in ,

Tarihte Kayda Geçen İlk Öpüşme Ortadoğu’da Gerçekleşmişti: “Evlilik Dışı Öpüşme ise Hoş Karşılanmıyordu”

Tarihte bilinen ilk öpüşme için 4.500 yıl öncesi işaret ediliyordu. Ancak arkeologlar, bu olayın düşünülenden 1.000 yıl daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı.

Tarihte Bilinen İlk Öpüşme
- Reklam -
- Reklam -

Tarihte bilinen ilk öpüşme hakkında yapılan bir araştırma, bugüne dek varsayılandan çok daha öncesini işaret etti. Bilim insanları kayda geçen ilk öpüşmenin bugünden 5.500 yıl önce Ortadoğu’da yaşandığını tespit etti.

Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, Ortadoğu’da yaşayan erken Mezopotamya toplumlarında, M.Ö. 2.500’den kalma bazı eski metinlerde belgelenmiş öpüşme kanıtlarına yer verdi.

Araştırmacılar ayrıca, uçuk gibi ağız yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasının öpüşmelerden kaynaklanmış olabileceğine dair kanıtları da ortaya koydu.

- Reklam -

Daha önceki hipotezler öpüşmenin bilinen en eski kanıtının M.Ö. 1.500’de eski Hindistan’a dayandığını öne sürmüştü. Ancak son çalışmada atıfta bulunulan eski Mezopotamya metinleri bu unvanın Ortadoğu’ya ait olduğunu gösteriyor.

Tarihteki En Eski Öpüşme Hakkında Bilgiler Güncelleniyor

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde Mezopotamya’da tıp tarihi uzmanı Dr. Troels Pank Arbøll araştırma hakkında şunları söyledi:

“Günümüz Irak ve Suriye’sinde Fırat ve Dicle nehirleri arasında var olan eski insan kültürlerinin yaşadığı Mezopotamya’da insanlar kil tabletler üzerine çivi yazısıyla yazıyorlardı.

“Bu kil tabletlerin binlercesi günümüze kadar ulaşmıştır ve öpüşmenin eski zamanlarda romantik yakınlaşmanın bir parçası olarak görüldüğüne dair açık örnekler içermektedir. Tıpkı öpüşmenin arkadaşlıkların ve aile üyelerinin ilişkilerinin bir parçası olabileceği gibi.

“Bu nedenle öpüşme sadece tek bir bölgede ortaya çıkmış ve oradan yayılmış bir gelenek olarak görülmemeli. Aksine birkaç bin yıl boyunca birden fazla eski kültürde uygulanmış gibi görünmektedir.”

Tarihte İlk Öpüşme - Ortadoğu

Ayrı bir araştırma ise bonoboların da romantik niyetlerle öpüştüğünü, şempanzelerin ise şehvet içermeyecek şekilde öpüştüklerinin görüldüğünü ortaya koyuyor.

Bilim insanları insanlığın yaşayan en yakın biyolojik akrabalarından gelen bu uygulamalardan yola çıkarak insanların muhtemelen bunu uzun zamandır yaptığını düşünüyor.

Öpüşme ile Bulaşan Uçuk Hakkında da Kayıtlar Bulunuyor

Yeni çalışma ayrıca öpüşmenin uçuğa neden olan herpes virüsünün ve bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olan difterinin yayılmasında rol oynadığını söylüyor.

- Reklam -

Dr. Arbøll öpüşme ile bulaşan eski hastalıklar hakkında şunları aktarıyor:

“Mezopotamya’dan gelen ve bazıları herpes simpleks virüs 1’i andıran semptomlara sahip bir hastalıktan bahseden önemli bir tıbbi metin külliyatı var.”

Evlilik Dışı Öpüşme Suç Olarak Görülüyordu

Araştırmanın yazarlarından Dr. Sophie Lund Rasmussen ise öpüşmelerin evli çiftler arasında gerçekleştiğini ve evlilik dışında bu eylemin suç olarak görüldüğünü kaydediyor.

Tarihte Bilinen İlk Öpüşme - Ortadoğu

Dr. Arbøll da M.Ö. 1800’lerden kalma bir metinde, evli bir kadının bir erkek hayranının öpücüğü tarafından neredeyse nasıl “yoldan çıkarıldığını” anlatan bir metne rastladığını belirtiyor. Öte yandan cinsel olarak aktif olmaması gereken biriyle sarmaş dolaş olmanın da zina ile eşdeğer bir suç olarak görüldüğü kaydediliyor.

Dr. Arboll dini görevlilere dair ise, “Bir rahibeyi öpmenin, öpeni konuşma yeteneğinden yoksun bıraktığına inanılırdı,” detayını paylaşıyor.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Indy100The New York Times


Bizleri Google News, Facebook, X ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Scarlett Johansson Yönetmen Oluyor: "Eleanor the Great"

Scarlett Johansson Yönetmen Oluyor: “Eleanor the Great”in Başrolü Açıklandı

Cadı Fragmanı: Hüseyin Rahmi Gürpınar Romanı Film Oluyor

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Romanından Uyarlanan “Cadı” Filminden İlk Fragman