in

Irak’ta Savaş Tanrısına Adanmış 5.000 Yıllık Ritüel Alanı Keşfedildi

Arkeologlar, Irak’ta 5 bin yıllık bir ritüel alanı keşfetti. Bölgede Antik Mezopotamya’nın savaş tanrısı Ningirsu için dini törenler gerçekleştiriliyordu.

Irak Savaş Tanrısı Girsu
- Reklam -
- Reklam -

Irak’ta Mezopotamya’nın savaş tanrısı Ningirsu için adanmış 5.000 yıllık ritüel alanı keşfedildi. Kazı alanında birçok hayvan kemiği, kap, kase ve bardak bulundu.

Irak’ın Tell Telloh bölgesinde yapılan araştırmayı British Museum’ın Telloh/Girsu proje başkanı Sebastian Rey ve Saskatchewan Üniversitesi’nde zooarkeolog olan Tina Greenfield yürüttü.

Arkeologlar keşfedilen alanın erken hanedanlar olarak da tabir edilen bir dönemde yani M.Ö. 2950-2350 yılları arasında kullanıldığına inanıyor. Bu ritüel alan, bir zamanlar Girsu’nun olduğu yerde bulunuyor. Antik medeniyetlerden Sümerlere ait olan Girsu, dünyanın en eski şehirlerinden biri. Bu nedenle bu bölge Sümerlere ait önemli kalıntı ve eserler barındırdığı için yıllardır arkeologların dikkatini çeken bir yer oldu doğal olarak.

- Reklam -

Irak Ningirsu

Girsu’nun kutsal şehir anlamına gelen Uruku bölgesinde arkeologlar törenlerde kullanılan üç yüzden fazla bardak, kâse, kavanoz, akıtacaklı kap ile hayvanlardan geriye kaldığı düşünülen pek çok kemik buldu. Sebastian Rey ve Tina Greenfield, bu bulguların favissa denilen ritüel çukurunun içinde veya yakınında iki buçuk metre derinde keşfettiklerini belirtiyor.

Alan Mezopotamya’nın Savaş Tanrısı Ningirsu’ya Adanmış

Araştırmada yer alan ekip bu alanın savaş, av ve tarım tanrısı Ningirsu’ya adanan ziyafetler/şölenler, hayvan kurbanları ve buna benzer törenler için kullanıldığına inanıyor. Ritüellerin yapıldığı alanda kalın bir kül tabakası da bulunmakta. Bu tabakanın sebebinin tören sırasında yakılan büyük ateşler olduğu düşünülüyor. Ayrıca fener veya yer lambası olduğu düşünülen içi kül dolu, sekiz adet oval yapı da bölgede bulundu.

Rey ve Greenfield buldukları bardak ve kadehlerin çukura atılmadan önce dini bayram ve şölenlerde kullanıldığını, kemiklerin ise muhtemelen ya tüketmek ya da törende kurban etmek üzere öldürülen hayvanlara (kuzu, inek, geyik, ceylan, balık, keçi, domuz ve kuş) ait olduğunu belirtiyor.

- Reklam -

irak savas girsu

Bunların dışında en ilgi çeken bulgulardan biri, gözleri deniz kabuğundan yapılmış ördeğe benzeyen bronz bir nesne oldu. Bu nesnenin su, bataklık arazi ve su kuşları ile ilişkilendirilen tanrı Nanshi’ye adanmış olabileceği düşünülüyor. Bunun dışında yine Ningirsu’ya adanan yazıların olduğu bir vazo parçası da bulguların arasında yer alıyor.

Peki, sizin bu keşfe dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.


* Olmekler: Antik Zamanın Sırlarla Dolu Uygarlığı Hakkında 10 Gerçek

Kaynak: Live Science

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Midnight Gospel Fragmani

The Midnight Gospel Fragmanı: Adventure Time Sevenlere!

Yedi Numara ve Yeditepe İstanbul

Yedi Numara ve Yeditepe İstanbul Yeniden Ekranlara Geliyor