in

Güneş’ten Gelen Gizemli ‘Kalp Atışı’ Sinyalleri Bulmacası Nihayet Çözüldü

Bilim insanları Güneş patlamaları sırasında yıldızımızdan yayılan gizemli kalp atışı benzeri sinyallerin muhtemel kaynağını belirlediklerini düşünüyorlar.

Güneş'ten Gelen 'Kalp Atışı' Sinyalleri Bulmacası Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar nihayet Güneş patlamaları sırasında ısı kaynağımız tarafından yayılan gizemli kalp atışı benzeri sinyallerin muhtemel kaynağını belirlediler. Bulgular, potansiyel olarak zararlı Güneş fırtınalarının nasıl serbest bırakıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir.

Güneş’ten gelen ve tekrarlanan radyo sinyalleri, yıldızımızın patlamaları sırasında koronal kütle püskürmeleri (CME’ler) olarak bilinen süper sıcak plazma jetleri ile birlikte uzaya fırlatılan elektromanyetik radyasyon akışları olarak biliniyor.

Araştırmacılar bu türden tekrar eden radyo sinyallerinin nasıl oluştuğuna dair uzun süredir bir tartışma yürütüyor. Bu süreç henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da, yeni bazı veriler en azından kaynağı konusunda daha net bir fikir veriyor.

- Reklam -

New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nde (NJIT) bir astronom olan çalışmanın ortak yazarı Sijie Yu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu kalp atışı örüntüsü, inanılmaz derecede güçlü patlamalar sırasında Güneş’in atmosferinde enerjinin nasıl serbest kaldığını ve dağıldığını anlamak için önemlidir. Ancak, bu tekrarlayan kalıpların kaynağı uzun zamandır bir gizem ve Güneş fizikçileri arasında bir tartışma kaynağıydı.”

Güneş'ten Gelen 'Kalp Atışı' Sinyalleri Bulmacası Çözüldü

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada Yu ve meslektaşları, 13 Temmuz 2017’de Güneş’ten zararsız bir şekilde püsküren orta C sınıfı bir parlama içinde yer alan bir kalp atışı sinyalini analiz ettiler. Güneş patlaması sınıfları A, B, C, M ve X şeklinde tanımlanıyor. Her sınıf bir öncekinden en az 10 kat daha güçlü bir patlamayı işaret ediyor.

Güneş’ten Gelen ’Kalp Atışı’ Sinyalleri Aynı Tetikleyiciye Sahip

Araştırma ekibi New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nün EOVSA ve NASA’nın Solar Dynamics Observatory teleskopları tarafından toplanan verileri analiz ettikten sonra ikincil bir kalp atışı sinyali keşfetti. Yu, orijinal sinyalle bağlantılı gibi görünen “beklenmedik” ikinci sinyalin, araştırmacıların patlamalar sırasında sinyal çiftini tetiklemek için neler olduğunu tam olarak belirlemesine izin verdiğini söyledi. Özetle bu keşfedilen yeni kaynağın, Güneş patlamalarına güç verdiğine inanılıyor.

Güneş patlamaları, yıldızımızın manyetik alan çizgileri karıştığında ve ardından bir lastik bant gibi yerine oturduğunda meydana gelir. Bu süreç, muazzam miktarda enerji açığa çıkarır ve aşırı ısınmış iyonize gaz veya plazma döngülerini ve radyasyonu uzaya doğru püskürtmeye zorlar.

Güneş'ten Gelen 'Kalp Atışı' Sinyalleri Bulmacası Çözüldü

- Reklam -

Hızlı hareket eden plazma, ince bir katman halinde plazma döngüsünün merkezinde dikey olarak uzanan bir akım veya yüklü parçacık akışı oluşturur. Bu “mevcut katmanlardaki” kesintilerin, QPP sinyallerindeki “atımların” kaynağı olduğuna inanılıyor. Ancak şu ana kadar kesintilere neyin sebep olduğunu kimse bilmiyordu.

2017’deki 10 ile 20 saniyede bir atan Güneş patlaması sırasında tespit edilen ana kalp atışı sinyali, diğer patlamalarda tespit edilen çoğu QPP sinyali gibi izlendi. Ancak ana sinyalden daha zayıf olan ve 30 ile 60 saniyede bir atan ikincil sinyal, daha önce gözlemlenmemiş olan tüm mevcut katman boyunca geldi.

Ekip, EOVSA tarafından toplanan verileri kullanarak, farklı döngülerine rağmen her iki kalp atışının da muhtemelen aynı tetikleyiciye sahip olduğunu buldu: Bunlar mevcut katmanda oluşan “manyetik adalar” olarak bilinen kabarcık benzeri yapılardı.

Şimdi araştırmacılar diğer QPP sinyallerinden gelen verileri yeniden analiz ederek onların da manyetik adalardan oluşup oluşmadıklarını görmek istiyorlar.

Güneş Patamaları

Isı kaynağımızdan gelen kalp atışı sinyallerine dair yeni bulgular konusundaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pokémon Concierge Dizisi Netflix

Netflix’ten Stop-Motion “Pokémon” Dizisi Geliyor: “Pokémon Concierge”

Enjuin Mumyasiı Denizkızı Japonya

Japonya’da Bulunan 300 Yıllık ‘Denizkızı Mumyası’nın Gizemi Çözüldü