in

NASA’nın Mars Planı Kadın Odaklı Olacak

Tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşünün ardından, Mars’a iniş yapacak ilk insanın da bir kadın olması hedefleniyor.

Mars
- Reklam -
- Reklam -

18 Ekim 2019 tarihinde Christina Koch ve Jessica Meir adlı iki kadından oluşan uzay yürüyüşü, bir ilki gerçekleştirmişti. Şimdiyse sırada Mars gezegenine inmek var ve NASA, Kızıl Gezegen’e iniş yapacak ilk insanın kadın olmasını istiyor.

NASA yarım yüzyıldan fazla zamandır ilk defa Ay’a insan gönderecekken bu insan bir kadın olarak tarihe geçebilir. Bundan sonra ise NASA yöneticisi Jim Bridenstine’e göre Mars’a gidecek ilk insanın da kadın olmaması için hiçbir sebep yok.

Bridenstine 18 Ekim’de tamamen kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşü hakkındaki konferansta gazetecilere Mars’taki ilk insanın bir kadın olmasını istediklerini ve bunu bir dönüm noktası olarak gördüklerinden bahsetti.

- Reklam -

NASA’nın şu anda Mars’a iniş yapacak insanlar için somut planları yok. Ay hâlâ uzay ajansının birinci önceliği konumunda. Ancak Bridenstine, Mars’a ilk inişin 2030’larda bir zamanda olabileceğinden bahsetti.

Mars’a İnsanlı Yolculuklar İçin SpaceX de NASA’ya Yardım Edecek

Bu arada, Elon Musk’ın dev girişimlerinden birisi olan SpaceX; NASA’nın bu öncü planı için Mars’a göndermesine yardımcı olabilecek Starship adlı uzay mekiği üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

- Reklam -

Bridenstine yakın zamanda, Mars yolcusu olacak kişinin belirleneceğini düşünüyor. Mars’a gidecek ilk kişi NASA’nın astronot topluluğundan değil de şu anda aktif olarak çalışan tüm astronotlar arasından seçilecek.

NASA henüz Ay’a inecek ilk kadının da kim olacağını açıklamadı. Uzay ajansının Ay seferini 2024 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu görevde Ay’da kalıcı bir insan tesisi kurma ve Mars’a yolculuk planlarına yardımcı olacak bir harita oluşturmak amaçlanıyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Altay Öktem

Altay Öktem’den Yalan Yanlış Hayatlar Geliyor

Sam Raimi

Sam Raimi, Korku Filmiyle Dönüş Yapıyor