in

Anadolu’daki İlk Şehir-Devletin Kurulduğu Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne dahil oldu. Malatya’daki arkeolojik alan, Anadolu’nun ilk şehir devletine de ev sahipliği yapmıştı.

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi
- Reklam -
- Reklam -

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ndeki yerini aldı. Türkiye, kültür varlıkları ile Dünya Mirası listesindeki yerini sağlamlaştırıyor. 44. Dünya Miras Komitesi’nde alınan kararla Malatya’da bulunan ve Anadolu’nun ilk şehir devletinin kurulduğu bölge olduğu düşünülen höyük artık Dünya Mirası listesinde.

Çin’in ev sahipliğini üstlendiği UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi çevrim içi ortamda bir araya geldi. Yapılan toplantıda Malatya’nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan arkeolojik yerleşim yeri Arslantepe Höyüğü de UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne dahil edildi.

Bu kararla beraber Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki varlık sayısı 19’a yükselmiş oldu.

- Reklam -

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, haberi Twitter hesabı üzerinden şu sözlerle duyurdu:

“Türkiye’nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu.

Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.

Hayırlı olsun.”

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe Höyüğü, Geç Kalkolitik Dönem’den Demir Çağı’na dek geçen tarihsel sürecin izlerini taşıyor.

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi

Yağmur suyu için drenaj altyapısına sahip olması, kerpiçten inşa edilen saray, iki bin adetten fazla mühür, girişindeki aslan ve kral heykeli; Arslantepe’nin Anadolu topraklarında kurulmuş ilk şehir devleti olduğunu ortaya çıkartmıştı.

- Reklam -

Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ndeki Yerini Aldı: Bölgede Kazılar Devam Ediyor

2019 yılından beri her sene yaz mevsiminde başlayıp güze zamanına kadar devam eden kazı çalışmaları, İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya Müze Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştiriliyor. Kazıların sürdüğü Arslantepe Höyüğü, ziyaret etmek isteyen turistler için Açık Hava Müzesi formatında tarih tutkunlarını bekliyor. Bölgede şimdiye de çok sayıda eser ve tarihi materyal tespit edilmiş durumda.

Şimdiye kadar bulunan kalıntılar arasında seramik parçaları, çanaklar, fincanlar, ok uçları, çömlekler, boncuk taneleri, mızraklar, kemik aletler, çakmak taşları, müzik aletleri ve 5.700 senelik çocuk iskeleti yer alıyor.

Günümüzden 6.500 yıl öncesinde, Kuzey Mezopotamya bölgesinde kabul edilen Arslantepe pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Arslantepe Höyüğü Hangi Medeniyetlere Ev Sahipliği Yaptı?

M.Ö. 3. bin yüzyıllarda Sümerler ve Kent devletleri, M.Ö. 3. binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö. 2. binli yüzyıllarda Babiller Mezopotamya’nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö. 2. binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1. bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler, Mezopotamya tarih sahnesinde boy gösterdi. Hititlerden Roma ve Bizans’a dek burada pek çok topluluk yaşamını sürdürdü.

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi

Öte yandan üç yıldır devam eden kazı çalışmaları sırasında keşfedilen ve Geç Hitit dönemine ait olduğu düşünülen 3.200 yıllık fil dişi tablet, Arslantepe ile Asurlular arasındaki ilişkiyi de ortaya çıkartması açısından önemliydi.

Siz Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret etme fırsatı bulabilmiş miydiniz? Bu kararı nasıl karşıladınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA, Arkeofili

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chucky Yeni Fragman

Chucky’den Yeni Fragman: Katil Bebek Dizi Formatında Geri Dönüyor

Ghostbusters: Afterlife Fragman

Ghostbusters: Afterlife Fragmanı: Hayalet Avcıları Geri Dönüş için Hazırlanıyor