in

Uzaktan Kumandayla Manyetik Alan Yaratmak: Bilim İmkânsızı mı Deniyor?

İtalyan bilim insanları 178 yıllık bir teoriyi çürüttü. Uzaktan manyetik alanlar yaratmayı ve yok etmeyi başardılar.

manyetik alan
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları uzaktan manyetik alanlar yaratıp sonrasında bunları yok etmenin bir yolunu buldu. Yeni metot elektrik akımlarını özel bir kablo düzeneğiyle aktarıp kaynağı belirsiz bir manyetik alan yaratmayı mümkün hâle getiriyor.

Bir illüzyon gibi duran bu düzenek kanserin tedavisinde bile kullanılabilme ihtimalini taşıyor. Manyetik nanopartiküllerden yapılmış bir kapsül, dışarıdan oluşturulup vücudun içindeki tümör merkez alınan bir manyetik alanla vücuda girebilir. Tedaviler tehlikeli ameliyatlar olmadan yapılabilir.

Bu yeni metodun imkânsızlığı ise 1842’de bulunan Earnshaw Teoremi. Teoriye göre boş bir alanda manyetik alan yaratmak mümkün değil. Yeni çalışmanın başındaki İtalyan Biomoleküler Nanoteknoloji Enstitüsü’nden Rosa Mach-Battle, teoriyi şöyle açıklıyor:

- Reklam -

“Boş bir alanda manyetik alan yaratamamak demek; bir manyetik materyali hedef noktaya koymadan manyetizma yaratmanın imkânsız olması demek. Biz bir materyal kullanmak yerine elektrik akımlarını düzenleyerek bu işi başarıyoruz.”

Mach-Battle ve çalışma arkadaşları bu fikri optik dünyasındaki gelişmelerden ilhamla bulmuş. Mühendislik ürünü “metamateryal” denilen araçlarla ışığın dalga boyuyla belirlenenlerden ötesini görebilen optiklerin yaratılması “varsayımsal” manyetik materyallerin yaratılma ihtimalini doğurmuş.

Araştırmacılar var olmayan bir materyalin manyetik gücü üzerine çalışmaya başlamış: Öncelikle manyetik geçirgenliği negatif olan bir materyalin varlığı varsayılmış. Manyetik geçirgenlik, o materyalin manyetik alana girdiğinde alandaki manyetikliği arttırmasına veya azalmasına sebep oluyor. Tabii ki negatif manyetik geçirgen bir madde doğal olarak bulunmuyor. Negatif manyetik geçirgenli bir materyalin, manyetik alana yaptığı etki ise arttırmak veya azaltmak değil; alanı değiştirmek şeklinde oluyor. Yani materyalin içindeki negatif geçirgenlik, manyetik alanın orijinal yönünün tam zıttı bir yere sıçramasını sağlıyor.

Uzaktan Kumandayla Manyetik Alan Yaratmak

Uzaktan Manyetik Alan Yaratmak: Hipotezden Pratiğe

Tabii ki var olmayan bir materyal üzerinden manyetik alan yaratmak teori dışında işe yaramaz. Araştırmacılar ise bu varsayımsal materyali yaratamasalar da ayarlanmış bir akım gücüyle bu materyalin yaratacağı etkiyi ortaya çıkartabildiklerini fark etti. Bu da akım ve manyetizmanın birlikte var olmaları sayesinde mümkün oluyor.

- Reklam -

Bu sistem ile yaratılan bir manyetik alan için yirmi küçük akım kablosu, bir büyük akım kablosunun etrafını saracak şekilde ayarlanmış ve elektrik kablolardan geçince oluşan manyetik alan büyük akım kablosu alanın dışında olsa yaratılacak alanla aynı özelliklere sahipmiş.

Tabii ki bu metodun gerçek dünya kullanımı için bazı kaşlar kalkmış vaziyette. Özellikle nanobiyolojide kullanılması planlandığı için, elektrik akımında ufak bir yanlış hesap, bir hayata mâl olabilir. Yine de sistem kanser tedavisinden kuantum bilgisayarların daha net çalışmasına ve beyindeki nöronları manipüle ederek depresyonu iyileştirmeye kadar pek çok alanda büyük faydalar vaat ediyor.

Araştırmacıların sıradaki hedefi yeni bir kablolama düzeneğiyle 3 boyutlu bir manyetik alan yaratabilmek.

Bu bilimkurgudan farksız gelişme hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hikâye Anlatıcılığının Bilimi - Will Storr

Hikâye Anlatıcılığının Bilimi: Will Storr, İyi Hikâyenin İzini Sürüyor

antik mısır test

Mumyalar, Gizler ve Firavunlar: Çözebileceğiniz En Zorlu Antik Mısır Testi