in ,

İngiliz Edebiyatının Klasik Yazarlarından Charlotte Brontë İmzalı “Shirley” Yeniden Türkçede

Charlotte Brontë’nin “Shirley” romanı bir kez daha Türkçede. Yeni edisyon, Yedi Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Shirley: Charlotte Brontë'den İki Zıt Kadının Öyküsü
- Reklam -
- Reklam -

Charlotte Brontë imzalı Shirley yeniden Türkçe raflarında. Kitabın güncel baskısı Yedi Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

1847 yılında yayımlanan Jane Eyre ile edebiyat tarihine geçen Charlotte Brontë’nin bir başka klasiği Shirley yeni bir tercüme ile Türkçe raflarına geliyor.

Kız kardeşleri Emily ve Anne ile birlikte İngiliz edebiyatında derin izler bırakan Charlotte Brontë (1816-1855) eğitimini Roe Head’de tamamladı. 1835-1838 yılları arasında aynı okulda öğretmen olarak da görev alan yazar, 1839’dan 1841 senesine dek ise mürebbiyelik yaptı. İlk romanı Jane Eyre’ı 1847’de, ikinci romanı Shirley’yi ise 1849’da okurlarla buluşturdu.

- Reklam -

Yazar, bu ilk iki romanı sırasında Currer Bell takma ismini kullandı. Shirley adını taşıyan ikinci eserinde, zıt kutuplarda yaşayan iki farklı kadının hikâyelerini konu aldı. Jane Eyre’a kıyasla daha toplumsal bir perspektifle kaleme alınan eser, dönemine göre eşitlikçi sayılabilecek bakış açısıyla da dikkat çekti.

Shirley – Charlotte Brontë | Arka Kapak Tanıtımı

Shirley - Charlotte Brontë

Yazarına “ahlaki devrimci” kötü şöhretini getiren Jane Eyre’ın büyük başarısından sonra Charlotte Brontë toplumsal açıdan “bir pazartesi sabahı gibi romantik olmayan ve gerçek bir şey” yazmaya karar verir. 1811-12’nin Napolyon Savaşları ve makine kırıcı isyanlarını arka plana alan, dönemin sanayileşmekte olan İngiltere’sinde geçen Shirley (1849) iki zıt kadın kahramanın öyküsünü anlatıyor.

Biri on dokuzuncu yüzyılda bekâr bir genç kadının ahvalini temsil eden utangaç, Yorkshire papazlık konutunun boğucu atmosferine sıkışıp kalmış Caroline Helstone; öteki ise yerel bir mülkün vârisi olan ve serveti kendisine geleneklerin sınırlarını zorlama imkânı sağlayan hayat dolu Shirley Keeldar.

- Reklam -

Brontë bu iki kadının öykülerini anlatırken bir yandan da çağının toplumsal eleştirisini, dönemi için epey eşitlikçi denebilecek bir bakış açısıyla yapıyor.

Toplamda 641 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Tünde Ecem Kutlu üstleniyor. Kitap, Aralık 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

İlginizi çekebilir: Charlotte Bronte’nin 13 Yaşındayken Yazdığı ‘Minik’ Şiir Kitabı Yıllar Sonra Evine Geri Döndü

Charlotte Brontë eserleri ve yeni çeviri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni yayımlanan kitaplar hakkında haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vin Diesel Cinsel Taciz Suçlamasıyla Karşı Karşıya

Vin Diesel’in Eski Asistanı Cinsel Taciz İddiasıyla Ünlü Oyuncuya Dava Açtı

Ben Stiller, Nutcrackers Filminin Başrolünde

Ben Stiller, Yeni Komedi Filmi “Nutcrackers”ın Başrolünde Yer Alacak