in

Aztek Tapınağında Büyüleyici Bir Kartal Kabartması Bulundu

Aztek tapınağında bulunan kartal kabartması en az 600 yıllık. Kaya kartalı, Meksika’nın yerlileri için önemli bir semboldü.

Aztek Tapınağı Kartal Kabartması
- Reklam -
- Reklam -

Meksika’da bir Aztek tapınağında 600 yıllık devasa bir kartal kabartması bulundu. Meksika Ulusal Antropoloji Enstitüsü’nün kazılar yaptığı bir antik tapınakta bulunan kartal görenleri şaşırtıyor.

106’ya 70 santimetrelik ebadıyla tapınaktaki en büyük kabartma eser olan kartal Templo Mayor’un zeminine işlenmiş. Templo Mayo, piramit şekliyle Azteklerden kalan en bilindik tapınak. Eski Aztek başkenti Tenochtitlan’da bulunan tapınak günümüzde Mexico City sınırları içinde kalıyor.

Kartal kabartması da 15. yüzyıllarda etrafındaki zeminin inceltilmesiyle hazırlanmış. Kabartma, Şubat 2020’de Enstitü’nün uzun süredir devam eden kazı çalışması Templo Mayor Projesi’nin dokuzuncu seansında ortaya çıkartıldı. Templo Mayor projesi kapsamında geçen sene de yeni bir saray ortaya çıkartılmıştı.

- Reklam -

Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto Gerrero’nun açıklaması şu şekilde:

“Tenochtitlan’ın henüz bize açıklamadığı sırlarından birisini gösteren çok güzel bir eser. Arkeologlarımızın emek ve azmi sayesinde tarihimizi ve hafızamızı tamire devam ediyoruz.”

Templo Mayor Aztek Medeniyeti için Merkezi Önemdeydi

Yüce Tapınak olarak da Türkçeleştirebileceğimiz Templo Mayor, Aztek din ve kültürünün merkezinde, başkent Tenochtitlan’da bulunuyor. Güneş Tanrısı ve şehrin hamisi Huitzilopochtli’ye ve Yağmur Tanrısı Tlaloc’a adanan iki şapeliyle devasa bir yapı. Tenochtitlan’ın dini merkezini oluşturan 78 binanın tam ortasında bulunan tapınak, şehrin en büyük yapısıydı.

Templo Mayor Aztek

1427-1440 arasında hüküm süren Itzcoatl tarafından inşa edilen tapınak sonrasında Moctezuma (1440-1469) ve Auhitzotl (1486-1502) tarafından genişletildi. Tapınağın birkaç hükümdar tarafından farklı dönemlerde inşa edilmesi de üst üste binen yapılara sebebiyet verdi. Yeni bulunan kabartma kartal da böyle bir durumda olduğu için şimdiye kadar gizli kalmıştı. Ahuizotl’un sürdürdüğü genişletme inşasında, kartalın bulunduğu zeminin üstüne yeni bir kat zemin çekilince yeni kazılara kadar bu eser kayıplara karıştı.

Çalışmayı sürdüren ekipten arkeolog Radolfo Aguilar Tapia’ya göre, Kartal’ın Meksika’nın İspanyollar tarafından fethedildiği dönemde bulunup Avrupa’ya götürülemediği için bu gizli kalış iyiye yorulması gereken bir durum.

- Reklam -

Aztek Kültüründe Kartal Sembolü

Kaya kartalı veya bölgedeki adıyla obsidyen kartal Meksika’nın yerlileri için önemli bir kültürel semboldü.

Aztek mitolojisinde obsidyen kartalın güneşin doğumu sırasında orada olduğuna, kanatlarının ucundaki karaltının da o sırada oluştuğuna inanılır. Tanrı Huitzilopochtli, kız kardeşi Coyolxauhqui’yi bir dağdan aşağı fırlatıp kurban ettiğinde de orada bulunan kartalın; bir insan adak edildiğinde buna şahit olup Tanrılara ilettiğine inanılır.

Aztek Tapınağı Kartal Kabartması

Coyolxauhqui heykelinin hemen yakınlarında bulunan kartal kabartmasının da hem bu hikâyeye hem de tapınakta gerçekleştirilen insan kurbanlarına atfedildiği düşünülüyor.

Kabartma ve Aztekler hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

True Detective 4. Sezon

True Detective 4. Sezon Yeni Bir Yazarla Geri Dönebilir

Seneler - Annie Ernaux

Seneler: Annie Ernaux’dan Toplumsal Bir Bellek Yazımı