in

NASA, Ay’a Yerleşmek İçin Tarih Verdi

NASA, Ay yüzeyinde bulunan suyun detaylı keşfi ve gelecekte Mars’ta yapılacak keşiflerin ilk adımı “Artemis Projesi”nin kapsamını paylaştı.

NASA
- Reklam -
- Reklam -

NASA yöneticisi Jim Bridenstine; Ay’a gidecek ilk kadın astronotun ve sıradaki erkek astronotun on yıl içerisinde orada olmaları hakkındaki planı onayladı. Amerika’nın 50 yıl sonra tekrar aya iniş yapması, Mars’ın keşfedilmesine uzanacak yolun da temellerini atacak. Proje ismini Yunan tanrılarından Apollo’nun ikiz kardeşi Artemis’ten aldı. Uzaya yeniden yapılacak yolculukla beraber, NASA Ay’ın çok daha geniş bir kısmını keşfetmeyi ve oradaki ilk konutunu inşa etmeyi amaçlıyor.

Bridenstine, bu hamlelerinin gelecekteki uzay seyahatlerine ve yeni astronotlara ilham kaynağı olmasını umuyor. Ayrıca yine onun belirttiğine göre bu sefer ayda kalmayı planladıkları süre hayli uzun olacak. Astronotlar Ay’a gitmek için yaklaşık 250 bin mil (400 bin kilometre) yol katedecekler ve yeni teknolojilerini oraya kuracaklar. Bunun yanı sıra, NASA’nın sağladığı yeni imkanlar sayesinde, dünyadan ortalama 250 milyon mil (400 milyon kilometre) uzaklıktaki Mars’ı keşfetmeye dair aksiyonlarda bulunacaklar.

Ay’ın Güney Kutbuna İlk Ziyaret

Artemis projesi ilk defa bir insanı Ay’ın Güney Kutbu’na götürecek. 1969-72 yılları arasındaki Apollo projesinde Ay’ın yüzeyine oturan mekiklerin hepsi, ekvator bölgesine iniş yapmıştı. NASA’nın bu seferki planı, ayın gölgelerinin arasında bulunan donmuş suyun olduğu kısma doğru yönelmek. Donmuş suyu çok yakından, gerçek insanlara inceletmek ise; belki de gelecekte orada kurulabilecek bir koloninin temellerini atacak. Ayrıca Artemis projesi sırasında, ayda kalıcı bir şekilde üs olarak kullanılması planlanan ilk konut da inşa edilecek. Projenin başlangıç tarihi 2024 olarak belirlenmiş durumda; 2028 civarında sonlandırılması planlanıyor.

- Reklam -

Bridenstine, sıradaki hedeflerinin ise Mars’ı keşfetmek olduğunu söylüyor. Ancak mecburen öncelikli ilk mantıklı hedefin Ay olduğu da, dilinden asla düşürmediği bir gerçek. Apollo 17’in inişinden beri kimse Ay’a ayak basmadı. 2024 yılında dünyadan gönderilecek Artemis kodlu 4 uzay mekiği, istikameti Ay olarak yola koyulacak. Öncelikle Artemis 1-2-3 mekikleri insansız olarak Ay’a iniş yapacaklar ve gerekli her türlü malzemeyi/teknolojiyi yüzeye bırakacaklar. Ardından da içerisinde astronotları barındıracak Artemis 4, Ay’daki yerini alacak.

- Reklam -

Bridenstine Amerika’nın liderliğinin ve stratejik düşüncelerinin, Artemis projesiyle tekrar başarıya ulaşacağını söyleyerek devam ediyor. Ve son olarak: Ay’ı keşfederek, Dünya’daki duruşlarını da bir kez daha güçlendireceklerini belirtiyor. 2030’da insanlığın Mars’ı keşfetmeye hazır hale geleceğini de ekleyerek konuşmasına son veriyor. İnsanlık adına çığır açacak keşiflerin yapılma olasılığını düşünmek, tüyleri diken diken etmeye başladı bile. Özellikle başka bir gezegende insanların içinde yaşam sürdürmesi için kurulacak ilk üs düşüncesi, hayal gücünün ötesinde denilebilir.


* Satürn’ün Buzul Ayı Organik Bileşikler İçeriyor

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Ad Astra’nın hemen üstüne bu açıklama

    Hadi bakalım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Müfettiş Gadget

Müfettiş Gadget Beyaz Perdeye Geri Dönüyor!

Disney

Disney, Netflix Reklamlarına Yasak Getirdi