in ,

Samanyolu’nun Merkezindeki Süper Kütleli Kara Deliğin En Net Fotoğrafı Paylaşıldı

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi’sin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A*’nın en net fotoğrafını paylaştı.

İşte Samanyolu'ndaki Süper Kara Deliğin Net Fotoğrafı
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları Samanyolu Galaksisi‘nin merkezindeki süper kütleli kara delik Sagittarius A*‘ın (Sgr A*) en net görüntüsünü paylaştı. Yeni görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların yapısını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.

Event Horizon Telescope (Olay Ufku Teleskobu), dünyanın dört bir yanındaki teleskopları kullanarak Sgr A*’ın ilk doğrudan görüntüsünü daha önceden elde etmişti. Şimdi ise bilim insanları, bu verileri inceleyerek kara deliği saran manyetik alanların polarizasyonunu (ışığın dalgalanma yönünü) tespit etmeyi başardı.

Harvard & Smithsonian Merkezli bir araştırma ekibi, Sgr A*’dan yayılan ışığın polarizasyonunu ölçerek, bu süper kütleli kara deliğin etrafındaki manyetik alanların yapısını ortaya çıkardı. Elde edilen sonuçlar daha önce görüntülenen tek diğer süper kütleli kara delik M87*’daki manyetik alan yapısına çarpıcı bir benzerlik gösteriyor.

- Reklam -

Araştırma ekibinden Sara Issaoun şunları söyledi:

“Şu anda gördüğümüz, Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğin çevresinde güçlü, burulmuş ve organize manyetik alanlar olduğudur. Sgr A*’ın çok daha büyük ve güçlü M87* kara deliği ile oldukça benzer bir polarizasyon yapısına sahip olması, güçlü ve düzenli manyetik alanların kara deliklerin çevrelerindeki gaz ve maddeyle etkileşiminde kritik rol oynadığını gösteriyor.”

İşte Samanyolu’ndaki Süper Kara Deliğin Net Fotoğrafı

M87* ve Sgr A*
M87* ve Sgr A*

Araştırmacılar, bu bulguların iki farklı kütleli kara deliğin dinamiklerinin benzer özellikler göstermesinin önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor. Harvard ve Smithsonian’dan bir başka araştırmacı Angelo Ricarte ise konuyla ilgili olarak şu eklemeyi yapıyor:

“Kara deliklerin etrafındaki sıcak gazlardan yayılan polarize ışığı görüntüleyerek, kara deliklerin etrafındaki gaz ve madde akışını ve atığını tutan manyetik alanların yapısını ve gücünü doğrudan çıkarabiliriz.”

Araştırmacılar bulgularının ileride kara deliklerin davranışlarını yorumlamak için yeni bir araç sunabileceğini ve gelecekte nelere odaklanılması gerektiğine dair ipuçları vereceğini umuyor. Ayrıca manyetik alanların bu iki farklı kütleli kara delikte de benzer şekilde görülmesi, bu dinamiklerin kara deliklerin evrensel ve temel bir özelliği olabileceğine işaret ediyor.

- Reklam -

Samanyolu Galaksisi Süper Kütleli Kara Delik Sgr A

Bilim insanları, Sgr A* ve M87* gibi süper kütleli kara deliklerin çevresindeki manyetik alanların yapısını, gücünü ve bunların kara deliklerin hayat döngüsündeki rolünü daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürecek. Söz konusu gözlemler kara delik fiziğinin gizemlerini aydınlatmada önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi Görüntüledi: İşte ‘Akılları Baştan Alan’ Kareler

Samanyolu Galaksisi’ndeki süper kütleli kara deliğin en net fotoğrafının görüntüsüyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Tam da yerine yıldız koymuşlar karadeliğin isminin. Bu karadelik bu yıldızı hak edecek ne yaptı size?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George Orwell'in 1984'ü Grafik Roman Oluyor

George Orwell’in “1984”ü Grafik Roman Formatında Yeniden Hayat Buluyor

Solo Leveling 1. Sezon Final Bölümü Yayınlanıyor

2024’e Damga Vuran Animelerden “Solo Leveling”in İlk Sezonu Sona Eriyor