in

İsviçre’de Antik Roma’dan Kalma En Güncel Gladyatör Arenası Bulundu

Antik Roma zamanından kalma yeni bir gladyatör arenası keşfedildi. İsviçre’de bulunan amfi tiyatro, Roma İmparatorluğu’ndan kalan en güncel arena olarak kayıtlara geçti.

antik roma gladyatör arenası isviçre
- Reklam -
- Reklam -

Antik Roma İmparatorluğu‘ndan kalma bir gladyatör arenası gün yüzüne çıkartıldı. İsviçre‘de yapılan arkeolojik keşif, Roma yıllarında kaldığı öğrenilen en güncel gladyatör arenası olarak kayıtlara geçti.

İsviçre’deki arkeoloji çalışmalarında Antik Roma zamanından kalma bir amfi tiyatro keşfedildi. Seyircilerin gladyatör dövüşlerini ve hayvan avlarını izlediği arenaya ait kalıntılar yapılan kazı çalışmalarının ardından yüzlerce yıl sonra gün ışığı ile buluştu.

Keşfedilen arenanın, Roma zamanından kaldığı ve o yıllardan günümüze ulaşan en güncel tarihli gladyatör arenası olduğu kaydedildi. Oval bir şekle sahip olan amfi tiyatronun inşa edildiği tarih ise Milattan Sonra 4. yüzyıl olarak açıklandı.

- Reklam -

antik roma gladyatör arenası isviçre keşif

İsviçre’nin Aargau bölgesindeki Kaiseraugst kentinde yapılan kazı çalışmaları, Jakob Baerlocher başkanlığında gerçekleştirildi. Baerlocher’ın analizleri, yapının Roma İmparatorluğu’nun bugüne dek keşfedilen en güncel tarihli arenasını gözler önüne serdi.

Antik Roma Yıllarından Kalma Gladyatör Arenası Heyecan Yarattı

Livescience adlı bilim platformuna açıklamalarda bulunan arkeolog, yapının taş bloklarının ve harcı gibi yapı malzemelerinin Milattan Sonra 4. yüzyıl ile tarihlenebilecek ipuçlarına sahip olduğunu aktardı.

İsviçre’nin Fransa ve Almanya sınırına yakın bir bölgede yer alan Kaiseraugst’taki arkeolojik kazı alanı, ismini antik Roma yıllarından kalma bir kent olan Augusta Raurica‘dan alıyor.

Bu yapının Augusta Raurica bölgesinde günümüze dek bulunan üçüncü Antik Roma arenası olduğu öğrenildi.

Arkeologların bölgede Roma zamanına ait bir taş ocağı olduğunu bildiklerini ancak böylesine bir arena ile karşılaşmayı beklemediklerini ifade etti.

antik roma gladyatör arenası isviçre yeni

Yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğindeki amfi tiyatro, taş ocağıyla aynı vadide ortaya çıkarıldı.

- Reklam -

Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen keşfin, bir aylık bir çalışmanın ardından kamuoyu ile paylaşıldığı söylendi.

Antik Roma ve Gladyatörler Hakkındaki Keşiflerin Arkası Kesilmiyor

Antik Roma hakkındaki araştırmalar söz konusu olunca 2021 bir hayli verimli geçmişti. Eylül ayında Türkiye’deki Bergama Amfi Tiyatrosu‘nda da yeni yapılar keşfedilmişti.

Milattan Sonra 2. yüzyılda gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerine ev sahipliği yapan ve Bergamalı ilk Hıristiyanların idamına sahne olan arenada bugünkü locaları hatırlatan, isme tahsis edilmiş oturma alanları ortaya çıkartılmıştı.

Seçkinlerin isimlerinin kazındığı taştan koltukların, satın alındığı veya dönemsel kullanım için kiralandığı tahmin ediliyor.

Geçen temmuz ayında ise Manisa’da bulunan Aigai Antik Kenti‘nde 2 bin yıl önce gladyatör dövüşlerinin gerçekleştirildiği keşfedilmişti.

Gladyatör kültürleri hakkında daha detaylı bilgiyi buradaki içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Space Force 2. Sezon Fragmanı | İZLE

Space Force 2. Sezon Fragmanı: Steve Carell’lı Netflix Dizisi Geri Dönüyor

Nicolas Cage Gotik Karga

Kendisine Hakaret Eden Bir Kargayla Yaşayan Nicolas Cage: “Gotik Unsurları Seviyorum”