in

Kiev’de Bulunan Kafatasları Vikinglerin Doğu Avrupa ile Ticaret Yaptığını Ortaya Çıkardı

Vikingler hakkında yeni bir bilgi ortaya çıktı. Kiev’de bulunan kadim kafatası parçaları, Vikinglerin Doğu Avrupa ile kurduğu ticaret ilişkisine dair ipuçları veriyor.

vikingler kiev ticaret keşif
- Reklam -
- Reklam -

Vikingler ve onların ticaret rotası hakkında yeni bir bilgi gün yüzüne çıktı. Kiev’de bulunan kafatasları, Vikinglerin Doğu Avrupa ile ilişkisine dair çeşitli detaylar veriyor.

Ukrayna bir tarafta acımasız bir savaşa ev sahipliği yaparken bir taraftan da başkent Kiev’de arkeolojik buluşlara şahitlik ediyor. Araştırmacılar, Kiev’de gün yüzüne çıkartılan büyük deniz aygırı kafatası parçalarının Viking ticareti sayesinde orada yer aldıklarını kaydediyor.

Kiev’deki Spaska Caddesi, 35 numaradaki boş arazide, deniz aygırlarına ait 9 büyük kemik parçası bulundu.

- Reklam -

Alandaki kazılar yaklaşık 10 sene önce sona erdirilmişti. Ancak daha önce elde edilen bulguların analizi hâlâ devam ediyor. Spaska Caddesi’nin Orta Çağ yıllarında Dinyeper Nehri kıyısında canlı bir rıhtım olduğu hakkındaki teoriler yeniden alevlendi. Royal Society’de yayımlanan makaleye göre fildişi ticaretine dair yeni bilgiler keşfedildi.

vikingler kiev kazı

Vikingler Hakkında Ortaya Çıkan Yeni Bilgiler Kadim Halkın Ticaret Yollarına Dair İpuçları Veriyor

1100’lü yıllara dek uzanan toprak tabakasında, kafataslarıyla beraber deniz aygırı dişlerinden yapılma fildişi parçaları, altın teller, cam kırıkları, kökeni Almanya’ya dayanan bir demir kılıç ve binlerce hayvan kemiği de bulunmuştu.

Natalia Khamaiko öncülüğündeki araştırmacılar, oyma fildişinden alınan DNA sayesinde, bu dişlerin sadece doğu Kanada ve Grönland yakınlarındaki kuzeybatı Atlantik Okyanusu’nda bulunan bir deniz aygırı genetik grubuna ait olduğunu ortaya çıkardı.

Bu dişler, Kanada ve Grönland’dan kuzey Ukrayna’daki Dinyeper nehrinin çamurlu kıyılarına uzanan 4 bin kilometrelik bir ticaret güzergâhının varlığını ortaya koyuyor.

Scientist’te yer alan habere göre Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi arkeologlarından Khamaiko, konuya dair şaşkınlığını, “Kiev’de bunlara benzer bulguların olduğunu bilmiyorduk,” sözleriyle ifade etti.

Deniz aygırı fildişi, Orta Çağ döneminde önemli bir ticari üründü. Oyma parçalar, Avrupa ve Orta Doğu genelinde oyun taşları ve kutsal nesneler olarak kullanılırdı.

- Reklam -

Aarhus Üniversitesi’nden arkeolog Søren Sindbæk, yeni bulguların Viking ticaret yolları hakkında beklenmedik detaylar kattığını ifade etti.

vikingler kiev ticaret kafatası

Akademisyenler daha önce Orta Çağ’daki fildişi ticaretinin yalnızca belirli bölgelerde yapıldığını düşünüyordu. Ancak bulunan kafatası parçaları bu duruma farklı bir alternatif kazandırdı.

Khamaiko’nun ekibine göre burun kemiği parçalarında yer alan ve muhtemelen fildişini kafatasından çıkarmak için açılmış olan keski izleri, İskandinavya’da bulunan diğer benzer kemik parçalarındaki izlerle örtüşüyordu.

Bilim insanları ayrıca, kuzey Avrupa’da bir zamanlar popüler olan satranç benzeri “hnefatafl” (Viking satrancı) setine ait bir dizi deniz aygırı fildişi parçası da buldu. Khamaiko, bu parçaların “İskandinav ülkelerinde bulunan benzer parçalarla tıpatıp örtüştüğünü” kaydetti.

Öte yandan Vikinglerin, Amerika’yı Kolomb’dan 471 yıl önce keşfetmiş olabileceği gibi haberler sıklıkla gündeme geliyor. Bu kadim halkın ne kadar geniş bir alanda varlık gösterdiği her geçen gün daha çok kendisini belli etmeyi sürdürüyor.

Vikingler hakkındaki bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Vikinglerin etki alanlarına dair neler söylemek istersiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

erkek örümcekler çiftleşme yamyamlık

Erkek Örümcekler, Çiftleşme Sonrası Yamyamlığa Kurban Gitmemek için Zıplayarak Kaçıyor

Andrew Garfield oyunculuğa ara veriyor

Oscar Adayı Aktör Andrew Garfield Oyunculuğa Ara Veriyor