in ,

Netflix, “Türkiye’den Çekiliyor” İddialarına Yanıt Verdi

Netflix Türkiye, son günlerde yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Platform Türkiye’den tamamen çekileceği iddialarına da yanıt verdi.

Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Netflix Türkiye sonunda birkaç gündür sosyal medyada hakkında dolanan iddialara bir yanıt verdi.

Netflix’in Aşk 101 dizisindeki Osman adlı karakterin eşcinsel olduğu iddiaları ile başlayan ve yeni dizisi Şimdiki Aklım Olsaydı’nın iptaliyle devam eden tartışmalar henüz sonlanacak gibi durmuyor. Geçen yıl ağustos ayı başında yürürlüğe giren çevrimiçi yayın platformların RTÜK tarafından denetlenmesiyle BluTV, PuhuTV ve Netflix gibi dijital servislerin de kontrolünün önü açılmıştı. Söz konusu dentimin ilk olarak Aşk 101 dizisinde yaşandığına şahit olmuştuk. Şimdi de Netflix Türkiye’nin yeni dizisi Şimdiki Aklım Olsaydı’da da bir gay karakterin yer alması, dizinin iptaline neden oldu.

İddiaya göre her şey, Kültür Bakanlığı yetkililerinin Netflix yöneticilerini Türkiye’ye davet etmesi ve senaryo hakkında konuşmak istemesiyle başladı. Aslında pandemi öncesi Çağan Irmak ve Umut Aral’ın yöneteceği Şimdiki Aklım Olsaydı dizisinin ilk bölümü bakanlığa gönderilmiş ve kabul edilmişti. Ancak tüm sorun, dizinin bir bölümünü daha görmek istemeleri ve ikinci bölüm içerisinde bir eşcinsel karakterin yer almasıyla birlikte ortaya çıktı.

- Reklam -

Şimdiki Aklım Olsaydı Netflix Türkiye

Kültür Bakanlığı ile yapılan anlaşma sonrası kanal yetkilileri RTÜK’le de bir görüşme gerçekleştidi. Fakat RTÜK kesin bir dille söz konusu karakteri diziden çıkartmaları talimatını verdi. Prodüksiyonun oldukça ilerlemesi sonucunda kanal ve dizi çalışanları kendi aralarında bir toplantı yaptılar ve karakteri çıkararak diziye devam etme kararı aldılar. Ancak ne olduysa, prodüksiyonun başlayacağı gün her şey hazırken Netflix’ten gelen “Diziyi iptal ediyoruz,” telefonuyla oldu. Dijital yayın devi, set çalışanlarının ödemelerinin yapılacağını ancak dizinin çekilmeyeceğini söyledi.

Haberin internette yayılmasıyla birlikte birçok farklı iddia da ortaya çıktı. Gelen haberler, kanalın Atiye 3. sezon ve Kulüp adlı projelerden sonra Türkiye’den tamamen çekileceğini söylüyordu.

Netflix Türkiye: “Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız”

Hem RTÜK hem de Netflix yetkililri bir süre boyunca konu hakkında sessiz kaldı. Nihayet yayın platformundan konu hakkında kısa da olsa bir açıklama yapıldı.

Netflix Türkiye yetkililerinin “derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz” şeklinde yaptığı açıklama şu şekilde:

- Reklam -

“Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikâyeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.”

netflix 4 milyon tl destek

Yapılan açıklamayla birlikte kanalın şimdilik Türkiye’den çekilme gibi bir amacının olmadığı anlaşıldı. Yine de Şimdiki Aklım Olsaydı ve diğer projelerle ilgili herhangi bir yorum yapılmaması da cevapsız soruların yarattığı söylentilerin devam edeceğini gösteriyor.

Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Netflix’in herhangi bir şekilde İletişim Başkanlığı ile görüşmediğini söyleyerek herhangi bir yere gitmeyeceklerini ifade etti.

“#NetflixTurkey ne siyasi düzeyde AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı ile ne de resmî düzeyde İletişim Başkanlığı ile görüştü.Türkiye’den gitmeyi neden düşünsünler? Netflix’in daha derin işbirliği ile Türk kültürüne, sanatına dönük daha yüksek hassasiyet göstereceğine inanıyorum.”

Netflix Türkiye’nin yapmış olduğu bu açıklamayı yeterli buluyor musunuz? Sizce daha açık olabilir miydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Yarına Tek Bilet İncelemesi: Netflix’in Türk Yapımı İlk Filmi

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Midkemian Midkemian dedi ki:

    Potansiyel ve halihazırdaki ciro, pazar payı ve daha birçok koldan Türkiye’den çekilmelerinin mümkün olduğunu sanmam.

  2. Avatar for Edward Edward dedi ki:

    Neden çekilsin ki Türkiye’den? Taş atıp kolları mı yoruluyor, global içeriğe altyazı ekleyip yayınlıyorlar. 1.5 milyondan fazla ücretli aboneleri varmış Türkiye’de, hükümet sansür istedi diye kazancından vazgeçip ülkeden çıkacaklarını düşünen var mı gerçekten? İstenilen sansürü de yapacaklarından kuşkum yok.

    Netflix’in Türkiye için yaptığı diziler zaten bildiğimiz eski Kanal D dizilerinden farksız bence. Atiye, Aşk 101, Hakan Muhafız vs.

    BluTV Alef, Şahsiyet vs. bir çok yüksek kaliteli iş yaparken elinde çok daha fazla imkan olmasına rağmen vasat içerik üretmeyi seçiyor Netflix.

    Sansürcü zihniyete karşı olmam Netflix Türkiye’nin içeriklerini beğendiğim anlamına gelmiyor.

  3. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Bu ne biçim ülke.Koskoca hükümet ülkede sanki her sorunu çözmüş gibi paralı kanallarla uğraşıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

tenet incelemesi

Tenet Filmi Süresiz Olarak Ertelendi

House of the Dragon HBO Yeni Game of Thrones

House of the Dragon Oyuncu Seçimleri Başlıyor: Yeni Game of Thrones Dizisi Yolda