in ,

Roald Dahl Müzesi, Roald Dahl’ı Kınadı: Müze, Yazarın Antisemit Olduğunu Kabul Etti

Roald Dahl Müzesi, yazarın antisemit olduğunu kabullenen bir açıklama yayınladı ve herhangi bir gruba ve bireye yönelik ırkçılığı kınadı.

Roald Dahl Antisemit
- Reklam -
- Reklam -

Roald Dahl Müzesi, dünyaca ünlü çocuk kitaplarının yazarı hakkında yıllardır öne sürülen antisemit iddialarını kabullendi. Müze resmi internet sitesinde yayınlanan ve müze girişindeki panoda da sergilenecek bir açıklamayla herhangi bir gruba ve bireye yönelik ırkçılığı kınadığını duyurdu.

İngiltere’nin Buckinghamshire kentindeki bulunan Great Missenden kasabasındaki Roald Dahl Müzesi, yazarın ırkçılığının “inkar edilemez ve silinemez” olduğunu belirtti. Öte yandan yaklaşık 2.5 yıl önce Dahl’ın ailesi de yazarın antisemitik tutumu sebebiyle özür dilemişti.

Bir hayır kurumu olan müze tarafından yapılan açıklamada Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda ve Koca Sevimli Dev gibi kitaplarla tanınan yazarın “çelişkili bir insan” olduğu belirtildi.

- Reklam -

Yazarın edebi kariyerindeki “Yahudi halkı hakkında antisemit şeyler yazmak ve söylemek de dahil olmak üzere kaydedilmiş çok kaba ve kötü olayın” varlığına dikkat çekildi.

Müze, açıklamasında “herhangi bir gruba veya bireye yönelik tüm ırkçılığı, Yahudi halkına karşı nefret olarak ifade edilebilecek durum her türlü antisemitizmi” kınadığını açıkladı.

Sami ırklarına karşı önyargılı olma, onlara karşı düşmanlık besleme anlamına antisemitizm; zaman zaman J.K. Rowling dahil pek çok yazar için yapılan yakıştırmalar arasında yer alıyor.

Roald Dahl Anti-Semitizm

Müze, “şahsen veya çevrimiçi olarak ziyaret etmek isteyebilecek herkese daha misafirperver olmak için çalıştıklarını” duyurdu. Müze 2021’den çeşitli Yahudi örgütleriyle işbirliği yapıyor.

Roald Dahl’ın Irkçı İfadelerinin ve Yazdıklarının Kaydı Tutuluyor

Kurum Dahl’ın antisemit söylemlerini alenen tekrarlamadığını ama müzenin koleksiyonunda yazdıklarının ve söylediklerinin kaydını tuttuklarını, böylece bu ifadelerin unutulmadığını söyledi. Açıklamada ayrıca şunlara yer verildi:

“Roald Dahl’ın ırkçılığı inkâr edilemez ve silinemez. Ancak umut ettiğimiz şey Dahl’ın yaratıcı mirasının bazı iyilikleri gerçekleştirme potansiyelinin de kalıcı olmasıdır.”

Yazar 1983 yılında New Statesman dergisine verdiği röportajda, “Yahudi karakterinde, belki de Yahudi olmayanlara karşı bir tür cömertlik eksikliği” diye tanımlayabileceği bir özellik olduğunu belirtmiş ve bu durumun bazen düşmanlığa neden olduğunu söylemişti.

- Reklam -

“Yani, her zaman karşıtlığın bir nedeni vardır.” dedi. “Hitler gibi bir kötü adamın bile onlara sebepsiz saldırmadığını” sözlerine ekledi.

Roald Dahl Eserleri Duyarlılık

5 yıl önce Dahl’ın antisemit görüşleri nedeniyle İngiltere Kraliyet Darphanesi onu anmak için bir hatıra parası çıkarma planlarından vazgeçmişti. The Guardian gazetesi tarafından elde edilen resmi belgeler, Kraliyet Darphanesi’nin Dahl’ı “en yüksek itibara sahip yazar olarak kabul etmediğini” açığa çıkarmıştı.

Roald Dahl’ın Çocuk Kitaplarındaki ’Sorunlu’ Bulunan İfadeler Düzeltilmişti

Bu yılın başlarında ise Roald Dahl’ın yayıncısı Puffin’in, yazarın metnindeki kabul edilemez ifadeleri çıkarmak için duyarlılık okuyucuları tuttuğu ortaya çıkmıştı. Bu uygulamayla birlikte kitaplardaki bazı ifadeler, potansiyel olarak rahatsız edici kısımların çıkarılması amacıyla tekrar yazılmıştı.

Roald Dahl’ın ilk çocuk kitabı olan The Gremlins 1943 yılında yayımlandı. Ardından 1961 yılında Dev Şeftali (James and the Giant Peach), 1964 yılında Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve 1970 yılında Yaman Tilki (Mr.Fox) okurlarla buluştu. Bu eserler çocuk edebiyatının klasikleri arasında yer aldı.

Roald Dahl Müzesi Anti-Semitist

Roald Dahl ayrıca James Bond filmlerinden You Only Live Twice ve Chitty Chitty Bang Bang’in senaristliğini üstlenmiş, yetişkinlere yönelik öykü ve romanlar kaleme almıştı.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türk Dil Kurumu Kelime Yazımı Değiştirdi

Türk Dil Kurumu Bazı Kelimelerin Yazımını Değiştirdi: İşte Yeni ‘Doğru’ Kullanımlar

Netflix Şifre Paylaşımı

Netflix’te Şifre Paylaşımı Dönemi Sona Erdi