in ,

Yasmine Ghata, Gizemli Sanatçı Mehmet Siyah Kalem’in İzini Postmodern Bir Romanla Sürüyor

Çağdaş Fransız edebiyatının postmodern yazarlarından Yasmine Ghata, “Siyah Kalem” romanında tarihi bir figüre yeni bir yorum getiriyor.

Siyah Kalem: Yasmine Ghata'dan Postmodern Bir Roman
- Reklam -
- Reklam -

Yasmine Ghata’nın Siyah Kalem romanı Ketebe Yayınları etiketiyle raflardaki yerini almaya başladı.

Eserleriyle çağdaş Fransız edebiyatı metinleri arasında değerlendirilen Yasmine Ghata, annesi Lübnanlı, babası Bulgaristanlı bir yazar. Sanatçının annesi Vénus Khoury-Ghata da eserleri daha önce Türkçeye tercüme edilmiş bir şair olarak tanınıyor.

Orijinal adı Le calame noir olan Siyah Kalem romanı kendi dilinde ilk defa 2018’de yayımlandı. Roman, Mehmet Siyah Kalem’in gizemli dünyasına çağdaş bir bakış atarken bunu göçebelik kültürünün izlerini taşıyarak gerçekleştiriyor.

- Reklam -

15. yüzyılın sonlarında Tebriz’de geçen hikâye, Türk dünyasında sıra dışı bir yeri olan Siyah Kalem ile onun kızı Aygül’ün üzerinden şekilleniyor.

Romana konu olan Mehmet Siyah Kalem, 15. yüzyılda Orta Asya, Türkmenistan, Maveraünnehir civarında yaşamış, özellikle Doğu kültürünün mistik yanlarından ilham alan gizemli ve dünya dışı varlık çizimleriyle birçok sanatçıya ilham vermişti.

Siyah Kalem – Yasmine Ghata | Arka Kapak Tanıtımı

Siyah Kalem - Yasmine Ghata

“Kara Kalem” yahut Siyah Kalem kimdi? 15. yüzyılın sonlarında, Orta Asya bozkırlarının göçebelerinden etkilenen bu esrarengiz ressam, zamanının estetik kurallarına aykırı çizimler bıraktı geriye. Gerçekçi üslubu İslam sanatı tarihçilerinin her zaman ilgisini çekti. Topkapı Müzesi’nde korunan eserlerinden oluşan bir albüm onun sırrını hâlâ saklar. Bu albümde, bir yaz vakti günlük işlerini yapan kadın ve erkeklerin yanı sıra şeytanlar ve kötü yaratıklarla dolu gizli törenlerin tasvirleri de yer alır. Peki Tebriz sarayından gelen bu sanatçı neden unutulmaya mahkûm bu halklara dair bu kadar çok kanıt bıraktı?

Bir serginin salonlarında dolaşırken aniden başka bir zamandan, başka bir kıtadan gelen bir sesin içine çekilen bu romanın kahramanı Suzanne dışında hiç kimse bu büyülü çizimlerin gizemini çözebilecek durumda değildir. Gezgin bir ruh, Kara Kalem’in kızı Aygül’ün ruhu, ona yetenekli bir ressam olan ve zamanının değişimlerine yenik düşen babasının eşsiz hikayesini anlatır. Yüzyıllar boyunca, babaları için aynı imkânsız yası paylaşan bu iki kadının kaderleri arasında sonunda güçlü bir bağ kurulur.

- Reklam -

Toplamda 128 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Mehmet Yazgan, editörlüğünü Adem Beyaz, redaktörlüğünü Sema Nur Kurtuluş üstleniyor. Kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşıyan roman Aralık 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kitaptan alıntı:

“Ölüler bizi etkiliyor, bize rehberlik ediyor, bize ilham kaynağı oluyor ve eşi benzeri olmayan bir şey vererek bizi uyarıyorlar.”

İlginizi çekebilir: Mâverâünnehir’in Gizemli Ressamı

Yasmine Ghata’nın Siyah Kalem romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hayao Miyazaki, Rüzgârlı Vadi'nin Devam Filmini Hazırlıyor Olabilir

Hayao Miyazaki’nin Bir Sonraki Projesi “Rüzgârlı Vadi”nin Devam Filmi Olabilir

Tüm Zamanların En İyi 100 Dizisi

Variety’ye Göre Tüm Zamanların En İyi 100 Dizisi