in ,

Guatemala’daki 1.700 Yıllık Gizemli Kraliyet Mezarında, Bir Maya Tanrısını Tasvir Eden Yeşim Taşı Maskesi Bulundu

Guatemala’nın Chochkitam bölgesinde bulunan 1.700 yıllık kraliyet mezarında bir Maya tanrısını tasvir eden yeşim taşı maskesi bulundu.

1.700 Yıllık Maya Kralı Mezarında Yeşim Taşı Maskesi Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Guatemala’daki Chochkitam bölgesinde yer alan değerli eserlerle dolu 1.700 yıllık bir kraliyet mezarında önemli bir arkeolojik keşif gerçekleşti. Hazineler arasında daha önce bilinmeyen bir Maya kralına ışık tutan ve bir Maya tanrısını tasvir eden zarif bir şekilde işlenmiş yeşim maskesi de vardı.

Günümüz Meksika ve Belize sınırları yakınında yer alan Chochkitam, tarih meraklıları tarafından uzun zamandır göz ardı ediliyordu. Tulane Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibinin baş arkeologu Francisco Estrada-Belli bu buluntunun önemini şu sözlerle ifade etti:

“Böyle bir hazine, bilgi açısından piyangoyu kazanmak gibi bir şey. Hakkında çok az metne sahip olduğumuz karanlık bir döneme pencere açıyor.”

- Reklam -

Klasik dönemden (M.S. 250-900) bir Maya kralına ait olduğu düşünülen mezar odasında, Maya fırtına tanrısına benzeyen mozaik yeşim taşı maskesi bulundu. Araştırmacılar ayrıca 16 deniz kabuğu ve insan uyluk kemiğine oyulmuş hiyeroglifler ortaya çıkardı. Hiyerogliflerden biri mezarın içinde bulunana benzer bir yeşim taşo maskesi tutan bir adamı tasvir ediyordu. Bu da muhtemelen kralın babasını ve büyükbabasını tanımlayarak Maya devletleri Tikal ve Teotihuacan’ın yöneticileriyle bir bağlantı kuruyordu.


İlginizi Çekebilir: Maya Uygarlığının En Büyük ve En Eski Yapısı Aguada Fénix Bulundu


Maya Kemik Üzerine Oymalar

Yeşim Taşı Maskesi ve Daha Fazlası: Maya Kralının 1.700 Yıllık Kraliyet Mezarı Sırları Açığa Çıkıyor

Klasik Maya dönemindeki yağmanın yarattığı zorluklara rağmen mezarın keşfi bir şans eseriydi. Yağmacılar, alanı terk etmeden önce mezar odasından sadece 2 metre ötesini kazmış ve böylece mezarın içindeki eserler korunmuştu. Buluntular arasında, kraliyet süs eşyası, para birimi ve dini adaklar için kullanılan nadir bir dikenli istiridye de vardı.

Arkeologlar mezardaki kişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için kemikler üzerinde DNA testi yapmayı ve bu Maya kralının gizemlerini daha da çözmeyi planlıyor.

- Reklam -

Konuyla bağlantılı bir gelişme olarak Guatemala’nın Peten bölgesinde yağmalanan bir piramit mezar, bir başka buluntuyu ortaya çıkardı. Klasik Maya Dönemi’nin kalbinde yer alan mezarda, muhtemelen Itzam Kokaj Bahlam adında, daha önce bilinmeyen bir Maya kralına ait olduğu düşünülen birbirine kenetlenmiş yeşim bir maske bulundu. Tulane Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından LiDAR haritalama teknolojisi kullanılarak keşfedilen bir araya getirilmiş yeşim mozaik maske, saygı duyulan Maya Fırtına Tanrısı’nın bir tezahürünü temsil ediyor.

1.700 Yıllık Maya Kralı Mezarında Yeşim Taşı Maskesi Bulundu

Chochkitam’da keşfedilen eserler ve kemikler şu anda Holmul Arkeoloji Projesi (HAP) laboratuvarında detaylı analizlerden geçiriliyor ve araştırmacılar görkemli maskeyi yeniden yapılandırmak için yeşim taşı bulmacasını titizlikle bir araya getiriyor.


İlginizi Çekebilir: Maya Uygarlığına Ait 1.300 Yıllık ‘Mısır Tanrısı’ Heykeli Bulundu


Maya Uygarlığı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak bu buluntular hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazla gelişme için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Homo Zapiens P Kuşağı - Viktor Pelevin

Rus Yazar Viktor Pelevin’in Hiciv Dolu Romanı “Homo Zapiens P Kuşağı” Yeniden Türkçede

Deus Ex Oyun İptal - Embracer Group Küçülmesi

Embracer’ın Küçülmesi Eidos Montreal’ı da Vurdu: “Deus Ex” Oyunu İptal Edildi, 97 Kişi İşten Çıkarıldı