in , ,

Harry Potter Kitaplarının Seslendirmeni Stephen Fry, Sesinin Klonlanarak Yasa Dışı Kullanıldığını İddia Ediyor

Stephen Fry, Harry Potter kitaplarını seslendirerek binlerce okura ulaşmıştı. İngiliz aktör, sesinin dijital ortamda klonlandığını ve farklı işlerde izinsiz kullanıldığını söylüyor.

Stephen Fry Harry Potter Seslendirme Klon
- Reklam -
- Reklam -

Stephen Fry, sesinin dijital ortamda kopyalanarak kendisinin dahil olmadığı bir belgeselde kullanıldığını öne sürdü.

V for Vendetta, Gosford Park ve Wilde ile tanınan aktör, komedyen ve seslendirme sanatçısı Stephen Fry; son dönemde sıkça tartışılan yapay zekâ ile sanatın taklidi konusuna kişisel bir deneyimiyle katkı sundu.

66 yaşındaki İngiliz sanatçı, Londra’daki CogX Festivali’nin konukları arasında yer alıyordu. Fry; verdiği bir demeçte Harry Potter sesli kitapları serisindeki materyalden yararlanarak sesinin kopyalandığını söyledi.

- Reklam -

Stephen Fry Harry Potter Seslendirme

Stephen Fry, Audible imzasıyla sesli kitap formatında yayımlanan J.K. Rowling’in 7 Harry Potter eserinde de seslendirmen koltuğunda yer almış ve binlerce okura ulaşmıştı. Serinin İngiliz versiyonu Fry, Amerikan versiyonu ise Jim Dale tarafından seslendirilmişti.

Stephen Fry, “Harry Potter” Kitaplarındaki Sesinin Klonlandığını Öne Sürüyor

Sesli kitap üretiminde gerçek ses sanatçılarının yerini yapay zekânın alabileceği daha önce defalarca tartışma konusu edilmişti. Daha önce Apple Books, eserlerini sesli kitaba dönüştürmek isteyen yazarları destekleyen yeni bir program tanıtmıştı.

Şimdi ise bilgisayar korsanları, ünlü oyuncu Stephen Fry’ın sesinden yararlanarak sanatçıyı dahil olmadığı bir projenin parçası hâline getiriyor.

Fry, kendisinin rızası olmadan sesinin kullanıldığını, bu kullanımdan herhangi bir ödeme almadığını ifade ediyor. Bir tarih belgeselinde sesinin izinsiz kullandığını paylaşan sanatçı şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Tek bir kelime bile etmedim. O bir makineydi. Evet, şok oldum. Harry Potter kitaplarının yedi cildini seslendirmemi kullandılar. Bu veri setinden sesime ait bir yapay zekâ versiyonu yaratıldı ve bu yeni anlatımı yaptı.”

Stephen Fry Harry Potter Sesli Kitap

Fry, ses klonlama teknolojisinin sadece bir başlangıç olduğunu, çok da uzak olmayan bir gelecekte bilinen sanatçıların deepfake videolarının ortaya çıkabileceğini iddia ediyor. Ayrıca ileri teknoloji kullanımı aracılığıyla bu tür sahte videoların gerçeğiyle aynı derecede inandırıcı olabileceğine ve ayırt edilmesinin zor olacağına dikkat çekiyor.

Öte yandan Hollywood oyuncuları geçen yaz mevsiminin başından beri daha adil şartlar ve yapay zekâya karşı güvence için grev yapıyor.

Stephen Fry’ın iddiaları ve ses klonlama teknolojisi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Good Reader

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yaşama Elverişli Gezegen K2-118b

Dünya’dan 120 Işık Yılı Uzakta: Hayata Elverişli Bir Gezegende Eşine Az Rastlanır Su ve Yaşam Belirtileri Tespit Edildi

Kazuo Ishiguro Şarkı Sözleri Kitap

Nobel Ödüllü Yazar Kazuo Ishiguro’nun Şarkı Sözleri Kitapta Derleniyor