in ,

Shakespeare, ABD’deki Bazı Okullarda ‘Cinsel İçerik’ Nedeniyle Yasaklandı

William Shakespeare, ABD’nin Florida eyaletindeki bazı okullarda cinsel içerikli eserleri sebep gösterilerek yasaklandı.

William Shakespeare Eserleri ABD Okullarında Yasaklandı
- Reklam -
- Reklam -

William Shakespeare, Florida’daki bazı okullarda yasaklandı. Bölge okulları son mevzuat uyarınca olası rahatsız edici içeriklere sahip kitapları yeniden gözden geçirmeye başladı.

Florida merkezli günlük gazete Tampa Bay Times’ın haberine göre bölgede pek çok sayıda okul, cinsel içerikli kitapları yasaklayan tartışmalı yeni yasaya ters düşmemek kaygısıyla William Shakespeare oyunlarını müfredatlarından çıkarmaya başlıyor.

Yetkililer, Hillsborough County Devlet Okulları’nda gelecek eğitim öğretim yılında Shakespeare’in eserlerinden yalnızca alıntılar kullanılacağını açıkladı. Yerel gazeteye verilen demeçte “revize edilen öğretim standartları, çeşitli kitapları ve yazma biçimlerini kapsayan yeni devlet sınavları” nedeniyle öğretmen eğitim kılavuzlarının değiştirildiği ancak bu karar verilirken yeni yasanın da göz önüne alındığı belirtildi.

- Reklam -

William Shakespeare Eserleri ABD Okul Yasakları

Karşıt görüş sahipleri tarafından “Don’t Say Gay” (Sakın Gay Deme) şeklinde anılan yasa geçen ay yürürlüğe girdi ve okulların pornografi ve cinsel eylem tarif veya tasviri içerdiği iddia edilen okuma materyallerine erişimin ebeveynlerden veya devletten gelen herhangi bir şikayet sonuca bağlanana kadar askıya alması gerekliliği getirdi.

Gaither Lisesi’nde öğretmen olan Joseph Cool konuya dair şunları söylüyor:

“Bence ülkenin geri kalanı -hatta bütün dünya- bize gülüyor. Romeo ve Juliet arasındaki ilişkinin çocukları kötü etkileyeceğinden ötürü Shakespeare’i bütünüyle bir kenara atmak saçmalık.”

William Shakespeare Eserleri Olası Tepkiler Nedeniyle Bazı Okullarda Yasaklanıyor

Kanundaki cinsel içerik tanımının belirsizliği nedeniyle okullar, ebeveynlerin tepkisinden kaçınmak amacıyla önleyici tedbir olarak kitapları kütüphanelerinden kaldırırken eğitimli “medya uzmanları” da yasalara ters düşebilecek herhangi bir içerik olup olmadığını belirlemek üzere mevcuttaki materyalleri tarıyor.

- Reklam -

Uzmanlar bir kitap belirlediğinde bu kitabın incelenmesi ve kütüphanede kalıp kalmayacağına dair nihai bir karara varılması için bölge çapında bir panel düzenleniyor. Ayrıca aileler ilgili internet sitesinde herhangi bir kitap hakkında şikayette bulunarak yetkililerin beş gün içinde söz konusu kitabın toplanmasını ve gözden geçirilinceye kadar kütüphanelerden uzak tutulmasını isteyebiliyor.

William Shakespeare Eserleri

Yeni eğitim öğretim yılı öncesi bölgedeki okullardan Duval County’nin 19, St. Johns County’nin 31 ve Clay County’nin 115 kitabı raflardan kaldırdığı tespit edildi.

ABD’de son olarak eski ABD Başkanı Barack Obama sansürle mücadele etmeyi amaçlayan Yasaklı Kitaplar Kulübü’nü desteklemek için açıklamalarda bulunmuştu.

ABD’nin çeşitli eyaletlerinde sıklığı giderek artan kitap yasakları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: RT

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Aklıma bu geliyor :joy: Yazım yanlışı yapmışsın @Arqonquin , doğrusu Şeyh Pir’dir :rofl:

    Özgürlüğün ülkesi, adaletin temsilcisi, yobazlardan kurtarsana kendini :slightly_smiling_face: Amerika böyle yaparsa burada hayli hayli yasaklanır, yapmayın etmeyin :upside_down_face:

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Dünya ne kadar saçma salak bir hal aldı yahu. İçi boş dünya teorisi madden olmasa da manen kanıtlanmıştır benim gözümde. Bi cacık olmaz bu çağın insanından.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Fall of the House of Usher Dizisinden Yeni Tanıtım

“The Fall of the House of Usher” Dizisinin Yeni Görüntüleri Modern Edgar Allan Poe Uyarlamasını Gözler Önüne Seriyor

Rockstar Games, FiveM ve RedM'in Geliştiricisini Satın Aldı

Rockstar Games, “GTA 5″in En Büyük Rol Yapma Topluluğuna Sahip Olan Cfx.re’yi Satın Aldı