in , ,

Tanrı Parçacığı Olarak Anılan ‘Higgs Bozonu’nu Geliştiren Peter Higgs Hayatını Kaybetti

Peter Higgs yaşamını yitirdi. ‘Tanrı parçacığı’ teorisi ile tanınan ve Higgs bozonuna ismini veren İngiliz bilim insanı 94 yaşında aramızdan ayrıldı.

Peter Higgs Hayatını Kaybetti: Nobel Ödüllü Fizikçiye Veda
- Reklam -
- Reklam -

Prof. Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edinburgh Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, evrenin temel taşlarını bir arada tutan kritik bir parçacığın varlığını öngören ünlü fizikçinin pazartesi günü Edinburgh’daki evinde yaşamını yitirdiği bildirildi.

2013 yılında Higgs bozonu olarak adlandırılan parçacığın keşfinden dolayı Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Higgs, 1964’te ortaya attığı teoriyle parçacıkların kütlelerini açıklamıştı. Onun öngörüsü, 2012’de İsviçre’deki CERN’de yapılan deneylerde kanıtlandı ve bu keşif fizik dünyasında devrim yarattı.

Kraliyet Bilim Akademisi üyesi olan Peter Higgs, kariyerinin büyük bölümünü Edinburgh Üniversitesi’nde geçirdi. Üniversite, 2012’de onun adına Higgs Teorik Fizik Merkezi’ni kurmuştu.

- Reklam -

Edinburgh Üniversitesi Rektörü Prof. Peter Mathieson, Higgs’in ölümü sonrası şu açıklamayı yaptı:

“Peter Higgs olağanüstü bir insandı. Çevremizi anlamamızı sağlayan gerçekten yetenekli bir bilim insanıydı. Öncü çalışması binlerce bilim insanını motive etti ve mirası gelecek nesilleri de ilham vermeye devam edecek.”

Tanrı Parçacığı Olarak Anılan 'Higgs Bozonu'nu Geliştiren Peter Higgs Hayatını Kaybetti

Peter Higgs Çalışmaları ile Nobel Fizik Ödülü’ne Layık Görülmüştü

CERN Genel Direktörü Prof. Fabiola Gianotti ise Peter Higgs’i “olağanüstü alçakgönüllülüğe sahip, fizik dünyasının bir deviydi” sözleriyle andı. Higgs bozonunun keşfinde rol oynayan Atlas deneyi eski lideri Gianotti şu ifadeleri kullandı:

“CERN’in tarihinin ve başarılarının önemli bir kısmı ona bağlıdır. Çok üzgünüm ve onu çok özleyeceğim.”

CERN eski kuram şefi Prof. John Ellis de duayen fizikçiyi şu sözlerle andı:

“Parçacık fiziğinin bir devi aramızdan ayrıldı. Onun teorisi olmasaydı, atomlar var olamazdı ve radyoaktivite, elektrik ve manyetizma kadar güçlü bir kuvvet olurdu.”

- Reklam -

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Jon Butterworth ise şöyle dedi:

“Higgs parçacık fiziği camiası için bir kahramandı. Çok sevilmemesine rağmen, başarılarının getirdiği kamu profilini bilim için kullanmak gibi bir sorumluluk hissediyordu.”

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ise Higgs bozonunun evrenin işleyişini anlamada çok önemli bir parçacık olduğunu vurgulamıştı. Higgs’in çalışmalarındaki bu devrim niteliğindeki buluş, fizik biliminin standart modeline yaslandı.

Tanrı Parçacığı Olarak Anılan 'Higgs Bozonu'nu Geliştiren Peter Higgs Hayatını Kaybetti

Gözlerden uzak kalmayı seven son derece utangaç bir kişiliğe sahip olan Higgs, ödül aldığında bir gazinoda yemek yerken eski bir komşusu tarafından tebrik edilmişti. Oğulları Chris ve Jonny ile torun ve gelininden başka yakını kalmayan Higgs’in eşi Jody 2008’de hayatını kaybetmişti.

Peter Higgs ve çalışmaları hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Güncel gelişmeler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Heroes: Eclipsed Dizisi Yeni

Bir Döneme Damga Vuran “Heroes” Geri Dönüyor: Yeni Dizi “Eclipsed” Duyuruldu

Yeni Blair Witch Filmi

Blumhouse’tan Yeni “Blair Witch” Filmi Geliyor