in , ,

“Ready Player One” Filmindeki Sanal Evren ‘Gerçek’ Oluyor: Warner Bros. Düğmeye Bastı

“Ready Player One”dan esinlenilmiş bir sanal gerçeklik dünyası için çalışmalara başlandı. Projenin başında kitabın yazarı Ernest Cline ve filmin yapımcılarından Dan Farah yer alıyor.

Ready Player One Gerçek Sanal Dünya
- Reklam -
- Reklam -

Ready Player One gerçeğe dönmeye çok yakın. Ernest Cline imzalı distopik bilimkurgu romanı sanal gerçeklik teknolojilerine ilham alıyor.

2018’de Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye de taşınan Ready Player One’da, geleceğin insanları vakitlerinin çoğunu sanal gerçeklik harikalar diyarı olan OASIS’te geçiriyor. Kitabın yazarı Ernest Cline ve filmin yapımcılarından Dan Farah, bu sanal gerçeklik dünyasını gerçek hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Ernest Cline ve Dan Farah, OASIS’ten esinlenilmiş bir metaverse ve 3 boyutlu interaktif sanal gerçeklik dünyası oluşturmak için bir yapay zekâ şirketiyle beraber çalışıyor. Bu yeni sanal gerçeklik dünyası oluşturulurken romandaki betimlemeler ve romanın 2018’de Warner Bros. tarafından yayınlanan uyarlama filmi dikkate alınıyor.

- Reklam -

Ready Player One’daki OASIS’ten Esinlenilen Bir Sanal Gerçeklik Formatı Yolda

Bu girişimin arkasındaki yapay zekâ şirketi, Yeni Zelanda ve Los Angeles merkezli Futureverse. Şirket, bu proje için medya devi Warner Bros. Discovery ile çalışmaya bu yılın başında başladı. Readyverse adı verilen bu yeni çevrimiçi dünya, oyunlar ve arkadaşlarla takılma olanağı sağlayan mekanlar içerecek. Readyverse’e erişim sadece VR gözlükleriyle değil, diğer cihazlarla da mümkün olacak.

Ready Player One - Sanal Gerçeklik

Cline, Readyverse’ün cazibesinin, insanların daha önce sadece bir filmi birden fazla kez izleyerek yeniden bağlantı kurabilecekleri karakterler ve dünyalarla zaman geçirmeleri için bir ortam yaratması olduğunu söyledi.

“Artık bu karakterlerin dünyasında, bu karakterlerle birlikte vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca bu deneyimi arkadaşlarınızla paylaşabilir ve bu karakterlerle maceralara atılabilirsiniz. Olasılıklar sonsuz.”

Sanal gerçeklik gibi teknolojiler ve Metaverse gibi konseptler; Facebook’un sahibi Meta, Apple, Walt Disney Co. gibi büyük şirketlerin ilgisini çekiyor. Ancak birçok ana akım tüketici bu konulara şüpheci yaklaşmaya devam ediyor, hatta bu konsept zaman zaman kafalarını karışıyor. Hollywood stüdyolarından içerik almak uzun zamandır sanal gerçeklik işini ana akım haline getirmenin bir yolu olarak görülüyor.

Warner Bros. gibi eğlence şirketleri için sanal gerçeklik, sahip oldukları fikri mülkiyetlerden daha fazla yararlanma ve teknoloji meraklısı yeni kitlelere ulaşma şansı sunuyor. Dünya çapında 583 milyon dolarlık bilet satışıyla sağlam bir gişe başarısı elde eden Ready Player One filmi, The Matrix gibi filmler ve William Gibson’ın Neuromancer kitaplarının daha önce yaptığı gibi genel izleyicileri metaverse fikriyle tanıştırmak için çok şey yaptı.

Ready Player One - Readyverse

Ready Player One temalı sanal dünyanın geliştirilmesi için Cline, Farah ve Futureverse Readyverse Studios’u kurmak için harekete geçti. Stüdyo, Los Angeles merkezli ve yaklaşık 30 çalışana sahip. Futureverse’ün kurucularından Aaron McDonald amaçlarının internetteki çeşitli karakterleri ve dünyaları Readyverse’e dahil etmek olduğunu da dile getirdi.

“İnsanlara kesinlikle kitaplardan ve filmdeki fikirlerden gelen ortamları, karakterleri, nesneleri ve bunun gibi şeyleri keşfetme fırsatı vereceğiz. Buna sanal alanlar, avatarlar ve insanların sahip olabileceği ve katılabileceği her şey dahil.”

- Reklam -

“Ready Player One” Geleneksel Eğlence Sektörü ile Sanal Gerçeklik Arasında Bir Köprü Olacak

Disney, tema parkları ile Disney+ ve şirketin diğer dalları arasında köprü kurmak için bir metaverse birimi kurmuştu. Ancak bu birim geçen yıl Bob Iger’ın şirketi yeniden yapılandırmak için harekete geçmesinin ardından kapatıldı. Ready Player One ise Warner Bros. tarafından geleneksel eğlence sektörü ile sanal gerçeklik arasında bağ kurmak için yapılan bir deneme.

Futureverse daha önce iOS ve Android’de FIFA ile yapay zekâ oyunlarına giriş yapmıştı. Ayrıca Reebok gibi büyük markalarla da çalıştı ve Muhammad Ali Enterprises’ın fikri mülkiyet haklarının sahibi Authentic Brands Group ile ilk yapay zekâ destekli boks oyunu Muhammad Ali – the Next Legends’ı piyasaya sürdü. Bu projelerin ardından bir Hollywood projesine girişmesi beklenen bir hareket oldu.

Ready Player One - Futureverse - Sanal Gerçeklik

Futureverse kurucu ortağı Shara Senderoff, daha önce bu tarz bir metaverse projesinin hayata geçmediğini çünkü bu teknolojinin ana akımın kullanabileceği şekilde kolaylaştırılamadığını söyledi. Fakat artık bunu sağlayabilecek teknolojinin mevcut olduğunu ve Readyverse’ü mümkün kıldığını dile getirdi.

Senderoff, Readyverse kullanıcılarının satın aldıkları şeylerle sanal dünyada istedikleri yere sorunsuz bir şekilde gidebileceklerini söyledi. Senderoff, dijital dünyanın mikro işlemlerle yaratılan deneyimlere olanak tanıdığını ve kullanıcıların birkaç dolar karşılığında yeni görünümler ya da oyun içi görünümler gibi şeyler satın alabileceğini söyledi.

“Dijitalin genel olarak yapmamıza izin verdiği şey, daha özdeşleşmiş ve genişletilmiş fikri mülkiyet deneyimleri yaratmamıza olanak tanımasıdır.”

Cline, bu tür şeyleri Readyverse’te görmek için heyecanlandığını, çünkü kitapta ele aldığı bir tema olan ‘dileklerin yerine getirilmesi’ duygusunu sağladıklarını söyledi. Ready Player One’daki pek çok fikir gibi bunlar da Cline’ın tahmin ettiğinden daha hızlı bir şekilde gerçeğe dönüşüyor.

“Hayal edebileceğiniz her şeyi, gerçek dünyada ulaşamayacağınız şeyleri -helikopterler, süper yatlar veya bir Lamborghini gibi- ve gerçek dünyada var olmayan şeyleri satın alma yeteneği… Bunlardan herhangi birine sahip olabilir ve sonra bu araçları gerçekten kullanabilirsiniz”

Siz Ready Player One’dan uyarlanacak bu sanal gerçeklik dünyası hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Los Angeles Times

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2024 Altın Küre Kazananları Açıklandı

2024 Altın Küre Kazananları Açıklandı: İşte Geceye Damga Vuranlar

Big Little Lies 3. Sezon HBO

HBO İmzalı Gizem Dizisi “Big Little Lies” 3. Sezonu ile Geri Dönüyor