in ,

Bilim İnsanları Tavukların Gıdaklamalarını Yapay Zekâyla Tercüme Etmeyi Başardı

Tavukların gıdaklama sesi yapay zekâ ile tercüme edildi. Japonya’daki bir grup araştırmacı, ses getiren yeni bir keşfe imza atıyor.

Tavuk Gıdaklamaları Yapay Zekâ ile Tercüme Edildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları “tavukların dilini çözdü”. Araştırmacılar, tavukların çeşitli duygusal durumlarını yorumlayabilen bir yapay zekâ geliştirdiklerini iddia ediyor.

Japonya’daki bir grup araştırmacı, tavukların gıdaklama seslerini yorumlayabilen bir yapay zekâ sistemi geliştirdiklerini açıkladı. Daha önce seks robotları üzerinde de çalışmış olan Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok liderliğindeki ekip bu “tavuk dili” teknolojisinin hayvanların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi çeşitli duygusal durumlarını tanıyabilme yeteneğine sahip olduğunu iddia ediyor.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve Research Square adlı ön baskı veritabanında yayımlanan makaleye göre araştırmacılar, “Derin Duygusal Analiz Öğrenimi” adını verdikleri gelişmiş yapay zekâ tekniği kullanarak tavuk gıdaklamalarını yorumlama yeteneği geliştirdiler. Bu sistem karmaşık matematiksel algoritmalarla tasarlandı ve zaman içinde bu kanatlı hayvanların ses desenlerini daha iyi anlama yeteneğine sahip olduğu öne sürülüyor.

- Reklam -

Tavuk Gıdaklamaları Yapay Zekâ ile Tercüme Edildi

Tavuk Gıdaklamalarını Yapay Zekâ ile Anlamak

Araştırmayı doğrulamak için 80 tavuktan alınan ses örnekleri kaydedildi ve analiz edildi. Ekip bu ses örneklerini bir algoritma ile ilişkilendirerek tavukların duygusal durumlarını belirlemeye çalıştılar. Bu noktada sekiz hayvan psikologu ve veteriner cerrahla işbirliği yapan ekip, belirli bir tavuğun zihinsel durumunu şaşırtıcı derecede yüksek bir doğrulukla belirleyebildiklerini söylüyorlar.

Makalede şunlar yazıyor:

“Deneylerimizin sonuçları, tavuk ses sinyallerine dayalı olarak duygusal durumlarını tanıma amacıyla yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniklerinin potansiyelini göstermektedir. Her duygu için yüksek ortalama tespit olasılıkları, modelimizin tavuk seslerinden anlamlı desenler ve özellikler yakalamayı başardığını göstermektedir.”

Ekip modelin doğruluğunun farklı tavuk ırkları ve çevresel koşullarla değişebileceğini kabul etmekle birlikte, elde edilen sonuçların önemli bir başlangıç olduğunu savunuyor. Ayrıca tavukların iletişim biçimlerinin sadece sesle sınırlı olmadığını, aynı zamanda beden dili ve sosyal etkileşim gibi diğer faktörleri de içerdiğini vurguluyor. Yine de deney sonuçları oldukça umut verici gözüküyor.

- Reklam -

Ekip Farklı Hayvanlarla da Bu Denemeyi Gerçekleştirmek İstiyor

Tavuk Gıdaklamaları Yapay Zekâ ile Tercüme Edildi

Çalışma tavukların seslerinden duygusal durumlarını anlama konusunda yeni bir yaklaşım sunarken, henüz hakem incelemesinden geçmemiş olduğu için sonuçların kesinliği ve uygulanabilirliği konusunda daha fazla araştırma ve değerlendirme gerektiriyor. The New York Post’a konuşan Profesör Cheok yaptığı açıklamada şunları söylüyor.

“Bu bilim için gerçekten büyük bir adım! Üstelik sadece başlangıç. Yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniklerini diğer hayvanlara uyarlayarak çeşitli hayvanla ilgili sektörlerde muazzam bir zeka potansiyelinin temellerini atmayı umuyoruz. Hayvanların ne hissettiklerini bilirsek onlar için çok daha iyi bir dünya tasarlayabiliriz.”

Yapay zekâ teknolojilerinin insanlığın diğer hayvanlarla iletişimini nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilimsel içerik için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zambiya'da 476 Bin Yıllık Ahşap Yapı Bulundu

Modern İnsanın Ortaya Çıkmasından Önce İnşa Edildi: Zambiya’daki 476 Bin Yıllık Ahşap Yapı Tarihi Değiştirebilir

The Toxic Avenger Filmine İlk Bakış

Elijah Wood ve Peter Dinklage’ın Başrollerini Paylaştığı Süper Kahraman Komedisi “The Toxic Avenger”a İlk Bakış