Ketebe Yayınları Poetika Dizisi ile edebiyatın kurgu dışı dünyasını mercek altına almaya devam ediyor.
40 Soruda, Exlibris, Klasik gibi pek çok farklı seri ile kültür dünyasının birçok sahasında eserlerle karşımıza çıkan Ketebe Yayınları, kurgu dışında da hatırı sayılır bir külliyat oluşturmayı sürdürüyor.
Poetika Dizisi hem yerli yazarların hem de yabancı kalemlerin eserleri ile okura derinlikli bir okuma deneyimi vadediyor.
İşte Ketebe Yayınları Poetika Dizisi Kitapları
Edebiyat Edimleri – Jacques Derrida
Ünlü Fransız filozof Jacques Derrida, Poetika Dizisi’nin öne çıkan eserlerinden Edebiyat Edimleri ile okuru karşılıyor. Postmodernizm, yapısöküm, metinselik gibi alanlarda kıymetli çalışmaları olan düşünce insanı; yapısalcılık sonrası teorinin kurucuları arasında yer alıyor.
Derrida’nın felsefe ve edebiyat teorilerini bir araya getiren Edebiyat Edimleri, filozofun Rousseau, Mallarmé, Kafka, Blanchot, Joyce, Ponge, Celan ve Shakespeare gibi yazarların eserleri üzerine kaleme aldığı metinleri içeriyor.
Edebiyatın Otoritesi – Joseph Hillis Miller
Amerikalı edebiyat eleştirmeni Joseph Hillis Miller, Edebiyatın Otoritesi ile dizideki yerini alıyor. Ünlü eleştirmen orijinal adı On Literature olan bu eserinde edebiyatın temel sorunlarını inceliyor.
Edebiyat nedir, bir metni edebi kılan özellikler hangileridir, edebi eserler çağının sonu mu geldi gibi soruların yanıtlandığı eser; okuma yazmanın dolambaçlı yolları için okura yardım eli uzatıyor.
Bitmemiş İnşa: Postmodernizm – Ahmet Melih Karauğuz
Ahmet Melih Karauğuz’un hazırladığı Bitmemiş İnsan espice, adspice ve prodpice bölümlerinden oluşuyor: Arkana bak, önüne bak ve ileriye bak. Postmodern felsefenin dünü ve bugünü, postmodernizm, kitsch, postmodernitenin sanat dallarındaki etkisi ve dönüşümleri gibi başlıkları değerlendiren eser; aynı zamanda “Postmodernizm Öldü mü?” sorusuna da yanıt arıyor.
Felsefeciler, sanatçılar, akademisyenler gibi çeşitli alanlardan değerli isimler; kaleme aldığı metinlerle kitabı tamamlayan unsurları oluşturuyor.
Sonsuzluğun Yüzleri – Turgay Anar
Doktorasını Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri üzerine yapan Turgay Anar, doktora sonrası araştırmalarını Amerika’daki University of Wisconsin-Madison’da gerçekleştirdi. Mekândan Taşan Edebiyat: Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri (2012) gibi eserlerin yazarı olan Anar, Sonsuzluğun Yüzleri kitabıyla İkinci Yeni şiirinde görsel sanatları inceliyor.
Edebiyatımızın önemli şiir akımlarından birisi olan İkinci Yeni’nin, bugüne dek pek üzerinde durulmamış bir yanı, “görsel sanatların bu şairlerin şiirlerinde nasıl temsil ediliyor” sorusu Sonsuzluğun Yüzleri’nde yanıt buluyor. Anar şiirleri estetik, kültür ve sanat açılarından beslemiş olan resim, sinema ve diğer görsel sanatlar yönünden masaya yatırıyor.
Radikal Zanaat – Marjorie Perloff
1931 senesinde Viyana’da dünyaya gelen Avusturyalı Marjorie Perloff, çoğunlukla avangard ve postmodern edebiyat üzerine eserler kaleme almış bir isim. Doktora tezini William Butler Yeats üzerine yapan Perloff, çalışmaları sayesinde gözden kaçmış pek çok şairi gün yüzüne çıkartmayı başarmış bir edebiyatçı.
Perloff, Radikal Zanaat kitabında medya ve şiir ilişkisini ele alıyor. Dadaizmin internet ile yaygınlaşmasından, şiirin ve sanatın aldığı pozisyondan, dijital dünyada şairin deneyimlerini irdeleyen eser bir tür “erken teşhis” olarak değerlendiriliyor.
Şaşırtmanın Felsefesi – Vera Toblin
ABD’li Vera Tobin, çalışmalarında biliş, dil ve anlatı arasındaki bağlantıya odaklanmış bir isim. Edebiyat ve sinemanın sosyal bilişin çeşitli alanlarından hangi şekillerde yararlandığı sorusuna cevap arayan Tobin, Şaşırtmanın Felsefesi ile Poetika Dizisi’nin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Tobin kitabında iyi bir şaşırtmacanın nasıl mümkün olabileceğini aktarırken bilişsel önyargıların, zihinsel kısayolların ve bellekteki tuhaflıkların yarattığı yanılsamaların detaylarına iniyor. Şaşırtmanın Felsefesi, aynı zamanda yazar adayları için de bir tür kılavuz niteliği taşıyor.
Karanlıkta Patlama – Handan Acar Yıldız
Çeşitli dergilerdeki öyküleri ve Cam Koridor (2011), Ağır Boşluk (2014), İnatçı Leke (2015), Açık Unutulmuş Mikrofon (2019) kitapları ile tanıdığımız Handan Acar Yıldız, aynı zamanda 2015 Türkiye Yazarlar Birliği ödülüne de layık görülmeyi başarmış bir yazar.
Yıldız, Karanlıkta Patlama kitabında dünya öyküsünün anıtları üzerine gidiyor. İyi öykünün gereklerini derinlemesine inceliyor. Yıldız, eserinde Kafka, Camus, Borges, Sadık Hidayet, Cortazar gibi yazarların öykülerini analiz ediyor. Kitap toplamda 20 öykücünün 20 öyküsü üzerine derinlemesine incelemeler barındırıyor.
Şiir Sanatı – Paul Valéry
Fransız şair Paul Valery, şiir dünyasının en önemli sanatçılarından birisi. 1871 ve 1945 yılları arasında yaşayan Valery, sembolizm akımının öncüleri arasında yer alıyor.
Valery, Şiir Sanatı adlı kitabında şiire ve sanata olan bakışını aktarıyor. T.S. Eliot, şair hakkında şunları dile getiriyor:
“Bu metinleri okumamız ve okumaya devam etmemizin sebebi Valéry’yi tek başına ilginç, gizemli ve huzursuz edici bir yazar olarak gördüğümüz içindir.”
İmkânsızın İhlali – Furkan Çalışkan
Ketebe’nin yayın yönetmeni Furkan Çalışkan’ı, yayıma hazırladığı Şiir Versus dergisi ve Kabahatler Kanunu (2009), Savunma Sanatları (2013), Türkiye Saati (2017), Uzakların Saldırısı (2018) gibi kitaplar ile tanıyoruz. Şiirleri pek çok dile çevrilen Çalışkan, İmkânsızın İhlali’nde modern zamanlarda anlatılan şiiri mercek altına alıyor.
Furkan Çalışkan bir yandan modern zamanlarda şiir sanatının izini sürerken diğer taraftan da modern Türk şiiri içinde kendi şiir anlayışının peşine düşüyor.
Kusurlu Rüya – Aykut Ertuğrul
2011 yılında Ömer Seyfettin Öykü Ödülü’ne, 2018 yılında Necip Fazıl Hikâye Ödülü’ne layık görülen, Yumuşak Ge, Post Öykü gibi dergilerden ve öykü kitaplarından tanıdığımız Aykut Ertuğrul, Poetika Dizisi’ne Kusurlu Rüya ile dâhil oluyor.
Keyfekader Kahvesi (2011), Mümkün Öykülerin En İyisi (2013), İki Dünyanın Ustası (2014), Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu (2018) kitaplarının yazarı olan Ertuğrul, “Tuhaf Zamanlarda Öykü”nün izini Kusurlu Rüya ile sürüyor.
İnsanın neden hikâye anlatma ihtiyacı hissettiği, öykünün kökeninin nereden geldiği, doğasının nasıl tanımlandığı, engelleri, imkânları ve çok daha fazlasının incelendiği Kusurlu Rüya; Ertuğrul’un kişisel öykü deneyimi etrafında bir çeşit tartışma formunda dile geliyor.
Hayal Gücünü Eğitmek – Northrop Frye
Lorne Pierce Madalyası sahibi Kanadalı edebiyat eleştirmeni, akademisyen ve editör Northrop Frye’ın The Educated Imagination adlı eseri, dizide dikkat çeken bir başka eser. Hayal Gücünü Eğitmek adıyla tercüme edilen çalışmada 20. yüzyılın en etkili eleştirmenlerinden birisi olan Frye’ın radyo konuşmaları derleniyor.
Retorik bir anlatı sunan Northrop Frye, edebiyatın ne olduğunu ve hangi zeminde kendisine yer bulabildiğini araştırıyor. Hayal gücü ile edebiyat arasındaki bağlantıları masaya yatırıyor.
Ketebe Yayınları Poetika Dizisi yerli ve yabancı birbirinden kıymetli eserlerle genişlemeyi sürdürecek.
Peki sizin Ketebe Poetika dizisinden dikkatinizi hangi eserler çekti? Yorumlarınızı ve önerilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu bir advertorial içeriktir.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!