in

Man Adası’nda 1.000 Yıllık Viking Takıları Ortaya Çıkartıldı

Altın ve gümüşten yapılmış 1.000 yıllık Viking takıları, Birleşik Krallık kraliyetine bağımlı olan Man Adası’nda bulundu.

Viking takıları man adası
- Reklam -
- Reklam -

Birleşik Krallık kraliyetine bağımlı olan Man Adası’nda Viking döneminden kalma altın ve gümüş takılar bulundu. 950 yılına ait olduğu düşünülen takılar, ada yerlilerinin kullandığı bir metal detektörü yardımıyla ortaya çıkartıldı.

Adanın kuzeyinde yaşayan emekli polis memuru Kath Giles’ın çiftlik arazisinde bulduğu takılar adada Vikinglerin hüküm sürdüğü dönemde gömülmüş. Tam olarak 1071 yıldır gömülü kalan takıların arasında altın bir kol takısı, bir bilezik ve gümüşten yapılmış devasa bir broş var.

Takılar aralık ayında topraktan çıkarılsa da ilk kez geçen hafta bir tahkikat sırasında halka duyuruldu. Manx Ulusal Tarih Mirası Kurumu’nun küratörü Allison Fox’a göre, kol takısı son derece nadide bir parça.

- Reklam -

Viking takıları man adası

Keşfi yapan Giles ise takıları kazıp çıkarttıktan sonra çok önemli bir şey bulduğunu hemen anladığını ve heyecanlandığını söylüyor. Parçaların net değeri şu an için bilinmiyor. Ancak daha önceki benzer buluşlarda, her takının 1.500 Sterlin civarında bir değere sahip olduğu belirtiliyor.

Giles’ın açıklaması şöyle:

“Anında önemli bir şey bulduğumu fark etmiştim. Keşfim sadece mühim olduğu için değil, güzel parçaları barındırdığı için de çok heyecanlıyım.”

Viking Takıları Yakında Ziyaretçilere Açılacak

Tahkikat sonrasında parçaların hazineye ait olduğu duyuruldu. Birleşik Krallık yasalarına göre hazineye ait olduğu duyurulan parçalar, Hanedan’ın malı atfediliyor ve bulan ödüllendiriliyor. Giles’ın ödülünün ne kadar olduğu henüz açıklanmadı. Geçmişte bulunan benzeri parçaların tanesine 1.500 Sterlin ödül verilmişti. Bu konudaki en büyük ödül ise 2011’de Lancashire’da bulunan toplu bir Viking hazinesini bulana verilmişti. Toplam ödül 110.000 Sterlin’di. Man Adası kanunlarına göre arkeolojik önemi olan bütün keşiflerin iki hafta içerisinde Manx Ulusal Tarih Mirası Kurumu’na verilmek zorunda.

- Reklam -

Manx Ulusal Tarih Mirası Kurumu küratörü Alison Fox’un açıklaması:

“Bilezik, kol takısı ve broşun hepsi yüksek mertebede bir bireyin mallarına işaret ediyor. Bu parçalardan sadece birisi bile önemli bir keşif demek. Hepsinin bir arada olması gömen kişi her kimdiyse son derece zengin olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, büyük bir tehlike altında olduğuna.”

Viking takıları man adası

Viking takıları ileri incelemelerden sonra ziyaretçilere açılacak.

Bulunan Viking hazineleriyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: BBC

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zack Snyder's Justice League Perde Arkası

Zack Snyder’s Justice League: Filmin Ayrıntılı Perde Arkası

Lawrence Ferlinghetti - Beat Kuşağı

Beat Kuşağı’nın Efsane Şairi Lawrence Ferlinghetti Yaşamını Yitirdi