in

Ay Toprağında İlk Defa Bitki Yetiştirildi: Apollo Görevi ‘Meyvesini’ Verdi

Ay toprağında tarihte ilk defa bitki yetiştirildi. Apollo görevleri sırasında Ay’dan Dünya’ya getirilen topraklar, yıllar sonra hayatla buluştu.

ay toprağı bitki yetiştirme
- Reklam -
- Reklam -

Ay toprağında tarihte ilk defa bitki yetiştirildi. Bilim insanları NASA‘nın Apollo görevlerinin ardından Dünya’ya getirilen Ay toprağında küçük bitkiler yetiştirmeyi başardı.

Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarihi bir çalışmaya imza attı. Apollo 11 astronotları tarafından Ay’dan toplanan toprağa Fare Kulağı Teresi diktiler.

Uzayda kurulacak koloni hayallerinin en önemli ayaklarından birisi de beslenme. Bilim insanlarının hedeflerinden birisi de farklı gezegenlerde ve Ay’da bitki yetiştirebilmek. Şimdiyse bu hayali gerçeğe dönüştürmeye biraz daha yakınlar.

- Reklam -

Araştırmacıların sert ay toprağı parçalarında herhangi bir bitkinin filizlenip filizlenmeyeceğine dair hiçbir fikirleri yoktu. Eldeki Ay toprağını, yeni nesil uzay keşifleri sırasında kâşiflerin kendi yiyeceklerini yetiştirmekte kullanmalarını sağlamak için harekete geçtiler.

Ay Toprağında Fare Kulağı Teresi Yetiştirdiler

Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü’nden Robert Ferl ve meslektaşları, yıllar önce Apollo 11’dan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin‘in getirdiği ay toprağına Fare Kulağı Teresi diktiler. Nihayetinde tohumların filizlendiği gözlemlendi.

Zorlu geçen ilk haftanın ardından ay toprağına dikilmiş fideler yavaş yavaş büyüdü. Ancak bu bitkilerin çoğu bodur kaldı. Sonuçlar geçen perşembe günü Communications Biology‘de yayımlandı.

Aydaki kozmik radyasyona ve güneş rüzgârlarına maruz kalan toprağın, bitkilerin büyüme koşullarına da etki ettiği ortaya çıktı.

ay toprağı bitki yetiştirme nasa

Bilim insanlarına göre Ay’dan toplanan toprağın kaynağı olan Sea of Tranquility’nin eski yüzeyi, bitki yetiştirmek için yeterince uygun değil.

- Reklam -

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden uzay bitkisi biyoloğu Simon Gilroy, deneyi şu sözlerle yorumladı:

“Bu, bitki yetiştirebileceğinizi bilmek adına ileriye yönelik atılmış büyük bir adım. Sıradaki hamle gidip bunu ayın yüzeyinde yapmak.”

Daha Verimli Topraklar Aranıyor

Bilim insanlarına göre daha verimli toprak için zeminin derinlerine girmek ve daha genç jeolojik noktalar kullanmak çözüm olabilir. Ayrıca yapay aydınlatmalar gibi ince çevre ayarlamaları da bitkilerin gelişimine katkı sağlayabilir.

Altı Apollo ekibi tarafından Ay’dan dünyaya yalnızca 842 kilo Ay kayası getirildi ve bunların çoğu kilit altına alındı.

NASA, 2022’nin başında Florida Üniversitesi’nin araştırmacılarına üzerinde çalışabilmeleri için 12 gram Ay toprağı vermişti.

Siz bu hamleyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2022 Locus ödülleri finalistleri

2022 Locus Ödülleri’nde Finale Kalan Adaylar Açıklandı

donald trump dijital içerik platformu TMTG plus

Donald Trump’tan Dijital İçerik Platformu Geliyor: Eski ABD Başkanı Netflix’e Rakip Olmaya Hazırlanıyor