in ,

1972’den Sonra İlk Olacak: NASA’nın Ay’a İnsan Götürmesi 2027 Yılını Bulabilir

NASA’nın Ay’a insan göndereceği Artemis 3 görevi, 2027 yılına kalabilir. Uzay ajansı, bazı ‘zorluklarla’ karşılaştıklarını kabul ediyor.

NASA'nın İnsanlı Ay Görevi "Artemis 3" 2027'ye Kalabilir
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Artemis 3 görevi 2025’ten 2027’ye alınabilir. 1972 yılından beri hiçbir insanın ayak basmadığı Ay, yeni bir “büyük adım” için biraz daha beklemek durumunda kalabilir.

ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi’nin (GAO) yakın tarihli bir raporunda, Artemis 3 astronotlarının Ay’a inişinin 2027’ye ertelenme olasılığı ortaya çıktı. Başlangıçta Aralık 2025 için planlanan görev, SpaceX’in Starship’inin Ay’a ulaşım için önemli bir varyantı olan İnsan İniş Sistemi (HLS) üzerinde bekleyen önemli teknik çalışmalar da dahil olmak üzere “çok sayıda zorlukla” karşılaşıyor.

GAO raporu, Ay’a ulaşmadan önce yörüngede yakıt ikmali gerektiren HLS’nin itiş gücüyle ilgili sorunların altını çizdi. Bu teknolojinin geliştirilmesindeki gecikmeler programdaki aksaklıklara neden oldu. SpaceX yörüngede itici yakıt transferi için gerekli teknolojileri geliştirmede zorluklarla karşılaştı.

- Reklam -

Merkezi Alabama’daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde bulunan ve Aralık 2025 tarihinde fırlatılmayı hedefleyen HLS programı, önemli kilometre taşlarında şimdiden gecikmelerle karşı karşıya kaldı ve bunlardan ikisi Artemis 3’ün fırlatma yılıyla aynı zamana denk geliyor. Eğer HLS’nin gelişimi tipik NASA proje zaman çizelgelerine uyarsa, Artemis 3 görevi 2027’nin başlarından önce gerçekleşmeyebilir.

NASA’nın İnsanlı Ay Görevi "Artemis 3" 2027’ye Kalabilir

NASA’nın Artemis 3: Ay’a Dönüş Görevinde Karşılaşılan Zorluklar ve Gecikmeler

Görevin güvenliği açısından hayati önem taşıyan uzay giysisi tasarımı meseleyi daha da karmaşık hâle getiriyor. Axiom Space’in prototipi başlangıçta gerekli acil yaşam destek süresinden yoksundu ve bu da daha büyük oksijen tanklarına ihtiyaç duyulmasına neden oldu. Bu nedenle giysinin tasarımının ayarlanması ek gecikmelere neden olabilir.

Başlangıçta Donald Trump yönetimi altında 2024 yılı için hedeflenen Artemis 3 fırlatma tahmini NASA tarafından Aralık 2025’e çekilmişti. Ancak özellikle HLS/Starship’in geliştirilmesiyle ilgili teknik zorluklar bu son tarihlere uyulmasını sürekli olarak engelledi ve nihayetinde yeni ortaya çıkan raporlarla birlikte 2027’ye ertelenme olasılığını gündeme getirdi. Kaynaklar bu raporların gerçekçi olduğunu ve resmi erteleme duyurusunun da yakın olduğunu söylüyor.

- Reklam -

NASA, Artemis 3’ün fırlatma tarihini resmi olarak 2027’ye ertelerse, 2028 olan orijinal hedefinden bir yıl daha erken gerçekleşmiş olacak. Trump yönetimi 2019’da 2024’lük bir zaman çizelgesi belirlemiş, NASA da bunu Aralık 2025’teki mevcut fırlatma tahminine çekmişti. Ancak uzay ajansının kendisi bile 2025 tarihini iyimser bulmuştu. Haziran 2023’te ajans liderliği HLS/Starship gelişimindeki gecikmelerin Artemis 3’ün bu zaman çizelgesini karşılamasını mümkün kılmadığını belirtmişti.

NASA’nın İnsanlı Ay Görevi "Artemis 3" 2027’ye Kalabilir

Sizce NASA’nın 2027 vizyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzaya dair daha fazla gelişme için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Biz de enflasyonu 2026’ da tek hanelere düşüreceğiz. :smiley: :rofl:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nil Nehri Kolu Mısır Piramitleri İnşası

Nil Nehri’nin Saklı Kolu Keşfedildi: Piramitlerin Nasıl İnşa Edildiğine Dair Gizem Çözülebilir

Iron Man Geri mi Dönüyor? Sorusunu Marvel Patronu Cevapladı

Marvel’ın Patronu “Iron Man Dönüyor” Söylentilerine Son Noktayı Koydu