in ,

Satürn’ün Uydusu “Ölüm Yıldızı”nın Yüzeyinin Altında Saklı Bir Okyanus Keşfedildi

Satürn’ün “Star Wars” serisindeki Ölüm Yıldızı’na benzerliğiyle bilinen Mimas adlı uydusunda saklı bir okyanus bulundu.

Saturn Uydusu Olum Yildizi Mimas Okyanus Kesfi
- Reklam -
- Reklam -

Satürn gezegeninin akıllara Star Wars serisindeki Ölüm Yıldızı’nı getiren ünlü uydusu Mimas’ta saklı bir okyanus bulunduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, yüzeyinde bulunan devasa krateri nedeniyle Star Wars filmlerindeki meşhur Ölüm Yıldızı’na benzetilen Mimas’ın hırpalanmış kabuğunun kilometrelerce altında saklı bir okyanusa sahip olduğunu öne sürdü.

Bu beklenmedik keşifle Mimas, Satürn’ün Titan ve Enceladus ile Jüpiter’in Europa ve Ganymede uydularından oluşan “su bulunan uydular” kulübünün en yeni üyesi olmuş durumda.

- Reklam -

Fransa’da yer alan Paris Gözlemevi’nden gökbilimci Valéry Lainey durumu şu sözlerle ifade ediyor:

“Bu büyük bir sürpriz. Mimas’ın yüzeyine baktığınızda yüzey altı okyanusunu ele veren hiçbir şey yok. Şu ana kadarki en beklenmedik aday bu.”

Satürn Uydusu Ölüm Yıldızı Mimas Okyanus

Mimas’ın yörüngesindeki tuhaflıklar gökbilimcilerin iki olasılığı dikkate almasına yol açmıştı: Uydu ya buzla kaplanmış uzun bir çekirdek içeriyordu ya da dış kabuğunun çekirdekten bağımsız olarak hareket etmesine izin veren bir iç okyanusun varlığı söz konusuydu.

Satürn’ün Ölüm Yıldızı’nı Hatırlatan Uydusu Mimas’taki Okyanus, Binlerce Görüntünün Analizi Sonrasında Ortaya Çıktı

Lainey ve meslektaşları, NASA’nın Cassini misyonu kapsamında Satürn’e gönderilen sondadan gelen binlerce görüntüyü analiz ederek Mimas’ın gaz devinin etrafındaki dönüşü ve yörünge hareketini kusursuz bir doğrulukla simüle ettiler. Hesaplamalar, Mimas’ın bu şekilde hareket edebilmesi için gizli bir yüzey altı okyanusuna sahip olması gerektiğini gösterdi.

Lainey, bu sonucu şu şekilde açıklıyor:

“Mimas’ın hem dönüşünü hem de yörüngesini katı bir iç mekanla açıklamak mümkün değil. (Bunun için) buzlu katmanın üzerinde kayabileceği küresel bir okyanus gerekiyor.”

- Reklam -

Ayrıntıları Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya ait hesaplamalar, Mimas’ın 24 km kalınlığındaki buzlu kabuğunun altında 72,5 km derinliğinde bir iç su kütlesinin bulunduğuna ve deniz tabanına yakın kısımlarda sıcaklığın onlarca santigrat dereceye ulaştığına işaret ediyor. Okyanus, Mimas’ın hacminin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Geçen 25 milyon yılda Satürn’ün uyguladığı güçlü gelgit kuvvetlerinin çekirdeğini deforme etmesi ve ısıtmasıyla oluşan Mimas’ın okyanusu, astronomik ölçütler göz önüne alındığında nispeten genç bir oluşum. Isınan çekirdek zamanla üzerindeki buzu eriterek Satürn’ün uydusunun içinde bir okyanus oluşturdu. Uydunun yüzeyiyse devasa bir darbe sonucu Herschel kraterini oluşturan (krater adını Mimas’ı ilk kez 1789’da tanımlayan gökbilimci William Herschel’den almaktadır) çarpma nedeniyle ağır bir şekilde hırpalanmış durumda.

Satürn Uydusu Mimas Okyanus Keşfi

Satürn ve Jüpiter’in uydularında keşfedilen küresel okyanuslar, bu gökcisimlerinin yaşam barındırma ihtimalini incelemeye hevesli uzay ajanslarının ilgisini artırdı. Daha önce Enceladus’ta buharın yüzeydeki çatlaklardan fışkırdığı 100’den fazla gayzer tespit edilmişti. Eğer küçük uydu üzerinde yaşam geliştiyse, bu bulutlar dünya dışı mikropları uzaya fırlatabilir. Bu da onların insanlık tarafından da keşfedilmelerini sağlayabilir.

Lainey, Mimas’ta suyun sıcak kayalarla temas hâlinde olması nedeniyle orada canlı yaşamın bulunma olasılığının göz ardı edilmeyeceği görüşünde. Ancak Mimas’ın saklı okyanusu yalnızca birkaç on milyon yaşındaysa bu henüz gerçekleşmemiş olabilir.

Sz bu keşfi nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alper Gezeravcı'nın Uzayda Yaptığı Deney Sonuç Verdi

Alper Gezeravcı’nın Uzayda Yaptığı Deney Sonuç Verdi: Mars Tarımında ‘Tuz Gölü Hardalı’ Kullanılabilecek

Cillian Murphy "Peaky Blinders" Filminde Yer Alabilir

Cillian Murphy “Peaky Blinders” Filmine Yeşil Işık Yaktı: “Geri Dönmeye Hazırım”