diller konulmuştu. Bu pratiğin amacı ise ölümden sonra kişinin iletişime geçebilmesi ve Antik Mısır tanrısı Osiris’in mahkemesinde konuşabilmesiydi.

- Reklam -

Antik Mısır Mezar Mumyalar Altın Dil

Şu an için mumyalanmış bu kişilerin kimlikleri bilinmiyor. Ancak mumyalandıkları ve bu kadar değerli eşyalarla gömüldükleri düşünüldüğünde döneminin önemli kişileri oldukları anlaşılıyor.

Arkeologlar daha öncesinde de benzer gömme geleneklerine Mısır’daki farklı kazılarda rastlamışlardı. Şubat 2021’de İskenderiye’deki Taposiris Magna Tapınağı’nda ve Aralık 2021’de günümüzdeki El Bahnasa kentinin yakınlarında bulunan Oxyrhynchus arkeolojik sitesindeki kazılar, bu cenaze uygulamasına benzer örneklere ev sahipliği yapıyordu.

Kahire Üniversitesi’nden Profesör Hassan Amer’in açıklamasına göre ise ekipler üzerlerinde bitki çizimleri, üzüm salkımları, güvercin ve kobra gibi hayvan ve kuş betimlemeleri bulunan çeşitli taş bloklar da buldu.

Antik Mısır’dan kalma bu arkeolojik bulgulara dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Heritage Daily, IFL Science

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2024'te Gerçekleşecek Önemli Bilim Olayları

İşte 2024’te Gerçekleşmesi Beklenen En Önemli Bilim Olayları

2024 BAFTA Ödülleri Adayları

2024 BAFTA Ödülleri’nde Adaylar Belli Oldu: “Oppenheimer” Yine Zirvede