in

Facebook’a 35 Milyar Dolarlık Dava Açıldı

Facebook, yüz tanıma özelliğinin kötüye kullanımı ile ilgili ABD’nin Illinois eyaletinde açılan toplu davayı engelleyemedi.

facebook mark zuckerberg
- Reklam -
- Reklam -

Facebook, yüz tanıma özelliğinin kötüye kullanımı ile ilgili ABD’nin Illinois eyaletinde açılan toplu davayı engelleyemedi.

Geçen günlerde Facebook’un yapmış olduğu, davayı durdurabilecek tam toplantı halindeki oturum talebi reddedildi. Bu nedenle Yüce Mahkeme (Supreme Court) müdahale etmezse dava mahkemeye gidecek.

Açılan davada, Illinois vatandaşları yüklemiş oldukları fotoğraflarda yüzlerinin incelenmesi için onay vermediklerini ve 2011 yılında eşleştirmeler başladığında bu verilerin ne süreyle saklandığı hakkında bilgilendirilmediklerini söylüyor. Bu nedenle Facebook, her bir üye için bin dolar ile 5 bin dolar arasında tazminat ödemekle karşı karşıya kalmış oldu. Illinois eyaletinde 7 milyon kullanıcının olduğu göz önüne alınırsa Facebook’un maksimum 35 milyar dolarlık bir tazminat ödeyebileceği anlamına geliyor.

- Reklam -

Yüz Tanıma Özelliği İle Kimlik Tespiti Yapılma İhtimali Bulunuyor

Facebook’un davayı ve davacıların bir üst mahkemeye toplu başvurusunu reddetme talebi, geçen ağustos ayında 9. Bölge Hâkimlerinden oluşan üç kişilik heyet tarafından reddedilmişti. Heyette bulunan hâkimlerden biri, yüz tanıma özelliğinden alınan veriler ile güvenlik kameralarında ve hatta biyometrik olarak güvence altına alınmış telefonlarda kişi kimliklerinin tespit edilme ihtimalinin olduğunu belirtti.

- Reklam -

Facebook, yüz tanıma özelliğini ilk olarak fotoğraf etiketleme önerilerini güçlendirmek ve etiketlenmemiş fotoğraflarda yer alan kişilerin kim olduğunu (kendileri veya arkadaşları) kullanıcılara sormak amacıyla oluşturmuştu.

Şirketin sözcülerinden biri ise Facebook’un bu teknolojiyi kullandığını kullanıcılarına her zaman bildirdiğini; bu özelliğin de kendileri için kullanılıp kullanılmamasının kişilerin kontrolünde olduğunu belirtti. Bu davada da kendilerini gayretle savunacaklarını ekledi.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Facebook’un bir dünya senatör "beslediğine " dair iddialar var, bir yolunu bulur. 3-5 tazminat öder, olayı bağlarlar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars

Çin, Star Wars Kitaplarına Doyacak

Alix Christie Gutenberg’in Çırağı

Alix Christie’in Yazdığı Gutenberg’in Çırağı Raflarda