in ,

En Son 100 Yıl Önce Kayıt Altına Alınmıştı: Yarı Dişi, Yarı Erkek Kuş Yeniden Görüntülendi

Kolombiya’da yarı dişi, yarı erkek özellikleri taşıyan son derece nadir bir kuş türü görüntülendi.

Yarı Dişi, Yarı Erkek Kuş - Kolombiya
- Reklam -
- Reklam -

Kolombiya’daki Manizales kentinin yakınlarındaki Don Miguel Doğa Parkı’nda yarı dişi, yarı erkek bir kuş cinsi görüntülendi. Bu gözlem en son yaklaşık 100 yıl önce gerçekleştirilmişti.

Vücudunun bir yarısında erkek tüyleri, diğer yarısında ise diş kuşlarda görülen yeşil renkli tüylere sahip olan bal kuşu (Chlorophanes spiza), uzun yıllar sonra ilk defa kayıt altına alındı. Bu türün son kaydı ise bir asırdan öncesine ait.

Görüntüsüyle dikkat çeken bal kuşunun ortasında net bir sınırı bulunan, deniz mavisi ve sarı yeşil parıldayan tüyleri mevcut. Normal şartlarda parlak mavi ve baş bölgesindeki siyah renkler erkek üyelerde, her tarafı çimen yeşili olan tüyler ise dişilerde görülüyordu.

- Reklam -

Amatör bir kuş gözlemcisi olan John Murillo, bu sıradışı canlıyı Kolombiya’nın Manizales yakınlarındaki bir doğa parkındaki küçük bir çiftliğin kuş besleme noktasında gözlemledi.

Yarı Dişi - Yarı Erkek Kuş

Murillo, o sırada Kolombiya’da tatilde olan Yeni Zelanda Otago Üniversitesi’nde zooloji profesörü olan Hamish Spencer’a olağanüstü kuşu gösterdi. Gözleme dair detaylar ise Journal of Field Ornithology’de yayımlandı.

Yarı Dişi, Yarı Erkek Kuş Yıllar Sonra İlk Defa Düzenli Gözlemlenebildi

Bu kuşun rengindeki olağandışı ayrım, kuşlarda iki farklı spermin döllenmesini sağlayan bir yumurtayı oluşturan hücre bölünmesi sırasında yaşanan bir hatanın sonucu olduğu düşünülen çift taraflı ginandromorfizmden (canlıların bir yarısının dişi, diğer yarısının erkek karakteri göstermesi durumu) kaynaklanıyor.

Profesör Spencer, birçok kuş gözlemcisinin hayatları boyunca böyle bir manzaraya şahitlik edemeyeceğine dikkat çekerek şunları kaydediyor:

“Bu olay kuşlarda son derece nadir görülen bir durum. Yeni Zelanda’da şimdiye kadar hiçbir örnek bilmiyorum. Çok dikkat çekici. Bunu görme ayrıcalığına sahip oldum.”

Gözlemci John Murillo 21 ay boyunca kuş, çiftlik sahiplerinin her gün bıraktığı taze meyve ve şekerli su ile beslenmek için gelen kuşları izlemek üzere gözlem yaptı.

Bal Kuşu Yalnızlığı Tercih Ediyordu

Makalenin yazarları, “Ancak kuş her gün orada olmuyordu. Yaklaşık 4-6 haftalık süreler boyunca civarda kalıyor ve ardından 8 haftalık bir süre boyunca ortalıktan kayboluyordu,” dedi.

- Reklam -

Araştırmacılara göre ginandromorf özellikler taşıyan bu kuş, bölgeye yaklaşmadan önce genellikle diğer kuşların oradan ayrılmasını bekliyordu.

Yarı Dişi, Yarı Erkek Kuş

Yazarlar araştırmalarında, “Genel olarak kendi türünün diğer üyelerinden kaçındı. Diğer kuşlar da ondan kaçındı; dolayısıyla bu bireyin üreme fırsatına sahip olması pek olası görünmüyor,” ifadelerine yer verdi.

Kuşlarda, insanlarda olduğu gibi tüm bedenlerine yayılan cinsiyet hormonları bulunmadığı için gözlemlenen bu kuşun iç organlarının da erkek ve dişi olarak ortadan bölünmüş olması muhtemel görünüyor. Ancak bu durumun yalnızca gözle teyit edilmesi mümkün olmayan bir konu olduğuna da dikkat çekiyor.

Spencer açıklamasını doğadaki “istisnalara değer vermemiz” ve her zaman “tuhaflıklara karşı tetikte olmamız” gerektiğini söyleyerek tamamlıyor.

YouTube video

(Görüntüleri YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Geçen yıl ise Hint Okyanusu’nda yaşlandıkça dişiden erkeğe doğru cinsiyet değiştiren bir balık türü keşfedilmişti.

Bu son derece nadir görülen kuşa dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Watson Dizisi Morris Chestnut

Sherlock’un Yardımcısı John Watson’ı Konu Alan Yeni Bir Dizi Geliyor: Başrol Belli Oldu

Jenna Ortega - Klara and the Sun Filmi - Taika Waititi

Jenna Ortega, Taika Waititi’nin Kazuo Ishiguro Uyarlaması Filminde Başrolü Canlandırabilir