in

2 Bin Yıl Önce Manisa’da Gladyatör Dövüşleri Yapıldığı Ortaya Çıktı

Manisa’daki Aigai Antik Kenti’nde, 2 bin yıl önce gladyatör dövüşleri düzenlendiği ortaya çıktı.

Manisa Aigai gladyatör dövüşleri
- Reklam -
- Reklam -

Manisa şehrinde yer alan Aigai Antik Kenti kazı çalışmalarından heyecan verici detaylar geldi. 2.000 yıl önce bölgede gladyatör dövüşlerinin yapıldığını ve bu yarışmaların kentin ekonomik gücünün bir göstergesi olarak kabul edildiği ortaya çıkartıldı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde, Yuntdağıköseler Köyü İç Yolu’nda bulunan Aigai Antik Kenti, 2.700 yıllık bir geçmişi saklıyor. Bölgede yapılan kazılar sırasında, döneminde Aigai’da gladyatör dövüşlerinin gerçekleştirildiğine dair yazıtlar keşfedildi. Kazıdan sorumlu isim olan Doç. Dr. Yusuf Sezgin, bu keşfin önemine dair açıklamalarda bulundu.

Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiolis kentinden birisi olan Aigai için kazı programı devam ediyor.

- Reklam -

Aigai Antik Kenti

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen kazılarda, kentte gladyatör dövüşlerinin düzenlendiğine dair çeşitli yazıtlar ortaya çıkartıldı. Yazıtların üstünde savaşçılar ve düellolar hakkında bilgiler yer alıyor. Korumaya alınan eserler üzerindeki araştırmalar ise devam ediyor.

Manisa Aigai Antik Kenti’ndeki Gladyatör Dövüşleri Apollon’a Adanmış

Dövüşler, ismi tam olarak anlaşılamayan bir Roma İmparatoru’na ve Tanrı Apollon’a adanarak tertip edilmiş.

Arabalı dövüşler, Trakya tipi gladyatör dövüşleri, ağ dövüşleri ve murmillo tipi gladyatör dövüşlerini içeren yarışmalarda mücadele eden isimlerden bazıları da ortaya çıkartılmış durumda. Herophilos, Skaplas, Eros, Klados, Hierokles, Bakchios, Okys, Beithys ve Antiochos yazıtlarda yer alan isimler arasında bulunuyor. Bu kişilerin özgür bireyler mi yoksa köle mi oldukları, mücadeleyi kazanan mı yoksa kaybeden mi oldukları bilgileri de yazıtlarda yer alıyor.

Manisa Aigai gladyatör dövüşleri

Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, keşfin önemini şu sözlerle aktarıyor:

- Reklam -

“Agora binası Aigai Antik Kenti’nin 3 katlı olan özel binalarından biri. Yapının 3’üncü katında, sütunların üzerinde bulunan büyük bloklar üzerinde yazıtlar ele geçirildi. Bu yazıtlar üzerinde inceleme yaptık. Yazıtlar üzerinde tanrı Apollon’un adı geçiyor ve dönemin imparatorunun adına düzenlenmiş festival ve oyunlardan bahsediliyor. Bu yazıtların üzerinde sadece bu oyunların içeriğiyle ilgili bilgilerin olması bizim açımızdan çok önemli.”

Deprem Sonrası Yeniden İmar Ediliyor

Milattan Sonra 17 senesinde, bölgede yaşanan depremi hatırlatan Sezgin, Aliağa’dan Alaşehir’e uzanan 12 büyük kentin yıkıldığını ifade ediyor. Sonrasında Roma İmparatoru Tiberius, kentlere yardımda bulunuyor ve bölge tekrar imar ediliyor. Sezgin, şu şekilde devam ediyor:

“Bizim elimizdeki yazıtta da kentin yeniden imar edildiğine dair ifadeler var. Muhtemelen 17 yılından sonra kent çok ciddi zarar görmüş. İmparatorun yardımlarıyla kent ayağa kaldırılmış ve devamında da bunu kutlamak içinde festival ve oyunlar düzenlenmiş. Bu oyunlardan biri de gladyatör oyunları.

Burada savaş arabalı ve ağla başta olmak üzere 4 farklı gladyatör dövüşü yapılmış. Bunu yazıtların üzerinden okuyabiliyoruz. Yazıtlarda gladyatörlerin isimleri yazıyor. Kim oldukları, özgür mü, köle mi oldukları yazıyor. Bir de ne tür bir gladyatör dövüşçüsü olduğu anlatılıyor. Onun dışında kazandıkları savaş sayıları yazıyor. Gladyatör oyunları antik dönemde her yerde yapılmıyor. Önemli bir etkinlik bu. Ciddi bir emek ve para harcanması gerekiyor. Elbette ki özel durumlarda düzenleniyor. Buradaki durumda, kentin yeniden imar edilmesi açıdan çok önemli bir festival sonrası bu düzenlenmiş. Her kente olacak bir şey değil. Bu aslında kentin ekonomik gücünü de gösteriyor.”

Siz bu keşifler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Güçlerini de Mesir macunundan alıyorlardı herhalde. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig

Matt Haig’in Ödüllü Romanı “Gece Yarısı Kütüphanesi” Türkçede

What If…? Fragman Marvel

Marvel’ın What If…? Dizisinden Yeni Fragman Paylaşıldı