in

Albert Einstein’ın El Yazısı ile Yazdığı, E=mc²’li Mektup Açık Artırmada Rekor Fiyattan Alıcı Buldu

Albert Einstein tarafından 1946 yılında kaleme alınan ve E=mc² formülünü de barındıran mektup, açık artırmada 1,2 milyon dolara alıcı buldu.

E=mc²: Albert Einstein Mektup açık artırma
- Reklam -
- Reklam -

Albert Einstein imzasını ve el yazısını taşıyan mektup açık artırmada rekor fiyattan alıcı buldu. Mektubun dikkat çeken bir diğer özelliği ise fizikte Kütle – Enerji Eşitliği olarak da anılan E=mc² formülünü de içermesiydi. 1946 tarihli bu kıymetli mektup 1,2 milyon dolar karşılığında yeni sahibine kavuştu.

Dünya tarihinin sayılı dâhileri arasında yer alan teorik fizikçi Albert Einstein; Genel Görelilik Kuramı, Özel Görelilik Kuramı (İzafiyet Teorisi), Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi, Brown Hareketi ve İstatiksel Fizik, Bose-Einstein Yoğuşması ve Fotoelekrik Etkisi gibi buluşlara imza atmıştı.

Ünlü bilim insanının kişisel eşyalarından birisi olan ve üzerinde E=mc² formülünün de yazılı olduğu mektup geçen günlerde açık artırmaya çıktı. İlk olarak 400 bin dolarlık bir değerlendirme alan mektup, çekişmeli bir müzayede sonrasında değerini üçe katlamayı başararak 1,2 milyon dolara (yaklaşık 10 milyon Türk lirası) satıldı.

- Reklam -

Tarihin En Ünlü Formüllerinden “E=mc²”nin Yazılı Olduğu Albert Einstein Mektubu Açık Artırmada Satıldı

Yazıldıktan 75 yıl sonra yeni alıcısına kavuşan mektup, dünya tarihinin en ünlü denklemlerinden E=mc² formülünü de taşıyordu. 26 Ekim 1946 tarihinde kaleme alınan mektubun ulaştığı isim ise aslen Polonyalı olan ABD’li fizikçi Ludwig Silberstein’dı. Fizik hakkında hiçbir fikri olmayan bireylerin bile mutlaka aşina olduğu bu formülü de barındıran mektup, RR Müzayede Evi’nin organizasyonu ile açık artırmaya çıkarılmıştı.

E=mc albert einstein mektup

400 bin dolardan açık artırmaya çıkan mektubun alıcı bulması için sıkı bir çekişme yaşandı ve beklenenin çok üzerinde bir fiyata satıldı. Mektubun, özel bir koleksiyona ait olduğu ifade ediliyor.

E- Cismin enerjisi
m- Cismin kütlesi
c2- Işık hızının karesinin sayısal değeri

Çeşitli sanatçıların müziklerine dahi ilham olan formül, etkisini yalnızca bilim dünyasında değil popüler kültürde de göstermeyi başarmıştı.

- Reklam -

Modern fiziğin temel kavramı olarak kabul edilen kütle-enerji eşdeğerini aydınlatan formül; ilk defa 1905 tarihinde bir dergide yayımlanmıştı. Einstein ise 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştü.

Albert Einstein’ın hayatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Siz bu satış ve mektup hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Euro News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Taş Kentin Kroniği - İsmail Kadare

Balkan Edebiyatının Ödüllü Yazarı İsmail Kadare, “Taş Kentin Kroniği” ile Türkçede

Army of the Dead inceleme netflix

Army of the Dead İncelemesi: Zack Snyder’ın Yapmak İstediği Zombi Filmi