in

Üç Elma: Çağdaş Türk Öyküsünün Mitoloji, Halk Hikâyeleri ve Fantastikle İlişkisi Araştırma Konusu Oldu

Burcu Bayer’in editörlüğünde Çağdaş Türk öyküsünde mitoloji, halk hikâyeleri ve fantastiğin incelendiği “Üç Elma” kitabı raflardaki yerini aldı.

Üç Elma: Mitoloji, Folklor, Fantastik - Burcu Bayer
- Reklam -
- Reklam -

Üç Elma: Mitoloji, Folklor, Fantastik raflardaki yerini aldı. Burcu Bayer’in editörlüğünü üstlendiği kitap Ketebe Yayınları imzasını taşıyor.

Post Öykü dergisinde yıllar içerisinde işlenen Kahraman, Mit ve Fantastik dosyaları, Burcu Bayer editörlüğünde yeniden ele alındı. Eksik konular, alanının önemli isimlerinin yeni incelemeleriyle tamamlandı. Neticede üç bölüm ve 23 yazıdan oluşan Üç Elma: Mitoloji, Folklor, Fantastik kitabı ortaya çıktı.

Ketebe Yayınları’nın Poetika Dizisi kapsamında yayımlanan eser, alanında dikkat çeken yazar ve editörleri bir araya getirdi.

- Reklam -

Güneş Vezir, Burcu Bayer, Bilgin Saydam, Gülgün Şerefoğlu, İsmail Özen, Maurice Blanchot, Dürdane Çınar, Betül Sezgin, Ecehan Biçen, G.K. Chesterton, Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Melike Günyüz, Ömer Faruk Yazıcı, Mehmet Berk Yaltırık, Hale Sert, Aykut Ertuğrul, George Macdonald, Pelin Aslan Ayar, Necip Tosun, Caner Solak, Ümit Yaşar Özkan ve Meriç Kurtuluş’un metinlerini içeren kitap Çağdaş Türk öyküsünün mitolojiyle, halk hikâyeleriyle ve fantastikle ilişkisine mercek altına alıyor.

Kitapta yer alan bazı başlıklar şu şekilde: Mit, Felsefe ve Edebiyat, Kahramanın “Sonsuz” Yolculuğu, Peri Masalları, Tuhaf Korkular ve H.P. Lovecraft, Korkularımız ve Edebiyat, Halk Hikâyelerinde Olağanüstü Unsurlar Bağlamında Hz. Ali Cengnâmeleri, Hortlak Memoratları ve Türk Korku Edebiyatında İşenmesi, New York’ta Bir Gılgamış, Fantastik Anlatılar Ne İşe Yarar? ve Demir Dövme Öyküleri: Şark Gotiğinin Peotik İmkânları.

Üç Elma – Burcu Bayer / Kolektif – Arka Kapak Tanıtımı

Üç Elma: Mitoloji, Folklor, Fantastik - Burcu Bayer

Gökten üç elma düşmüş…

- Reklam -

İnsan anlatır. Anlata anlata anlar, büyür, gelişir. İnsanlık var olduğu günden beri anlatılagelen hikâyelerden oluşan bir derlemenin içinde yaşar. Anlatılan hikâyelerin kadim biçimleri olan folklorik ögeler, mitoloji parçaları ve ondan türeyen fantazma hem insanlığın ortak bilincini ifade eder hem de metafizik alanın sınırlarında gezinerek bizi ifade edilemeyen o büyülü coğrafyaya çağırır.

Üç Elma, Çağdaş Türk öyküsünün mitolojiyle, halk hikâyeleriyle ve fantastikle ilişkisine mercek tutmaya çalışıyor. Bu derlemede kavramsal çerçeveyi ve tarihsel arka planı sunacak giriş niteliğinde yazıların ardından teorik çalışmalar modern, postmodern ve meta-anlatılardaki mitsel, folklorik ve fantastik ögelerin kullanımlarını ve işaret ettikleri anlam halelerini göstermeye çalışıyor. Son olarak da Türk edebiyatında bu kaynakların nasıl kullanıldığını ve dönüştüğünü gösteren denemelere yer veriliyor.

…biri anlatanın, biri dinleyenin, biri de kahramanın başına.

Toplamda 416 sayfadan oluşan kitap Ekim 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Eser hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Road 96 İncelemesi

Road 96 İncelemesi: Yollar Bizi Bekler

FBI Yalanladı: Zodiac Katili Hâlâ Aranıyor

FBI Yalanladı: Zodiac Katili Hâlâ Aranıyor