in ,

Rus Yazar Viktor Pelevin’in Hiciv Dolu Romanı “Homo Zapiens P Kuşağı” Yeniden Türkçede

Viktor Pelevin’in “Homo Zapiens P Kuşağı” romanı, yeni bir baskı ile bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Homo Zapiens P Kuşağı - Viktor Pelevin
- Reklam -
- Reklam -

Viktor Pelevin imzalı Homo Zapiens P Kuşağı yeniden raflarda. Eser, Epona Yayınları’nın Dublineks dizisinin bir parçası olarak yayımlanıyor.

Daha önce Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Venita Yayınları tarafından okurlarla buluşturulan Homo Zapiens P Kuşağı bir süredir stoklarda bulunamıyordu. Epona Yayınları, eserin Türkçe telif haklarını alarak Dublineks çatısı altında yeni bir edisyona imza attı.

Doğu mistisizmi, mitolojik ve fantastik kurguları, hiciv dolu absürt anlatıları ve ezoterizmi ile ön plana çıkan Viktor Pelevin, çağdaş Rus edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer alıyor. Ursula K. Le Guin Pelevin hakkında şu değerlendirmeyi yapmıştı:

- Reklam -

“Pelevin’in bize gösterdiği 21. yüzyıl Rusya’sının ne kadar gerçekçi bir resim olduğuna dair hiçbir fikrim yok ama kulağa hakikatmiş gibi geliyor, ondan önce Gogol’ün Gonçarov’un, Bulgakov’un, Zamyatin’in yazdığı kitaplardaki gibi hakiki – bu adamlar da Rusya’nın ruhuna hicivli bir anlayışla bakmış ve orada buldukları müthiş, kederli, komik masalları yazmışlardı.”

Kendi dilinde ilk defa 1999’da yayımlanan Homo Zapiens P Kuşağı, Sovyetler Birliği’nin çöküş yıllarında geçiyor ve bir reklam metni yazarının absürt macerasını konu alıyor.

Homo Zapiens P Kuşağı – Viktor Pelevin | Arka Kapak Tanıtımı

Homo Zapiens P Kuşağı - Viktor Pelevin

“Viktor Pelevin’in acımasız ve nükteli anlatımı sayesinde Rusya’da bir kült haline gelmiş olan P Kuşağı, günümüz dünyasına da ışık tutuyor.”

“Rusluk ülküsünü zalim bir zekâ ve acımasız bir ahlakçılıkla harmanlayan Pelevin, okuyucunun damağında Dostoyevski tadı bırakıyor.” — The Washington Post

“Pelevin’in müstehzi Moskova tahayyülü Murakami’nin Tokyo’suna, Cortàzar’ın Paris’ine ve Terry Gilliam’ın Brezilya’sına eşdeğer nitelikte.” — Los Angeles Times

- Reklam -

Okur için Pelevin’in gizem, toplumsal eleştiri, bilimkurgu gibi birçok yazınsal alandan beslenen kurmaca evrenine açılan fazlasıyla kapı mevcut. Yapıtlarından birinin içeriği gizlem, toplum eleştirisi, siyaset ya da bilimkurgu olabilir. Sosyokültürel bakışlarla, satirik unsurlarla donanmış Homo Zapiens “P Kuşağı” da diğer Pelevinlere benzemez, onlarla aynı uzamı paylaşmaz. Bu kez, Sovyet rejimi sonrası afallayan Rus halkının, uyuşturucu dolaşımı, yoksulluk ve serbest pazar üçgeninin içine sıkışıp kalmasını içerir.

Rus vatandaşlarının kadersizliğinden pay alan şair ve sigara satıcısı Babylen Tatarsky’nin etrafında gelişiyor olaylar. Kendisinin reklam yazarlığında ne kadar yetenekli olduğunu fark etmesiyle hareketlenen roman, bireyin toplumla arasındaki boşluğa değiniyor. Yazar, absürt biçimde kimliklerini kaybetmiş bir nesli oluşturan unsurların mezarını çok ince uçlu, çok can yakıcı hiciv iğnesiyle kazıyor. Bu adı olmayan oyunda Doğu mistisizmi, Che Guevara’nın konuşan ruhu, gerçeklerin mitik kurguya müdahalesiyle yoğurulmuş bir roman Homo Zapiens “P Kuşağı”.

Pelevin’in bir dünyasına daha hoş geldiniz.

Toplamda 314 sayfadan oluşan kitabın yeni baskısı, 2004 yılındaki İş Bankası Kültür Yayınları edisyonunda olduğu gibi Bülent O. Doğan çevirisiyle yayımlanıyor. Eserin editörlüğünü Merve Üney Demir, yayına hazırlığını Zeynep Taş, düzeltisini Erdem Yılmaz, kapak tasarımını Yasin Çetin üstleniyor. Homo Zapiens P Kuşağı kitabı Ocak 2024 itibarıyla yeniden raflardaki yerini almaya başladı.

Pelevin Türkçede daha önce Omon Ra, Nika, Mavi Fener, Dehşet Miğferi ve Kurtadamın Kutsal Kitabı gibi eserlerle okurların karşısına çıkmıştı.

Viktor Pelevin’in eserlerine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Margot Robbie, Barbie Adaylığı Tartışmalarına Cevap Verdi

Oscar Adaylığı Alamamıştı: Margot Robbie, “Barbie” Filmi Hakkındaki Sessizliğini Bozdu

1.700 Yıllık Maya Kralı Mezarında Yeşim Taşı Maskesi Bulundu

Guatemala’daki 1.700 Yıllık Gizemli Kraliyet Mezarında, Bir Maya Tanrısını Tasvir Eden Yeşim Taşı Maskesi Bulundu