in ,

5 Yıldır Geliştirilen “The Day Before”un Çıkışı Fiyaskoyla Sonuçlandı: Tartışmalı Stüdyo Kepenk İndirmek Zorunda Kaldı

“The Day Before”un oyuncularla buluşmasıyla vedalaşması bir oldu. Tartışmaların odağındaki Fntastic kapanma kararı aldığını duyurdu.

The Day Before Fntastic Stüdyosu Kapandı
- Reklam -
- Reklam -

The Day Before oyunu uzun soluklu geliştirme aşamasının ardından oyuncularla buluştu. Oyunculardan ciddi tepkiler alan ve bir tür fiyasko olarak yorumlanan yapımın ardından geliştirici stüdyo Fntastic kepenk indirme kararı aldı.

Yaklaşık 5 yıl önce geliştirilme aşamasına geçtiği belirtilen ve 2021’de resmi olarak duyurulan The Day Before oyunu, çıkışından yalnızca 4 gün sonra piyasadan çekiliyor. Geliştirici firma Fntastic, “mali açıdan başarısız olduklarını” duyurarak, “Çalışmayı sürdürecek finansmanımız yok,” ifadeleriyle kepenk indirdiklerini açıkladı.

Fntastic, X (eski Twitter) üzerinden paylaştığı gönderide şu ifadelere yer verdi:

- Reklam -

“Bugün, Fntastic stüdyosunun kapandığını duyuruyoruz. Ne yazık ki, The Day Before finansal olarak başarısız oldu ve devam etmek için yeterli bütçemiz yok. Elde edilen tüm gelir ortaklarımıza olan borçları ödemek için kullanılıyor. İlk büyük oyunumuz olan The Day Before’un geliştirilmesi için tüm çabalarımızı, kaynaklarımızı ve zamanımızı harcadık. Oyunun tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için yeni yamalar yayınlamayı çok istiyorduk. Ancak ne yazık ki çalışmaya devam etmek için gerekli finansmana sahip değiliz.”

The Day Before

“The Day Before” Oyunu Uzun Süredir Şüpheyle Karşılanıyordu

The Day Before, bağımsız bir geliştiriciden dev ölçekli bir zombi MMO’su vaadiyle tanıtılmıştı. Yapım hem zombi temalı post apokaliptik açık dünyası hem de devasa çok oyunculu çevrimiçi yapısı nedeniyle benzerlerinden ayrışmıştı.

Aradan geçen uzun yıllar, stüdyonun vaatlerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda şüpheyle karşılanmıştı. Bir dönem Steam’in en çok istek listesine eklenen oyunları arasında bulunan yapım; ticari marka sorunları, gönüllü geliştiricilerle ilgili tartışmalar ve lansman öncesindeki zayıf sunumlarıyla şüpheyle karşılanmaya başlanmıştı.

Birçok ertelemenin ardından 7 Aralık 2023 tarihinde çıkış yapan The Day Before, Steam’de ezici bir çoğunlukla olumsuz eleştiri aldı. Oyuncular, stüdyonun öne sürdüğü hiçbir detayı oyunda bulamadıklarını fark ettikçe yapım kısa sürede Steam’de en çok istek alan oyun olmaktan çıkıp platform tarihinin en kötü değerlendirilen oyunlarından biri hâline geldi. Tüm bunların ardından oyun, Steam sayfasında satışa kapatıldı.

The Day Before Fntastic Stüdyo

Stüdyo kapanış duyurusunda, “Şu anda The Day Before ve Propnight’ın [Fntastic’in önceki oyunu] geleceği bilinmiyor, ancak sunucular çalışmaya devam edecek,” ifadesine yer veriliyor.

- Reklam -

Stüdyo duyurusunu oyunculardan özür dileyerek tamamlıyor:

“Beklentilerinizi karşılayamadıysak özür dileriz. Elimizden gelen her şeyi yaptık, ancak ne yazık ki kapasitemizi yanlış hesapladık. Oyun yaratmak inanılmaz derecede zorlu bir çabadır.”

The Day Before Fragmanı ile Oyunun Karşılaştırılması

YouTube video

(Karşılaştırma videosunu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Oyunun çıkışıyla birlikte sosyal medyada birçok kullanıcı, stüdyonun kendilerine vadettiği oyun ile yayınladığı oyun arasındaki farklara dikkat çekti. Oyunun neredeyse hemen her detayının hazır asset’ler aracılığıyla kotarıldığı, yapımda neredeyse hiçbir özgün tasarıma yer verilmediği iddia edildi.

Oyundaki bug’lar, zayıf MMO deneyimi ve sunucu problemleri ise oyuncuların tadını kaçıran diğer detaylar arasında yer aldı.

The Day Before hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, oyun dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Games Radar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Saw 11 - Yeni Testerae Filmi

“Testere” Geri Dönüyor: “Saw 11” Filmi Duyuruldu

Kütahya Aizanoi Antik Kenti Yeni Afrodit ve Dionysos Heykel Başları

Roma Döneminden Kalma: Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nde Yeni Afrodit ve Dionysos Heykel Başları Bulundu