in ,

Nil Nehri’nin Saklı Kolu Keşfedildi: Piramitlerin Nasıl İnşa Edildiğine Dair Gizem Çözülebilir

Nil Nehri’nin bir zamanlar Gize kentinden geçen eski kolu, Antik Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiğine dair ipuçları verebilir.

Nil Nehri Kolu Mısır Piramitleri İnşası
- Reklam -
- Reklam -

Nil Nehri’nin yeni keşfedilen eski bir kolu, Mısır’daki piramitlerin inşasına dair bilinmeyen bazı detayları ortaya çıkartabilir.

Antik Mısır’da piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair bazı detaylar hâlâ belirsizliğini koruyor. Bilim insanları, günümüzden yaklaşık 4.000 yıl önce inşa edilen bu devasa yapıların gizemini çözmek için araştırmalara devam ediyor.

13. Uluslararası Mısırbilimciler Kongresi’nde sunulan yeni bir araştırmaya göre Nil Nehri’nin kayıp kolu, piramitlerin inşasında önemli bir rol oynamış olabilir.

- Reklam -

Keşfedilen yeni su yolu şimdilerde çoktan kurumuş olsa da zamanında yüzlerce metre genişliğindeydi. Binlerce yıl önce bu kol, piramitlerin inşası için gerekli malzemelerin ve işçilerin taşınmasında kullanılmış olabilir.

Piramitlerin Nil taşkın yatağının batı çöl kenarı boyunca kümelenmesi, araştırmacılara bu iddialı inşaat projelerinde kullanılacak bir su yolunu bulmaya itmişti.

Çalışmanın yazarı Dr. Eman Ghoneim, “Eğer bu belirli alanın her yerinde piramitler varsa, geçmişte kayaların ve çok sayıda işçinin bu alanlara taşınmasını sağlayan ya da kolaylaştıran su kaynakları olmuş olmalı,” ifadesini kullandı.

Nil Nehri’nin Çoktan Kurumuş Bir Kolu, Piramitlerin İnşasında Lojistik Açıdan Kullanılmış Olabilir

Dr. Eman Ghoneim hâlihazırda bölgede bir su yolunun olduğunu ve bu kolun inşaatlar sırasında kullanıldığını bildiklerini kaydediyor. Ancak bu kolun nereden geçtiği şimdiye dek bilinmiyordu. Ghoneim, “Nil’in bu kolu ne kadar büyüktü? Tam olarak neredeydi? Bu kol gerçek piramit alanlarına ne kadar yakındı?” sorularını yönelterek çıktıkları araştırmaya dair detaylar paylaştı.

Eski Nil Nehri Kolu Mısır Piramitleri İnşası

Çalışma kapsamında Nil Vadisi radar uydu verileri kullanılarak incelendi. Zemine nüfuz eden radar dalgaları “yüzeyin altındaki bilgi dünyasına” dair ipuçları verdi. Bu sayede çöl ile tarım arazileri arasında yaklaşık 100 kilometre boyunca kıvrılan devasa bir kurumuş nehir yatağının varlığı ortaya çıkartıldı.

Ghoneim şu açıklamayı yaptı:

“Kolun uzunluğu muhtemelen gerçekten çok uzundu. Ama aynı zamanda bu kolun bazı bölgelerdeki genişliği de çok büyüktü. Genişlik açısından yarım kilometre ya da daha fazla bir mesafeden bahsediyoruz ki bu da bugünkü Nil Nehri’nin genişliğine eşdeğer.”

Feyyum kentinden Gize’ye uzanan kurumuş su yolu 38 farklı piramidin yakınından geçiyor. Bu nedenle Nil’in eski kolu araştırmacılar tarafından Ahramat Kolu (Arapça Piramit Kolu) olarak adlandırıldı. Ekip şimdi piramitlerin inşa edildiği Eski ve Orta Krallıklar döneminde (3.700 ila 4.700 yıl öncesi) su yolunun aktif olup olmadığını belirlemek için eski nehir yatağından alınan toprak parçalarını analiz etmeyi planlıyor.

- Reklam -

Sonuçlar Henüz Kesinleşmiş Değil

Öte yandan araştırmada şu an için kesin bir sonuca varmak mümkün değil. Ancak Nil Nehri’ne ait kolun kolun gerçekten de piramitlerin yapımında bir rol oynadığını gösteren bir dizi başka kanıt da bulunuyor. Ghoneim açıklamasında, “bu piramitlerin çoğunda genellikle vadi tapınağı denilen bir limanla biten bir geçit olduğuna” yer veriyor.

Ghoneim bu vadi tapınaklarının çoğunlukla tam da eski nehir kolunun bulunduğu kıyıda yer aldığına dikkat çekiyor.

Mısır Piramitleri İnşası Nil Nehri Detayı

Ghoneim, piramitlerin inşasına ilişkin yeni bilgiler sağlamanın yanı sıra eski Nil kollarının keşfinin, diğer kayıp yerlerin bulunmasına yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor.

“Zaman içinde Nil’in ana yatağı bazı bölgelerde doğuya, bazı bölgelerde batıya doğru kaydı. Nehirler bunu her zaman yapar.”

“Kollar ortadan kalktıkça, Antik Mısır şehirleri ve kasabaları da alüvyonlaşıp yok oldu. Onları nerede bulabileceğimize dair hiçbir ipucumuz yok.”

Araştırmacı Ghoneim, eski su yollarının seyrini takip etmenin Mısır tarihinin anlaşılmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Sizce Nil Nehri’nin keşfedilen yeni kolu, Antik Mısır piramitlerinin inşasına dair bilinmeyenleri ortaya çıkartmakta yardımcı olabilir mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zack Snyder - 300 Spartalı - Blood and Ashes

Zack Snyder, “300 Spartalı” Filminin Devamını Çekmeye Hazırlanıyor

NASA'nın İnsanlı Ay Görevi "Artemis 3" 2027'ye Kalabilir

1972’den Sonra İlk Olacak: NASA’nın Ay’a İnsan Götürmesi 2027 Yılını Bulabilir