in ,

Eski Çağ İnsanları Kemik İliklerini Saklıyordu

İnsanların, Eski Taş Çağı’nda sonradan iliklerini yemek için hayvan kemiklerini sakladığı keşfedildi.

Eski Taş Çağı Kemik İliği
- Reklam -
- Reklam -

Eski Taş Çağı’nda insanlar hayvan kemiklerini sonradan iliklerini yemek için iki ay boyunca saklardı. Bu hafta çıkan Scientific Advances dergisinde yayınlanan keşif, ilk insanların yiyecek depolamaya ve yiyecek tüketimini ertelemeye 400 bin yıl kadar önce başladıklarını gösteriyor.

Kanıtlar, İsrail’in başkenti Tel Aviv’in dışındaki bir Eski Taş Çağı arkeolojik sit alanı olan Qesem Mağarası’nda bulundu.

Tel Aviv Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Ran Barkai, kemik iliğinin önemli bir beslenme kaynağı olduğunu ve tarih öncesi beslenmede uzun süredir yer aldığını söyledi. Şimdiye kadar, kanıtlar yumuşak dokuların alımı ve çıkarılmasının ardından ilik tüketimine işaret ediyordu. Barkai, hazırladıkları makalede Qesem Mağarası’nda kemik iliğinin depolanması ve sonradan tüketimine dair kanıtlar sunduklarını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

Qesem Mağarası’nda bulunan kalıntılar; insanların alageyik artıklarından kalan uzuvlar ve kafataslarını mağaraya geri getirip saklarken hayvanın avlandığı yerde etinin tüketildiğini ortaya çıkarıyor.

Eski Çağ İnsanları Beklenenden Daha Zeki

İspanya Roviari Virgili Üniversitesinden arkeoloji profesörü Jordi Rosell de alageyiklerin uzuvlarında; özellikle uzun eklemlerde ve gövdelerinde hayvandan eti ayırırken oluşan kesiklere benzemeyen kesikler bulduklarını söyledi. İliklerine bu şekilde ulaşmış olmaları gerektiğini belirtti.

Araştırmacılar, sonradan tüketilmek üzere saklanan kemik iliklerinin deri ile kaplanarak korunduğunu tahmin ediyor.

- Reklam -

Eski Taş Çağı insanlarının uyguladığı koruma yöntemini laboratuvar ortamında taklit eden bilim insanları, iliğin 9 haftaya kadar saklanabildiğini keşfetti.

Barkai, deriyi kaldırıp kemiği kırıp iliği yeme zamanı gelene kadar kemiklerin birer konserve kutusu olarak kullanıldığını da açıkladı.

Son olarak Tel Aviv’den bir arkeolog olan Avi Gopher, ilk kez 420.000 – 200.000 yıl önce, Qesem Mağarası’ndaki tarih öncesi insanların, belirli koşullar altında belirli hayvanların kemiklerinin korunmasının mümkün olduğunu belirtti. Zamanı gelince kemiğin kırılıp iliğinin tüketileceğini bilmeye yetecek zekaya ve yeteneğe sahip olduklarını gördüklerini de sözlerine ekledi.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jose Saramago

Jose Saramago’nun Portekiz’e Yolculuk Kitabı Geliyor

Dario Argento

Dario Argento, Yeni Korku Dizisine Hazırlanıyor