in ,

Besim F. Dellaloğlu’nun Yeni Kitabı “Sosyolojik Basiret”, Türkiye’nin Zihin Masasına Yeni Bir Yol Haritası Ekliyor

Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları raflardaki yerini alıyor. Besim F. Dellaloğlu imzalı kitap Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Sosyolojik Basiret: Besim F. Dellaloğlu Kitabı Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Besim F. Dellaloğlu’nun yeni kitabı Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları okuyucularla buluştu. Timaş Yayınları’nın Sosyoloji Kitaplığı altında yayımlanan eser, Türkiye’nin toplumsal dokusunu, ideolojileri ve güncel konularını Dellaloğlu’nun özgün bakış açısıyla ele alarak derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.

Türkiye’nin entelektüel birikimine ve toplumsal analizine katkılarda bulunan Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu, son eserinde Türkiye’nin karmaşık yapısını anlamak ve değerlendirmek için yeni bir kaynakla okurlarının karşısına çıkıyor. Kitabın içeriği, yazarın geniş bir perspektiften yaklaştığı ve sadece bireysel eleştirilerden ziyade toplumsal dinamikleri, ideolojileri ve günlük yaşamı içeren bir dizi yazıdan oluşuyor.

Daha önce İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi gibi eserlerle okurların karşısına çıkan Dellaloğlu, Sosyolojik Basiret eserinde faşizm, toplum, ideoloji, kültür, eğitim, kamu, entelektüel, okuryazarlık gibi konuları güncel olaylarla ilişkilendirerek Türkiye’ye özgü derin tespitler sunuyor. Kendi ifadesiyle eleştirilerini kişiselleştirmeden, toplumsal bir perspektiften ele alarak, yapısal eksikliklere odaklanıyor ve inşa edici bir tavır sergiliyor.

- Reklam -

Sosyolojik Basiret – Besim F. Dellaloğlu | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Sosyolojik Basiret: Besim F. Dellaloğlu

Bize anlatılan, olan Türkiye olmaktan çok, olması gereken bir Türkiye idi.

Benim eleştirilerim genelde doğrudan şahıslara, markalara, ideolojilere yönelik olmuyor. Meseleyi kişiselleştirmemeye ciddi bir özen gösteriyorum. Benim de içinde yaşadığım, bir parçası olduğum toplumsal vasata, onun içindeki bazı tipolojilere odaklamaya çalışıyorum eleştirilerimi. Elbette üslup da çok önemli benim için. “Le style c’est l’homme même.” Yani üslup ayniyle insandır. Buffon’un bu sözünü çok severim. Kurduğunuz cümlenin hakikat içeriği, ötekine nüfuz kapasitesi asla üslubunuzdan bağımsız değildir. Bence işler böyle olduğunda eleştiri yapıcı, inşa edici, taş üstüne taş koyan bir role sahip olabiliyor. Bence Türkiye’nin en önemli eksikliklerinden biri de polemik ve eleştirinin genelde böyle bir işleve sahip olmamaları.

Besim F. Dellaloğlu, Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları’nda bir sosyolog olarak üzerinde çok durulan, tartışılan ve çözülemeyen kavramlar etrafında bir Türkiye panoraması çiziyor.

- Reklam -

Dellaloğlu bu yazılarında, faşizm, toplum, ideoloji, muhafazakârlık, burjuvazi, futbol, kültür, maarif, kamu, oryantalizm, akademisyenlik, kanon, gelenek, edebiyat, aydın, entelektüel, okuryazarlık, ahlak gibi meselelere gündelik hayatı ve siyaseti dahil ederek Türkiye merkezli, olgunlaştırılmış, terbiye edilmiş tespitler ve “okumalar” sunuyor.

Dellaloğlu, Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları’yla “okuryazar”ların zihin masasında yer bulması elzem yol haritalarına bir yenisini ekliyor.

Besim F. Dellaloğlu’nun Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları adlı yeni kitabı, Türkiye’nin sosyolojik bağlamında düşünmek isteyen herkes için önemli bir referans olmayı amaçlıyor. 208 sayfadan oluşan kitap, Kasım 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Dellaloğlu’nun önceki kitaplarını okumuş muydunuz? Yeni kitabının konusu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Melissa Barrera "Scream 7" Filminden Kovuldu

Çığlık Serisinin Başrolü, Filistin’e Destek Mesajları Nedeniyle “Scream 7” Filminden Kovuldu

78. Yunus Nadi Odulleri Kazananlari

Öykü Ödülünü 4 Yazar Paylaştı: 78. Yunus Nadi Ödülleri’nde Kazananlar Belli Oldu