in ,

Video Oyunlardan ‘Koku Alınmasını’ Sağlayan Yapay Zekâ Destekli GameScent Cihazı Satışa Sunuldu

Oyunlardan koku alınmasını sağlayacak “GameScent” satışa sunuldu. Yapay zekâ destekli cihazla oyuncular artık favori oyunlarındaki atmosferi ‘koklayabilecekler’.

Oyunlardan Koku Almanızı Sağlayacak Cihaz Satışa Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Oyunlardan koku almak isteyenler sonunda bunu gerçekleştirebilecek bir teknolojiye sahip olabilir. GameScent adlı cihaz, yapay zekâ desteğiyle birlikte oyuncuların favori oyunlarını ‘koklamalarına’ imkân sağlıyor.

Video oyun dünyasının uçsuz bucaksız manzaralarına dalmak her zaman görsel ve işitsel bir deneyim olmuştur. Ancak koku alanı oyun teknolojisi için ulaşılması zor bir sınırda durmaya devam ediyor. Aynı adı taşıyan bir teknoloji şirketinin yeni cihazı GameScent tam olarak bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Satış fiyatı 180 dolar olarak açıklanan yapay zekâ destekli cihaz, ekrandaki hareketlerle senkronize olarak gerçek zamanlı koku yayıyor.

Oldukça büyük bir kutu görünüşüne sahip olan GameScent, HDMI üzerinden konsollara, PC’lere veya TV’lere bağlanabiliyor. Altı farklı aroma içeren koku paletinde şimdilik şunlar yer alıyor: Silah (Barut), Patlama, Orman, Yarış, Fırtına ve son olarak odanızdaki havayı tıkayan dumanları ortadan kaldıran ferahlatıcı bir Temiz Hava.

- Reklam -

Oyuncular ister Need for Speed Unbound’da yarışıyor olsun ister Final Fantasy VII Rebirth’ün Mako dolu manzaralarında geziniyor olsun; GameScent kullanıcılarına daha önce hiç olmadığı kadar güzel kokulu bir yolculuk vaat ediyor. En azından şirketin kendi söylemleri bu şekilde.

Oyunlardan Koku Almanızı Sağlayacak Cihaz GameScent

Oyunlardan Koku Alınmasını Sağlayacak GameScent Alanında İlk Değil

GameScent’in başkanı Casey Bunch, cihazın konsollar, PC’ler ve VR başlıkları ile uyumlu olduğunu vurgulayarak, koku tabanlı teknolojiyi kullanarak oyun deneyimini yükseltmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Bunch, kokunun uzun süreli hafıza üzerindeki güçlü etkisini gösteren çalışmaların altını çizerek GameScent’in oyun deneyimlerini daha heyecanlı ve akılda kalıcı hâle getireceğini umduğunu ifade ediyor.

Öte yandan bu teknolojinin çok da yeni olmadığı da biliniyor. Başka koku teknolojileri de daha önce oyunculara koku deneyimi sunmayı amaçlamıştı. Japonya merkezli geliştirici Aromajoin tarafından 2023 yılında tanıtılan Aroma Shooter, 998 dolarlık yüksek bir fiyat etiketiyle de olsa kokulara “dijitalleştirilmiş” bir yaklaşım sunuyordu. Buna kıyasla GameScent’in daha ulaşılabilir fiyatı, beraberindeki “kolay değiştirilebilir kartuşların” erişilebilirliği daha yaygın olmasını sağlayabilecek düzeyde.

- Reklam -

Oyunlardan Koku Almanızı Sağlayacak Cihaz GameScent

GameScent başkanı ayrıca halihazırdaki kokularla sınırlı kalmayacaklarını da söylüyor. Bunch; Kan, Taze Kesilmiş Çim, Spor Sahası ve Okyanus gibi aromalar da dahil olmak üzere gelecekte koku paketlerinin genişleteceğinin ipuçlarını şimdiden veriyor.

Sizler böyle bir cihazı satın almak ister miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Kotaku

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Rings of Power 3. Sezon Calismalari Prime Video

Amazon, “The Rings of Power” Yapımcılarıyla Sözleşme Yeniledi: 3. Sezon Çalışmaları Başladı

Çin'de Devrim: İlk Yapay Zekâ Animasyon Dizisi Yayınlandı

Çin’de Bir İlk Daha: Tamamı Yapay Zekâ ile Hazırlanan İlk Animasyon Dizisi Yayınlandı