in

NASA 2021 Bütçesi Beklentileri Karşılayamadı: İnsanlı Aya Gidiş Planı Bozuldu

NASA için 2021 yılında ayrılan bütçe beklentileri karşılayamadı. Yakın gelecekte ABD’nin Ay’a insanlı gidiş planı olan Artemis projesi zora düştü.

NASA 2021 Bütçesi Artemis
- Reklam -
- Reklam -

ABD’de yeni yıl bütçeleri herkesi memnun etmemiş gibi görünüyor. 2024 yılında insanlığın bir kez daha Ay’a ayak basmasını hedefleyen NASA’nın Artemis programı, açıklanan yeni bütçeye bakılırsa bir zorlukla daha karşılaşacak gibi görünüyor. Programa ayrılan bütçe, NASA cephesinin beklentisinin bir hayli altında.

Kongre, 21 Aralık 2020’de yeni yıl için NASA’ya 23,3 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladı. Söz konusu karar, kongrenin Koronavirüs önlemleri için 892 milyar dolarlık bir paketi duyurmasından bir gün sonra açıklandı. Aslında 2020 mali yılıyla karşılaştırıldığında NASA, fazladan 632 milyon dolar daha alacak. Fakat bu miktar, NASA’nın 25,246 milyar dolarlık talebinden 2 milyar dolar daha az. HLS (human landing system) projesi olan Artemis’e bütçeden ayrılacak miktarsa 850 milyon dolar. Bu da NASA’nın program için istediği 3,3 milyar dolarlık talebin çeyreğine tekabül ediyor. Ayrıca NASA’nın bu bütçeyi eğitim programını finanse etmek ve uzay teknolojileri programını 2020’yle aynı seviyede desteklemek amacıyla kullanacağı da biliniyor.

NASA, Artemis Programı Dışında Sorun Yaşamayacak

NASA’nın diğer programları için istenen bütçeyse genel olarak karşılanmış durumda. Bu programlar arasında bir uzay gemisi inşa programı olan Orion da var. Geminin 2021’de test uçuşuna çıkması planlanıyor.

- Reklam -

NASA yöneticisi Jim Bridenstine henüz bütçe hakkında bir açıklama yapmadı. Fakat 18 Aralık’ta Twitter üzerinden senatoya, NASA’yı desteklediğine dair teşekkür ettiği bir mesaj paylaşmıştı.

“Bu oylama, senatonun NASA’yı tam anlamıyla desteklediğini gösteriyor ve iki tarafın da Artemis programının onayı hakkında açık bir mesaj veriyor.”

nasa artemis projesi zor

Yakın zamanda gelecek olan Biden hükümeti, Ay’a çıkma konusunda bir takvim paylaşmış değil. Fakat Joe Biden’ın partisinin, bu programı desteklediği biliniyor. Parti, Building a Stronger, Fairer Economy isimli belgeselde bu desteğini dile getirmişti.

- Reklam -

Jim Bridenstine, 9 Aralık’ta bütçe konusundaki temennisini şu sözlerle paylaşmıştı:

“Bütçe talebi bize 2024’te Ay’a inmemiz için ihtiyacımız olan şeyi verdi. Şimdilik tüm hedeflerimize ulaşabiliyoruz. Fakat 3.3 milyar doları alamazsak işler daha da zorlaşacak.”

Kongre tarafından açıklanan NASA’nın 2021 bütçesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce NASA’nın beklediği bütçeyi alamamasının nedenleri neler? Düşüncelerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Sopranos Oyuncuları

The Sopranos Oyuncuları Yıllar Sonra Bir Araya Geldi

The Haunting 3. Sezon Netflix

The Haunting 3. Sezon Şimdilik Gündemde Yok